»» ««

Egyiptomi könyvajánló

Vörös-tenger
2/6. oldal


Red Sea Diving Guide
White Star Publishers

A kiadó merülési útmutatóival több országban találkozhatnak az utazók, nekem például ugyanebből a sorozatból megvan a máltai, de láttam már hazai boltokban is karib-tengeri és maldív-szigeteki búvárkalauzt is. A könyvek felépítése mindig ugyanaz, az egyes merülőhelyeket először két oldalas rajzolt térképen tekinthetjük át, ahol feltüntetik a mélységeket és a javasolt merülési útvonalat is. A térképet, amennyiben a merülőhelyet az érdekesebbek közé sorolják, 1-2 oldalas leírás követi, számos nagyszerű képpel illusztrálva. A könyv végén pedig rövid ismertetés található a leggyakrabban előforduló élőlényekről, rajzokkal és a további keresést megkönnyítve, latin névvel is.
A könyvek több nyelven elérhetőek, és két méretben lehet őket megvásárolni. Az A4 méretű kötetben talán látványosabbak a képek, de nyilván jobban elfér egy polcon, mint a búvártáskában, ahol a kisebb alakú könyv sokkal praktikusabb.

A címe - Vörös-tengeri búvárkalauz - egyértelművé teszi, miről is szól a kötet. Természetesen a számtalan érdekes merülőhely miatt nem készülhetett a teljesség igényével, mivel egy könyvbe kellett belezsúfolni az Izraeltől Eritreáig terjedő igen hosszú partszakasz legszebb, legkedveltebb helyeit. Végülis 42 merülőhelyről olvashatunk bővebben, a legtöbb, szám szerint 26 természetesen az egyiptomi szakaszon található, de 5 izraeli, 2 jordán, 6 szudáni és 3 eritreai hely térképét is megtalálhatjuk a könyvben. Néhány merülőhely egy-egy roncshoz kapcsolódik, ezekben a részekben a roncsok történetéről is írnak, de természetesen nem olyan részletességgel, mint a kiadó másik, kifejezetten a roncsokról szóló könyvében.

Bár minden búvár tudja, hogy egy térkép, néhány jól sikerült kép és egy kis leírás nem garantálja, hogy nekünk is ugyanabban a merülési élményben lesz részünk, mint a szerzőknek, de kiindulási alapnak mindenképpen hasznos egy ilyen könyv. Emléknek sem utolsó, ha az egyik túra után vagy a következő előtt fel akarjuk idézni a merülésünket adott helyen. Ezért elsősorban olyanoknak ajánljuk ezt a kiadványt, akik egy könnyen áttekinhető és a legfontosabb információkat tartalmazó búvárkalauzt szeretnének, amit később, otthon is jó kézbe venni, lapozgatni.

Értékelés
Kivitel: 4 (a kisebb méretű kötetben is szépek ugyan a képek, de aránylag kis méretűek)
Tartalom: 4 (a merülőhelyek jelentős részénél igen rövid leírás szerepel, és inkább csak áttekintő, nem részletekbe menő)

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés