»» ««
Don hozzászólásai:

  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
1953. Don Ugrás 2009 sze 03. 13:23  
Az kétségtelenül az érdemeit erősíti, hogy amikor hozzá keveredtünk, a tájékoztatón elmondottakkal pontosan egyezett, amit előzetesben közölt, legyen az a legbonyolultabb zátony formáció, mint pl. Sha'ab-Malahey, vagy Oum El Eroug.
Ráadásul tényleg jó búvár, mindenre figyel, de szereti a fegyelmet, amikor szükség van rá. (Akhram már nem ez a kategória - "csak" háromszor tévedett, de akkor nagyokat (pl. nem találta a St. Johns Caves-ben az utat........, vagy a Big Gotta platóját, stb.)

Bár az elején kicsit nehezen engedett fel - utólag megértettem, hogy szerette volna a kockázati szintet a minimumon tartani - és egy sajnálatos botrány is beárnyékolta a hangulatát, de a végére nagyon jó közös merüléseink voltak (lásd Elphi észak-dél komplett az extrákat is beleértve!). Sajnos, mi magyarok (ezt azért merem ilyen kategórikusan leírni, mert nagyon sokat merültem más nációk búváraival is) hajlamosak vagyunk összekeverni a laza pihenést és 26-28  búvár merülésésnek a megszervezését. Érthetően Sanad-nak már az elején teli lett a hócipője, hogy egyik csoport sem tudott pontosan megjelenni a tájékozatatókon, mindig volt 5-8-10 perces 1-2 késő, aki persze, minket szopatott, mert mi meg csak vártunk és vártunk. Valahol itt kezdődik a fegyelem és biztonságos merülés, nem ott, amikor párosával a másik uszonyát kell bámulni és nem lehet kitérni 10 métert sem, mert már szól a háttal-hanyatt úszó vezető kolompja...........
Még az elején próbálkozott azzal: "hogy Te most akkor nem jössz le!", de aztán feladta...........
1947. Don Ugrás 2009 sze 03. 10:35  
"hmm. azért egy hajóra való fanatikus embert összeszedni elég nehéz. megkockáztatatom, ha mind fotós, az se jobb.
a túraterv gondolom itt is adott volt, ezért kár utólag reklamálni. és azt se értem, mit kell ezen összegyúrni? ha nem tetszik az előzetes útleírás, nem menj fel a hajóra, vagy szervezz olyan túrát, ami a te igényeid szerint halad és szerezz rá hasonló vérbúvár emberkéket, akiket gyúrogathatsz:)"

Igazad van, megpróbálom!:-))))))) Nem könnyű az sem! Nem szeretnék senkit sem megbántani - így majd Dorogon folytatjuk az eszmecserét - sőt, köszönetet szeretnék mondani a tulajoknak: érezvén, hogy a St. Johns túra nem minden probléma nélküli volt, ajéndékba kaptuk az Elphinstone-t, ami egyébként feláras lenne. Ezt a második héten is megkaptuk, mivel az eredeti útvonal nem a St. Johns lett volna. Köszönet!

Ez az egész témakör a 1890. hozzászólásból alakult ki, az ott leírtak miatt én továbbra is fontosnak tartom egy csapat összetételét. Sanad nagyszerű vezető, szerintem sokat tett azért, hogy most csak az adriai, vagy a Brothers eset szerepel a baleseti fórumon.
1945. Don Ugrás 2009 sze 03. 09:12  
A társaság - amikor a fedélzeten voltunk - kiváló volt! Víz alatt akadtak gondok........... Egy szafari hajón nehéz egybegyúrni a homlokegyenest más kívánságokat, tudást és tapasztalatot - hacsak már az elején nincs tisztázva*** az útvonal, a merülőhelyek. Aztán, ha tetszik, jelentkezel, ha nem, nem. Ha a fedélzeten van erről vita - cápások és nem cápások, stb. között - akkor már nehezebb megoldani. Egy csoportos sítúrán senki nem kötelezhet arra, hogy az erdő alatti 200 méteres kék pályán csuszikálj, ha Te a feketét szereted 3000 méteren, nem? Itt ezt nehezebb megvalósítani.
Megj.*** bár szerveztem már olyan túrát Szudánba, ahol a túra kiírásában egyértelműen benne volt: "hogy aki fél a cápáktól, ne jöjjön!!!", aztán mégis jöttek és féltek................

A tanulság: próbálj már megismert és hasonlóan lelkes, kicsit őrült búvárokat (előny, ha fotóznak, vagy videóznak) egy hajóra szervezni, menj a Brothers-Deadalus-Elphinstone útvonalra, vagy a South-Suakin Islands térségébe és talán mindenki happy lesz, ha a tenger is úgy akarja!

Stefi, mi már jelentkeztünk is arra a két hétre 2010-ben!
1941. Don Ugrás 2009 sze 02. 21:18  
Elnézést, de kijavítottam a "dadogást":-)))))))))

Örülök, hogy észrevetted - valóban, a mai napig változatlan a lelkesedésem, ha jó merülésről van szó! Ilyen volt a kezdetek kezdetén, 1991-ben is, amikor egy éven keresztül szinte minden vasárnap (egy napra, mert az volt a szabadnap) lementünk Kairóból Sharm-ba autóval (és vissza is mentünk éjszaka, három parti merülés után Ras-Mohamed-en, alig ezer kilométert lenyomva) és manapság is. Persze, ez függ a helytől és a társaságtól, de a mai napig kapok hideget-meleget a "gyerekes" lelkesedésem miatt.................

Biztos, hogy idén valami változik a víz alatt is , mert eddig nem tűntek fel ennyire gyakran (egyáltalán nem) tigrisek Szudánban és Egyiptomban, a Longimanus-ok is inkább ősszel jöttek az Elphinstone-hoz. Persze, 27 Elphinstone merülés
még nem az igazi adatbázis:-))))))))))))) Ahhoz ott kellene élni és vezetni a statisztikát minden nap.
1940. Don Ugrás 2009 sze 02. 13:40  
Örülök, hogy észrevetetted - valóban, a mai napig változatlan a lelkesedésem, ha jó merülésről van szó! Ilyen volt a kezedetek kezdetén, 1991-ben is, amikor egy éven keresztül szinte minden vasárnap (egy napra, mert az volt a szabadnap) lementünk Kairóból Sharm-ba autóval (és vissza is mentünk éjszaka, három parti merülés után Ras-Mohamed-en, alig ezer kilométert lenyomva) és manapság is. Persze, ez függ a helytől és a társaságtól, de a mai napig kapok hideget-meleget a "gyerekes" lelkesedésem miatt.................

Biztos, hogy idén valami változik a víz alatt is , mert eddig nem tűntek fel ennyire gyakran (egyáltalán nem) tigrisek Szudánban és Egyiptomban, a Longimanus-ok is inkább ősszel jöttek az Elphinstone-hoz. Persze, 27 Elphinstone merülés
még nem az igazi adatbázis:-))))))))))))) Ahhoz ott kellene élni és vezetni a statisztikát minden nap.
1938. Don Ugrás 2009 sze 02. 13:24  
Kivel????????? A nejemmel boldogan!!!!!!!!!
1908. Don Ugrás 2009 sze 01. 07:45  
Garancia nincs rá, de mivel az is a kontinentális plató peremén van, sokkal nagyobb rá az esély, mint mondjuk Abu-Dhabbab III.-nál............... Amúgy teljesen iagazad van, az Elphinstone cápák nélkül is az egyik legjobb zátony! Anno első merülésemen nem láttam cápát ott, mégis el voltam ájulva, annyira ígéretesnek tűnt.
1907. Don Ugrás 2009 sze 01. 07:41  
A két hét költői túlzás volt:-)))))))))) Egyébként az Elphinston-nak van északi és déli platója, keleti és nyugati fala, tehát akár naponta minden merülés más lehet, persze, az áramlás irányát is bele kell kalkulálni.
1903. Don Ugrás 2009 aug 31. 21:34  
Hogy hívják? Egyébként vagy tíz éve nem voltam olyan úton a Vörösön, amit más szervezett volna, így a tapasztalatlanság áldozata lettem:-))))))))))))))) Azért nem volt olyan vészes, az Elphinstone mindenért kárpótolt, más kérdés, hogy a mai napig nem értem: ha egy zátonynál mindent megkapsz, amit csak az adott tenger nyújthat, minek elmenni máshová???????????????????? Csak azért, hogy beírhatod a Logbook-ba, itt is voltam????????? 3000 méteren kiváló porhó van, de nézzük meg 1000 méteren is, hátha ott is?????????  Nekem úgy tűnik, hogy sokakban visszájára fordultak a dolgok. A tenger nem egy étlap, hogy csak lapozol egyet, rendelsz és akkor azt főzik - amit kínál, azt kell megragadni! Jó, jó, még emlékszem a májusi dél-szudáni esetre, amikor a világot bejárt búvárok összefosták magukat az öt tigristől és megszavazták, hogy menjünk 12 méteren homokot túrni ötméteres látásban! Mielőtt valaki már megint az orrom alá dörgölné..........

Tudom, hogy nem lesz népszerű, amit írok, de nekünk két hétig az Elphinstone-non kellett volna maradnunk, ennyi! Hétcsillagos volt! Augusztusban tucatnyi Longimanus?! Tigrisek, pörölyök? A parton minden búvárbázis teli volt a tigrisek miatt, özönlöttek a világ minden tájáról a búvárok erre a hírre!

Ehhhh. Kell egy nagy túra jövőre, min. 200 merülés alatt nincs beszállás, vagy valami ilyesmi. Az útvonalat mi határozzuk meg, lazán, a körülményekhez alkalmazkodva. Mondjuk: időszak júliusi, vagy augusztusi teliholdkor Ras-Mohamed, majd Panorama, Brothers, Deadalus, Habily-Elphinstone, Elphinstone, Sha'ab-Sharm, Sha'ab-Maksur, Zabargad, Rocky, Habily-Rocky, esetleg St. John's térségében még egy-két habily. De ha valamelyik zátony király, egy tapodtat sem tovább! Vessetek meg, de ez a jó megoldás! Stefi, belevágunk?

1902. Don Ugrás 2009 aug 31. 21:13  
Főleg.............
1901. Don Ugrás 2009 aug 31. 21:13  
Legyünk precízek: 18 év:-))))))))))))) Na jha, amikor még egy hétig az Elphinstone északi 5 méteres platója felett egyedül voltunk kikötve, közel és távol sem egy fehér vitorla és minden reggeli torna merülésen az északi plató felett(!!!!) körözött 15 pöröly.............. Na, de már megint a "vén pöcs-bezzeg a mi idönkben!" dimenzióba estem bele.......... Bocsi!

Tigrisek. Még nem volt időm átnézni a videókat, mert a kertben nekünk segítő úriember három hetes távollétünkben a detoxon töltötte az értékes időt így kb. 1100 négyzetméternyi gazt (előtte fű) és 50 méternyi, 2,5 méteres sövényt kellett meg-, illetve lenyírni......... Kapitális vízhólyagokat gyűjtöttünk be............ De olyanom biztos nincs, amit a YouTube-on láttam:-(((((((((((((((
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
10829. Don Ugrás 2009 aug 31. 20:59  
Imádom, ha a fiatalság biztat!:-)))))))) Egyébként igazad van, tényleg szar, mentségemre szolgáljon, hogy 9 éve készült....... Most ugranék neki egy igazán jónak - 85 óra válogatott nyersanyag a Vörös minden nevezetes pontjáról Észak-Egyiptomtól Eritreáig - de minek vegyem el a kedvedet?:-)))))))))))) Majd Indonéziában kitárgyaljuk. Egyébként nyitott vagyok minden együttműködésre!
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
1893. Don Ugrás 2009 aug 31. 13:07  
Vannak közös vonások............. De ez még sokkal-sokkal durvább volt!
1891. Don Ugrás 2009 aug 31. 12:41  
Sajnos, ott és akkor egyet sem:-((((((((((((((............... Eddig a Deadalus-t tartottam esélyes helynek.
1890. Don Ugrás 2009 aug 31. 12:40  
Beletrafáltál a probléma közepébe! Egyáltalán, mit keresnek olyanok egy St. John's szafarin, akik félnek a cápáktól, az áramlástól és a mélységtől?????????? Akiknek a 9. percben 40 méteren az Elphinstone északi platójának a végén 60(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) bar-juk van? Ha a pörölyök, vagy a tigrisek tesznek még pár kört és a vezető (inkább már állandó életmentő) is belefeledkezik a látványba? Akik elhányják magukat 15 méter után az áramlás ellen úszva és a 20. percben már 0(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) bar-juk van? Akiket (hármójukat) két embernek kell visszafogni, nehogy pánikba esve fellőjék megukat, majd ugyanannak a két-két embernek kell vonszolni őket, nehogy megpunnyadjanak? Akik még büszkén be is vallják, hogy már harmadszor jöttek ki 0 bar-ral? És ha a következő kliens azt a palackot magkapja és 35-40 méteren a váratlan ajándék is előkerül az előtte használótól?

Valamikor megfogadtam, hogy nem leszek tagja a "vén pöcsök-bezzeg az én időmben...........!"-klubnak, de nehéz megtartani ezt a fogadalmat ezeket az eseteket látva. 17 évvel ezelőtt nem vittek a el a Vörösön szafarira, mert csak 75 tengeri merülésem volt és OWD kártyám! Változik a világ, nem mindig jó irányba. A vezetők sík idegek, amikor a fenék 15 méternél mélyebb és netán folyik a víz, mert nem vezetniük kell, hanem menteni!!! Nem tudom, hogy lehetne ezt a problémát megoldani, de így sem a kezdőknek, sem a haladóknak nem jó, mert ennyire ellentétes szempontokat egész egyszerűen nem lehet összhangolni, így mindenki elégedetlen lesz. Tudom, az üzlet az üzlet, de előbb-utóbb be fog ütni a baj, valamilyen megoldást kell erre találni!
1888. Don Ugrás 2009 aug 31. 12:21  
Csak videó, sajnos, nem túl jó, nem felém jöttek:-(((((((((((( Pörölyökről, Longimanus-okról és delfinről lett jó videó. Sebaj, majd jövőre, de olvasd el a 1887-re írtat is!
1885. Don Ugrás 2009 aug 31. 11:39  
Halihó! Tényleg döbbenetes volt az Elphinstone aug. 9. és 10.-én!!! Tigrisek(3!!!), tucatnyi Oceanic Whitetip, egyszerűen alig lehetett bemenni a hajóról, mert a lépcsőt bökdösték! Még a frissen vizsgázott OW búvároknak is összejött két tigris egész közelről a keleti falon, alig 15-20 m között!!! Az utóbbi felháborítóan igazságtalan volt, nekem 1310 merülésembe és 18 vörös-tengeri évembe került, míg idén Szudánban láthattam az elsőket! Az újoncok meg a vizsga utáni merülésre megkapják? Hát hol itt az igazság?:-)))))))))))))
Aztán - hogy alátámasszam Stefi találó szavait: "a tenger nem múzeum!" - a második héten ismét Elphinstone, dögös áramlással és a reggeli tigriseken kívül szinte semmi, a Longimanus-ok eltűntek!:-(((((( Pedig már az északi plató legvégén, a creck fölött fordultunk be a vízbe, még tovább kimentünk a kékbe az 55 méteres gerinc fölé vagy 50-60 métert, majd az áramlással végigrepültünk a keleti fallal párhuzamosan a kékben, a déli platót is elhagyva ki a semmibe vagy 150-200 métert és egy nagy barrakudán kívül zéró! Pedig ennél hosszabbat - ha jól számolom, bőven 800 m feletti táv volt - és alaposabbat nem hiszem, hogy lehet merülni az Elphinston-on! Sannad és mi hárman élveztük, vad egy merülés volt.

Viszont előtte Sha'b-Sharm délkeleti platóján életem egyik legszebb élményét kaptam! Egy nagy szóló delfin két merülésen is percekre nagyon közel odajött hozzánk! Feleségemmel és Zsolttal visszamentünk sznorizni és 20 perc után
megint megjelent!!! 30 percet töltöttünk vele, többször fél méterre odajött hozzánk! Megcsodáltuk, ahogy alattunk, alig tíz méterre többször a hátára fordult, a korállhoz dörgölődve és tisztítatta magát, kinyitva a száját, a tisztító halak felhőként jártak ki-be. "Sajnos", ez csak videón van meg, de azért pár fotó is készült. Gondoltam, nejem névnapjára a meteorit hulláson kívül ez még egy stílusos ajándék lehetett:-))))))))

  fórumok / Országok fórumai / Szudán
1696. Don Ugrás 2009 máj 27. 15:14  
Sajnos, a cápát kifogta Öcsi, de piranha-k még maradtak! Gyertek, bármikor!:-)))))))))
1695. Don Ugrás 2009 máj 27. 15:13  
Bele is fojtalak, ha nincs meg a könyvem!!!!!!!!
1691. Don Ugrás 2009 máj 27. 09:36  
Egyébként is, 6 m2 és a legmélyebb pontja 1,5 m. Na, ott van a telefon valahol.....
1690. Don Ugrás 2009 máj 27. 09:35  
Sajnos, csak az a 4-5 nap az igazi, a többi nem olyan látványos. De ekkor több ezer(tízezer) Snapper, Barracuda, Bat, Parrot, több tucat Giant Jack és a Barracuda rajjal Silky-k jönnek. Majd áttérek innen másik fórumba.
1689. Don Ugrás 2009 máj 27. 09:26  
Nem találom........... Nincs mit tenni, le kell merülnöm, pedig veszélyes - lásd Klára fia éppen horgászik!:-))))))))) Esetleg lövök néhány makrót.......
1688. Don Ugrás 2009 máj 27. 09:04  
Nelson DeMille - Futótűz, visszavárom, ha kiolvastad!
1680. Don Ugrás 2009 máj 26. 22:09  
Nektek is volt izzó szálacska? Lent délen is nagy élmény volt a kézen és a szájon landolókat "élvezni"! Legközelebb viszek orvosi maszkot is, biztosan megvéd.
1679. Don Ugrás 2009 máj 26. 22:05  
Hmmmm, inkább nem is válaszolok! Kicserélted már a pelenkát? Kiolvastad a könyvet? Vinném Adriára, istenieket lehet ott olvasni és pihenni, ha az ember itthon hagyja a szerelését:-))))))))
1678. Don Ugrás 2009 máj 26. 22:03  

Júliusban és augusztusban a telihold napjai alatt Ras-Mohamed a Föld öt legjobb merülőhelye közé tartozik. Egész egyszerűen több a hal, mint a víz. Aztán jónak tűnik az Androméda St. John's túrája, főleg, ha hozzá lehetne tenni a Brothers-Deadalus-Zabargad-Rocky "kitérőt". Indonézia is jó ősszel, de Sipadan sem lehet kutya. Ráadásul itthon is van egy kerti tavunk, teli hallal:-)))))))))
1677. Don Ugrás 2009 máj 26. 21:58  
Tök jó ötlet!!! Kár, hogy akkor nem jutott az eszünkbe:-((( Zendülés, az lett volna a megoldás! Elkötni a csónakot, aztán le, víz alá! Úgyse mert volna a sorsunkra hagyni a kapitány, remélhetőleg?

Nem mérgelődöm, mert az csak másoknak jó, csak nagyon csalódott vagyok, még most is.......... A legnagyobb poént még le sem írtam, de azt úgysem hinnétek el, így nem is "mondom"! Én is alig akartam hinni a szemeimnek, pedig ott voltam.

Kénytelen leszek az itthoni tigriscápa állkapcsot valahogy összemontírozni egy fotóval. Nem nagyon értek hozzá, de majd Stefi segít? Úgyis megcikizett a képekért:-))))))))

Mielőtt elfelejteném: A KORÁBBAN LEÍRT TÖRTÉNET CSAK KITALÁLÁS, NÉLKÜLÖZ  MINDEN VALÓSÁGOS ALAPOT, HA VALAKI MAGÁRA ISMERNE, AZ CSAK A VÉLETLEN MűVE!!! Milelőtt még bíróságra is kellene járnom, mondjuk "gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés terve miatt", vagy valami hasonló:-))))))))
1672. Don Ugrás 2009 máj 26. 16:49  
Pont ezzel sikerült rávenni őket az útra, se többel, se kevesebbel, mint amit olvashattál. Szerintem abszolut korrekt, nem találtam benne semmit, ami csúsztatás lett volna, vagy ne fedte volna a valóságot - pl. áramlás, cápák. Nem szoktam becsapni senkit, mert nincs értelme. Egy kezdő valóban volt köztünk, őt a napi egy-két merülésén az olasz búvároktató srác gardírozta, mivel előre megkérdezték, hogy jöhet-e, én meg megkaptam a megerősítést a külön felügyletről. Ez is tiszta volt.

A többiek olyan referencia listával rendelkeztek, mint: French-Polinesia-Rangiroa, Hawai, Sipadan, Raja Ampat, Galapagos, Maldiv, Thailand, Solomon-Islands, South-Africa, Djibuti, Mosambiq, Bali, Kenya, Egypt, etc. Nekem imponált, de nagyon - a fele helyre sem fogok eljutni a hátra lévő életemben, főleg, ha így szaporodnak a koporsószegek -, álomcsapatnak tételeztem fel, álmomban nem gondoltam volna, hogy bármi ilyen jellegű gond lehet majd, amikor belefutunk egy totál ritka esetbe, ami máskülönben szerintem világszenzáció. Mindezek tetejébe - mint ahogy azt már említettem - összesen három lehetőség közül lehetett választani az adott helyszínen. Hogy tisztább legyen: mintha a Sha'ab-Rumi-nál azt mondanák, hogy merülhetsz az északi platón, a Cousteau állomásnál, vagy a déli platón és Te azt mondanád, hogy NEM-NEM, menjünk innen! A különbség annyi volt, hogy a tigrises hely egy habily, azaz 5 méter mélyen lévő zátony 30-35 méteres kis platóján volt, ahová kb. 10 perc csónakozással lehett odajutni. A másik két lehetőség pár percre volt a hajótól.......

Ennyi. Lerágtuk a csontot rendesen, egy tény: jó túrához jó csapat kell, ahol mindenki meg van őrülve a merülésekért.
Mi ilyenek vagyunk, akár februárban, akár döngő áramlásban, akár 4 méteres hullámok között, akár viharban, esőben, hidegben (úgy értem, szudáni hidegben), tök mindegy, ha elhangzik: "pörölyök, tigrisek, etc., mi ugrunk és bekapcsoljuk a kamerát!

Azért lettek jelöltjeim az elmúlt tíz év alatt, akik megütik ezt a szintet. A többiekkel sincs bajom, mert mindenkinek szíve joga, hogy a pénzéért mennyit merül, DE NE AKADÁLYOZZA A TÖBBIEKET ÉS NE CSESSZE EL A MERÜLÉSÜKET, MERT MÁSOKNAK IS VAN RÁ JOGUK, HOGY KIVÁLÓAKAT MERÜLJENEK!!!!!!!


1620. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:59  
Jól rémlik!!! Előre!
1619. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:58  
Szabotőr!!!!!!!!!!!:-)))))))))) Mindig csak a szex, aztán van mire hivatkozni!?:-))))))))))
1618. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:56  
Amennyiben megkapom a hírt, hogy a tigrisek ismét ott vannak, egy héten belül ott leszek, ez tuti!!!!!!!!
És csak az jöhet velem, aki előre aláír egy nyilatkozatot, hogy szintén őket akarja!
1616. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:53  
Ez volt az első alkalom életemben, hogy tigrisre - TIGRISEKRE - volt garantált esély. Pár éve, a Flash Airline sharmi katasztrófája után pár hétig három tigris is sokszor felbukkant a Gordon és Thomas zátonyoknál a Tiran-szorosban, de akkor nem tudtam kimenni. Egy évre rá meg már nem mutatkoztak:-(((((((((
1614. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:49  
Így van, a kapitány döntött, mert a "különtárgyalások" során felismerte, neki csak jó lehet, ha két éjszakai sodródás után elhúz egy olyan helyre, ahol leköthet és aludhat. De ha nem keresik meg külön, szigorúan a "demokrácia" jegyében, akkor meg sem kockáztatta volna, hogy ezzel előálljon, mert ahhoz már túl jól ismerte a "hard-core" tagokat. Így viszont azt mondta, hogy "mi a francnak erőltesse meg magát, ha nem is értékelik"? Felénk meg már kész tényként közölte, hogy a "többség" ezt akarta. Mi meg lecsúsztunk életünk legkülönlegesebb merüléséről. Bár - talán - jobb is, mert elképzelem Stefit, ahogy meglátta volna a NatGeo címlapján a méterre köröző tigrisekről a fotót........:-)))))))))))
1613. Don Ugrás 2009 máj 24. 21:41  
Hmmmm, "öreg túraszervező"! Tetszik, nagyon hízelgő!:-)))))) Alant idéznék a túránk alap információs leveléből egy részletet (amúgy összesen 285 kimenő és 200 bejövő levél kapcsolódott a szervezéshez), aztán döntsd el, hogy elég alapos voltam-e:

"Az útvonalat  (Port-Sudan-Dahrat-Abid-Sanganeb-Sha’b-Rumi) és a merülő helyeket a mindenkori  időjárás függvényében a kapitány határozza meg, különös tekintettel, hogy a déli  térség alig ismert és búvárkodott, valamint az éjszakai horgonyzó helyek száma  rendkívül behatárolt. A merülések két csoportra osztva, időben 15 percre eltolva  egymástól, párban történnek. Ökölszabály a 60/60, azaz max. 60 perc, max. 60  méter. Aki megszegi az elsőt, az vacsorakor asztalonként egy üveg bort fizet, aki  a másodikat, az meghal.

Az út során olyan új  zátonyokat is merülni fogunk a South-Suakin szigetek térségében, amelyeket még  búvár nem látott. Ebben benne van a kockázat is, hogy esetleg gyengébb helyet  látunk, mint az előző merülés során, de őszintén  szólva, erre nagyon kevés az esély a tavalyi út (2007) során gyűjtött  tapasztalatok alapján. A tavalyi (2007) útvonal egy részéről küldök térképet (valamint  pár fotót), ezen a Sha’b-Rumi nem szerepel, de azt is merüljük. Itt szokott  lenni a cápaetetés, amely ugyan idéntől tilos, de megoldható. Szintén merüljük  az Umbria-t, hogy a roncs szerelmesek se maradjanak  hoppon.
A merülések során  nagyon sok cápa - főleg selyem és pöröly - volt, aki fél tőlük, ne jöjjön! Min.  50+ tengeri merülést a háta mögött tudó búvárokat javasolnék az útra jönni, de  ha 100+, az sem baj! Áramlásos merülésekre is kell számítani, bár májusban már  nyugodt a tenger ebben a térségben, így többnyire kezelhető. Bója és computer  elengedhetetlen. NITROX van felárért.

A hajó eredetileg az  Északi-tengeren szolgált, majd olasz tengerbiológiai kutatóhajó volt, végül  búvár szafari hajóként üzemel 9 éve a Vörös-tengeren, Szudánban. Néhány szót a  hajóról azoknak, akik egyáltalán nem, vagy régebben voltak a Don Questo-n. Több  hasznos fejlesztést hajtottak végre: légkondi az alsó részen és a szalonban,  standard, kétágyas kabinok, új szalon DVD játszóval, tv-vel, új napozó fedélzet,  az árnyékolt részen étkező, szélvédőkkel, új asztalok, padok a napozó  fedélzeten, több nagy hűtő, Nitrox (felárért), új Zodiac csónakok. A kémény sem  adagol már kormot a felső fedélzetre.  Természetesen, azt is meg kell jegyezni, hogy ezen, a hajó kényelmét  nagyban fokozó fejlesztések dacára a Don Questo nem éri el pl. a Cassiopeia színvonalát - amely messze a legmagasabb  színvonalú luxushajó a Vörös-tengeren.

Ennek  ellensúlyozása, hogy a kapitány - aki maga is merül - a szudáni és eritreai  térség legtapasztaltabb hajósa és búvára(!!!) a maga 10  éves itteni hajózásával, több ezer merülésével. Az út során - ami egyfajta  felfedező expedíció - új, mások által soha, vagy nagyon-nagyon ritkán merült  helyekre megyünk - tehát a merülések magas színvonala garantált. Magam is  hétszer jártam Szudánban, közel 300 ottani merüléssel szintén összejött némi  tapasztalat. Az időjárás is stabil volt májusban eddig, de ki tudja ezt ma már  garantálni, beleértve az egész Földet? De csak nem kapunk egy homokvihart?! A déli térségben eddig csak a Don Questo járt, így  értelemszerűen csak ők rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal is. A hajó  eredetileg az Északi-tengeren szolgált, mint halászhajó, tehát a tengerállósága  nem lehet kérdéses."

Szerinted? Mint olvashattad a fentiekben, ráadásul mindenki kapott egy térképet is a valószínű útvonalról. Ezek után mit kezdjek egy olyan kérdéssel az ötödik napon - 300 km-re a Sha'ab-Rumi-tól - "má' mé' nem merülünk a Sábruminá?" Mint "öreg szafari szervezőként" tudom, hogy az emberek egyszerűen nem olvassák el az információkat, ezért mindig megismétlem őket, aztán megint - de akkor sem olvassák el! Ezek után persze, hogy csak utasként mennék az egyiptomi Vörös-tenger teljes hosszában szervezendő útra! Végre én is csesztethetném szervezőt, ha van sapkája, ha nincs!:-))))))))


1602. Don Ugrás 2009 máj 24. 11:25  
Hát igen, nem egyszerű munka ez nyugdíjaskorban már...........:-)))))))))

Olvastam lejjebb, hogy esetleg lesz egy igazi dél-egyiptomi út. '94-ben voltam egy hasonlón: Hurghada-Brothers-Deadalus-Zabargad-Rocky-Elphinstone-Brothers-Aquarium-Hurghada - két hét. Király volt!!! Valamelyik októberben egy ilyet?
1601. Don Ugrás 2009 máj 24. 11:21  
"Az előző csoportot" úgy értsd, hogy előttünk két héttel, április végén. Persze, hogy jó lett volna akkor is a hajón lenni!
ők kilencet merültek a tigrisekkel..... Akkor nyolc, jól megkülönböztethető egyed volt ott. Szerintem ez világszenzáció, ha a NatGeo megtudja, tuti, hogy külön expedíciót fognak indítani oda. Soha nem olvastam, nem láttam ilyenről.

Aláhúznám, hogy ezek nem odaszoktatott, évek óta etett, idomított tigrisek voltak, hanem először láthattak búvárt. Nem mondom, hogy nem respektáltam őket, mert az nem lenne igaz. Amikor 5 méteren, a zátony felett megláttam az első kapitális példányt, "kicsit" késve kapcsoltam be a gépemet - egyszerűen hihetetlen volt, hogy ekkora cápa egyáltalán létezik! Aztán 35 méteren egy szürke jött előtte - kb, az volt az arány köztük, mint a szürke és a sucker fish között....
Nem is a hosszuk volt a lenyűgöző, hanem a testátmérő és az állkapocs szélesség. Simán áthúzhattuk volna a testünkön, mint egy hula-hopp karikát, ha ki lett volna fejtve.....
1598. Don Ugrás 2009 máj 24. 10:41  
Egy kilométerre volt egy kis sziget, gyönyörű fallal, illetve szép délkeleti platóval..... Tehát három lehetőség volt merülni, aki nem akart a tigrisekkel, két másik választása is volt.
1596. Don Ugrás 2009 máj 24. 10:28  
Üdv!
Csak most jutott időm benézni a fórumba. Sajnos, csak pár db, elég pocsék kép van a tigrisekről - azok is csak némi utómunka után élvezhetőek. Be lett ígérve egy sunset dive, amikor az előző csoporthoz MINDIG nagyon közel jöttek, de - sajnálatos módon - a mi csoportunk fele leszavazta a merülést és eljöttünk onnan........ Valószínűleg én lehetek ilyen értetlen, hogy 18 évi búvárkodás, 1310 trópusi tengeri merülés után először összejön egy ilyen hihetetlenül ritka lehetőség - öt tigris egy helyen, köztük kettő 4,5-5 méteres gigász -     és nem értem, miért hagyjuk ki! Hogy ne tűnjek önzőnek, a barátaimat is meg kell említenem: Sanyinak talán 40 évet, Emesének, Ferinek, Miklósnak, Endrének úgy 15-20 évet kellett várnia erre, kit érdekel? Még mindig keserű a szám íze, mert helyette elmentünk egy homályos, homokos, halott helyre, aranyhalakat bámulni. Persze, az is izgi volt, ahogy cikáztak....... Az már csak hab volt a tortán, hogy ott nem is merült mindenki az eljövetelt erőltetők közül. No comment! Tanulságos eset volt, csak a tanulságokat mindig utólag lehet levonni, az a baj velük. Csatolok néhány képet.
1038. Don Ugrás 2009 ápr 07. 14:44  
Az jó lenne, két púpos egy hajón!:-))))))))))))))
1035. Don Ugrás 2009 ápr 07. 13:26  
Szevasztok!

Május 02-16. közötti Don Questo, South-Suakin szigetek túrára a hajó ára 1455 EUR/föről 1200 EUR/fő-re csökkent, mint last minute ár. A további részleteket megtaláljátok az "Akciók" között.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
8520. Don Ugrás 2009 már 28. 12:26  
Mivel a Sea&Sea GX-1 és YS-110 vakuk kombinációja esetében sokaknak (mindenkinek) voltak a szinkronizálással, illetve a vakuk megfelelő működésésel problémái, a Sea&Sea USA sokadik reklamáció után küldött egy filléres műanyag adaptert, amelyet a tokhoz kell csatlakoztatni, abba az optikai kábeleket bedugni és így gyakorlatilag 100%-os biztonsággal működik a rendszer. A vakuk cseréje nem jött be, igaz, tavaly nem az "Alpha" változatot kaptam meg, ellentétben az Európában vásárolt és reklamált esetekkel. Talán vannak olyanok, akik szintén szenvedtek ettől a problémától.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
16385. Don Ugrás 2009 már 28. 12:18  
Én MEGYEK!!!!!!!!!!! Szűz vizekre, zátonyokhoz!:-))))))) Lehet, hogy még nevet is adunk egyik-másik új zátonynak......
16145. Don Ugrás 2009 már 26. 10:30  
Ki is fejthetem: valaki a barátnőjét vinné a felesége helyett..........:-))))))))
16142. Don Ugrás 2009 már 26. 09:22  
1999 óta jönnek hölgyek is Szudánba és merülnek is minden probléma nélkül. Úgy tűnik, valaki a barátnőjét vinné a ..........:-))))))))
16073. Don Ugrás 2009 már 25. 17:44  
Be kell őszintén ismernem, sushi ügyben nincs kegyelem, tiszti kaszinó, meg egyéb baromságok!!!!!!!!!!!:-))))))))))
16063. Don Ugrás 2009 már 25. 17:23  
Jó ötlet, de nem szeretnék negyedszerre is nősülni.............:-)))))))))
16061. Don Ugrás 2009 már 25. 17:23  
"vagy fizet - értelmezésem szerint a szervező" Hmmmmmmm, úgy tűnik, Te nem sokat fogsz velünk utazni:-))))))))))
Mondjuk, ha bekalkuláltam volna egy 1000-1500 eurós nyereséget, a saját helyem meg fizetve lenne a többiek által, elfogadnám a javaslatodat, de itt nem ez a helyzet.
16060. Don Ugrás 2009 már 25. 17:20  
Hát ez igazán megható, elkaptál valami vírust, vagy mi? Nem szoktál Te ilyeneket mondani, ha csak nem maláriás rohamod van!:-))))))))))))))))))
16044. Don Ugrás 2009 már 25. 14:50  
Na, ez aztán tényleg nagy élmény lenne! Bár, ha jól tudom, non-profit alapon akár mit is szervezhet egy társaság, nem?
Elnevezzük "Tüntetés a cápák megóvásáért!", aztán mindenki tehet egy szívességet.

Bár a borneói eset után már egyéb tényezőket is ajánlatos figyelembe venni!
16043. Don Ugrás 2009 már 25. 14:46  
Megfogadom a tanácsodat, jó pap holtig tanul - nekem meg már egyre csak fogy az időm:-))))))))))

A dolog non-profit alapon indult, még annó a '90-es évek elején. Tizenegy évig éltem kint Egyiptomban, minden szabad hétvégét Sharm-ban töltve. Persze, rengeteg ismerős és helyismeret jött össze. Így aztán elkerülhetetlen volt, hogy először a Sinai körül, majd délebbre, még délebbre, majd - mint talán első magyarként Szudánban merülve 1999-ben -
Szudánba is rám testálták a barátaim a szervezés nemes feladatát. Mivel főképpen őközülük kerültek ki  a jelentkezők - kivéve pár újat, akik szintén a barátaim lettek - nem volt pofám felárat kérni, egy eset kivételével. Igaz, néha kaptam kedvezményt a hajótulajoktól, de nem ez volt a jellemző. Aztán volt olyan csapat, aki egy ládányi ritka Gere borral, volt aki egy köszönömmel, meg olyan is volt, aki még azzal se  - esetleg kemény panasszal, hogy az alatta merülő másik csapat buborékjai korlátozták a kilátást és ez felháborítóan rossz szervezés! - hálálta meg a nem kevés melót. De mindig úgy voltam vele, hogy barátokkal merülni a legjobb, ez megér mindent! Nagyon sokat voltam úgy szafarin a feleségemmel, hogy mi voltuk egyedül magyarok - könyvet tudnék írni a különböző nációk viselkedéséről!

Igazad van, egy képviselői költség elszámolás modellt használva jobb lenne a helyzet, aztán utánam is a vízözön!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés