»» ««

Magyar siker a maratoni úszáson

Egyéb

24 órás víz alatti váltóúszás várt a különleges verseny résztvevőire, akik közül magasan a magyar csapat lett a legjobb.

"Csak gyötrelemmel nemesíthetjük lelkünket..."

Ezzel a jelmondattal került megrendezésre 2007. március 17-18-án az első nemzetközi "24 HOURS SCUBA MARATHON" azaz 24 órás maratoni légzőkészülékes úszás Szlovákiában, Pozsonyban. Kilenc csapat vett részt a megmérettetésen, leginkább csehek, szlovákok, és egyetlen magyar csapatként a Magyar Búvár Szakszövetség válogatottja képviselte Magyarországot.

A verseny kiírása alapján maximum 10 fős csapattal lehetett kiállni, mindenkinek valamely oktatási szervezet búvár vagy oktatói minősítésével kellett rendelkezzenie. A verseny célja 24 órán keresztül váltva, de folyamatosan úszni légzőkészülékkel. A nyertes az a csapat lett, amelyik a legnagyobb távot úszta le. Felszerelés tekintetében minimum 10 literes palack volt az előírás, ami lehetett dupla 5 literes is és majdnem teljesen szabályos búvárfelszerelés kellett. A majdnem azt jelenti, hogy légzőcsövet nem kellett felvenni és a mélységmérő sem volt kötelező. A lényeg, amit még nem említettem, hogy mindezt egy 25 méteres uszodában (ez a hosszúságát jelenti...) rendezték amelynek az egyik vége 60 centi, a másik 3 méteres mélységű volt.

Amikor először hallottam erről a versenyről szinte gondolkodás nélkül igent mondtam- ezen részt kell venni! Ez úgy 3-4 héttel a verseny előtt történt. Megkezdődhetett a csapat szervezése, amelyet hárman vállaltunk magunkra: Zelenák József, aki az egészet elindította, Balázs Péter és jómagam. Nem volt könnyű dolgunk, de ismertünk mindannyian hasonló "őrülteket" akik nem sokat gondolkodnak a válaszon. A teljes csapat a verseny előtt néhány nappal ált össze. Igazi MBSZ válogatottat sikerült összehozni: két oktatási szervezet három oktatója és három oktatási szervezet hét búvára vett részt benne.

A rajt majdnem pontosan 19.00 órakor volt. A csapatok közül (már a megérkezésünkkor) kitűnt egy katonai ruhában lévő társaság, akikről később kiderült, hogy a helyi deszantos válogatott és nyerni jöttek... ám mi is. A csapatunk az első perctől átvette a vezető szerepet és másnap délelőtt már 4 kilométer előnyünk volt a második helyezett katonákkal szemben. Annak ellenére, hogy tisztában voltunk azzal, hogy az előnyünk akkora hogy ha 2 órával a vége előtt leállnánk sem tudna senki utolérni minket, mindenki végig hajtott az utolsó másodpercig. A magyar csapat végeredménye 76,385 méter lett. A második helyezett katonák 7,585 méterrel úsztak kevesebbet mint mi, míg az utolsó csapatra kicsit több mint 30 kilométert vertünk. Úgy gondolom, hogy akik ezen a versenyen részt vettek, valamennyien megérdemlik az elismerést, hiszen mindenki 24 órán keresztül küzdött- még ha tudták is, hogy a magyar csapat verhetetlen.

A győztes magyar csapat tagjai abc sorrendben:

Balázs Péter CMAS* búvároktató
Besenyei György PADI OWSI búvárokató
Dunszt Károly CMAS* búvár
Engyel Ákos NAUI merülésvezető
Farkas Eszter CMAS* búvár
Holczmüller Antal CMAS * búvár
Kozlovszky Viktor CMAS* búvár
Könczöl Péter PADI OWD búvár
Mede Márton CMAS* búvár
Sopronyi Richárd CMAS*** búvároktató


Köszönet a csapat minden tagjának, hogy ismét sikerült bebizonyítani egy nemzetközi versenyen: a magyarokkal számolni kell!

Sopronyi Richárd
csapatvezető
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Kékbálna 2007 ápr 07. 21:57  
Szuper! Ügyesek vagytok! Gratulálok!! :)
 5. elche 2007 ápr 06. 20:08  
Értem hát, de ennek ürügyén én is beszúrhattam egy gratulációt.:))))
 4. PiggyGirl 2007 ápr 06. 15:41  
Sziasztok!

Gratulálnuk a szép eredményhez.
 3. AghCsaba 2007 ápr 06. 15:00  
Itt a "fiúk" amolyan gyűjtőszó féle. Érted?! :))
 2. elche 2007 ápr 06. 13:04  
Veretes gárda, veretes eredmény, és ne feledkezzünk meg arról se, hogy nem csak fiúk voltak a válogatottban.:)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés