»» ««

Kilencen a pácban

Külföld

Egy teljes búvárcsoport maradt magára a nyílt tengeren Dél-Afrikában.

Kwazulu-Natal déli partszakaszán, Protea Banks térségében merült a kilenc fős csoport (nyolc dél-afrikai és egy belga állampolgár), amikor elszakadtak az őket kísérő hajótól. A Black Tide nevű búvárhajó a felszínen követte a csoport bójáját, de azt nem tudhatta, hogy a bója kötele elszakadt, és a búvárok egészen máshol vannak. Ezért amikor a búvárcsoport a felszínre érkezett, a hajónak nyomát sem látták, és rádión sem tudtak vele kapcsolatot teremteni.

A Black Tide kapitánya viszont azonnal riasztotta a hatóságokat, amikor rájött, hogy a bóját követve elhagyta a búvárokat és azokat nem látta sehol. A hivatásos mentők mellett magánemberek is hajókra szálltak, hogy megpróbáljanak a bajba került emberek segítségére sietni. A merülésvezető, Ronald Mauz elmondása szerint hamar rájöttek, mekkora a baj: hajó sehol nem volt, a part pedig 40 kilométeres távolságban volt tőlük. A rádiózásra pedig senki nem válaszolt. A csoport így tovább sodródott dél felé, a nyílt tengerre. Szerencsére senki nem pánikolt, és igyekeztek pozitív gondolatokkal biztatni egymást, hogy senki ne veszítse el a hitét. Az első órában persze még könnyű bizakodni, de a második, nyílt tengeren, hánykolódva töltött óra végére már befészkeli a gondolat mindenki fejébe, hogy a helyzet igencsak súlyos. De még akkor sem szabad feladni a reményt, és bízni kell abban, hogy már úton van a segítség. Mauz azt mondta, egyetlen dolog járt a fejében miután megmentették: a feleségét szerette volna látni. A férfi viszont a jövőben sem mond le a merülésről, az átéltek ellenére.

Egy másik búvár, Stuart Skene a közösségnek mondott köszönetet, amiért összefogtak a megmentésük érdekében. Az elsodródásról így fogalmazott: "Nem nagy öröm elveszni a tengeren, és végképp nem nagyon öröm 40 kilométernyire lenni a szárazföldtől." ő is kiemelte, hogy kulcsfontosságú volt együtt tartani a csapatot, és csinálni valamit, amivel elterelhették a negatív gondolatokat. A búvárokat négy órányi sodródás után vette észre egy közelben járó hajó.

A helyi mentőegység parancsnoka, aki a mentést koordinálta, elmondta, hogy a riasztást délelőtt fél tízkor adták ki, amikor kiderült, hogy kilenc búvár helyzete ismeretlen. ő is megerősítette, hogy a Black Tide a bóját követve hagyta maga mögött a búvárokat, de azt még senki nem tudja, miért szakad el a kötél. A kapitánynak a hajó vezetése közben viszont esélye sem volt arra, hogy megállapítsa, a búvárok nincsenek a bója alatt.

[ timeslive.co.za ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Dél-Afrika-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. hopposztkopp 2012 nov 16. 17:13  
Ehhez: komoly hajóskapitányi tapasztalatod van nagy sebességű áramlásos merülések bonyolításában.
Nem, csupán a józan eszem. Ilyet tennék, akkor elvárnám, hogy merülőpáronként egy bója. Három emberből is elhagynak egyet hátmég kilencből. Csak egy kapaszkodjon vagy akadjon meg máris vége és nyolc, hét...
Annyi tapasztalatom van, hogy nem szoktam sokat úszni vele szemben. Hagyom magam hogy egy bóján lógva vigyen a víz. Dekózásnál is mindig a saját bójámat használom. Ja! Nem kötöm magamra!

Nagyon jóóóóó mikor még lapátolni sem kell. Lift le és fel. Ez ám a sport meg a korsó dűtés.
 19. Bunny 2012 nov 16. 12:30  
Sőt elmegy, megvágja én meg itthon megnézem a kanapéról. Ja, feltaláltam a natgeo-t :D
 18. Garfield33 2012 nov 16. 12:19  
Ingyen?????
Soha!
 17. elche 2012 nov 16. 12:07  
És az milyen jó lenne, ha egy ember merül HD kamerával, a többiek meg fenn nézik a látványt a kivetítőn!...
 16. Garfield33 2012 nov 16. 12:01  
Az tényleg jó ötlet. Mindenki a bójához van kötve. Se mélyre nem tud elkolbászolni, sem elveszni (mint néhány igen tisztelt videós kollégánk).
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés