»» ««

Jordániai beszámoló

Vörös-tenger

Szentföld, Wadi Rum - a vörös sivatag, a Holt-tenger, a Nebo-hegy, Petra sziklatemplomai, Vörös-tenger, shishkebab no meg a 8.6 alc%-os Petra sör és a sisa.

Elsőre ennyi jut eszembe Jordániáról, de 10 év múlva is ugyanennyi fog.

Szállás: Egy hetet töltöttünk Aqabában, a Mövenpick szállodában, ami bár nem olcsó, igy utólag (miután hallottunk a többi szállodáról) jó döntésnek bizonyult. Szuper kaja, kényelmes, tiszta szobák, szép környezet, jó (drága) sör, tenger, medence, jacuzzi.

PetraKirándulások: Az utazási iroda által felkinált lehetőség helyett (ha minden fakultatívra menni akartunk volna, lehet, hogy megéri) inkább kerestünk egy taxist magunknak, aki tudott angolul és mint itt mindenki, tudott egy kicsit magyarul is. 280 USD-ért vállalta, hogy 3 napig cipel négyünket nagy, légkondis autójával.
1. nap: A Holt-tengernél voltunk, amelynek 30%-os a sótartalma, és olyan sűrű, hogy az embernek majd fele kiemelkedik belőle és rettentően csípi a szemet, szájat, aranyeret. Vízi népségnek nem semmi élmény. Nagyjából 25 kg ólom kellene a lemerüléshez. Aztán még aznap megnéztük a Nebo-hegyet, ahonnan Mózes megpillantotta a Kánaánt, és elmentünk egy vízeséshez, ami a sziklából tör elő, 50-60 fokos és jól megégettük benne magunkat.
2. nap: Délután a Wadi Rum, a vörös homokjáról ismert, a világörökség részét képező sivatag következett. Jeep-szafari a hegyek-völgyek között, naplemente, éjszakai buli vacsival, sörrel, sisával. Nekem a legnagyobb élmény volt Jordániában.
3. nap: Kirándulás Petra sziklatemplomai közé. A főtemplom képeit biztos mindenki ismeri, de a többi is megéri azt a 10-12 km-es sétát hegyre föl, völgybe le. Mondjuk este nem kellett ringatni...

BohóchalMerülés: Itthon kapott info alapján megkerestem a Yazan AlSaed nevű búvároktató és merültető kisiparost, aki saját hajóval rendelkezik. (Mindez azért említendő, mert talán 3 cég merültet hajóról, a többiek partról.) Jópofa srác, korrekt merüléseket csinál, nem túl szigorú, de azért figyel rád, mutatja a dolgokat, egyszóval okés. A hajója nem yacht, de kényelmes, pláne 4-6 embernek, ahányan mi voltunk. Yazan alvezére, Mohammed pedig a legvidámabb arab csákók közé tartozik, és ebédre nagyon jó grillezett kaját készít a hajó tatján. Egy nap (2 merülés + kaja + pia) ára 50 USD volt, több ember több merüléssel faraghat ebből. A merülőhelyek a közepes-jó minősítésű egyiptomiaknak felelnek meg (4-et merültünk), a roncs tetszett igazán és egy Power Station nevű, ahol szép mély fal mellett úszkáltunk.

Következtetés: csak búvárkodni nem érdemes Jordániába menni, de egy (két) hetet mindenestől nagyon jól el lehet tölteni.

Kulináris élvezetek: Néhány jó kaját ki lehet kiemelni: a kebab (természetesen) és a mindenféle rablóhús, főleg a kakasból készült shishkebab. Jó sisához egyiptomi dohányt használnak, a sajátjuk satnya. Mivel Aqaba vámszabad terület, kifejezetten olcsón lehet venni italokat az arra kijelölt boltokban. Külön szót érdemel az akár 8.6 alc%-os elérő sörük, amitől nagyon hamar buta lesz az ember, de sebaj. Éva & Stefi

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Jordánia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés