»» ««

Repülőgép roncs Jordániában

Külföld

Egy C130 hercules szállítógépet süllyesztettek el mesterséges zátony gyanánt Jordániába a búvárok legnagyobb örömére.

Az elmúlt években az arab országokban történt események a környék turizmusnak nem tettek jót, aminek többet között Jordánia is megérzi a hatását. Éppen ezért II. Abdullah király egy, az idegenforgalom előmozdítását célul kitűző projectet indított, amely részeként idén november 16-án egy C-130 Hercules típusú szállító repülőgépet süllyesztettek el mesterséges zátonyként.

divemagazine.co.uk

A roncs az Aquaba-i öbölben található, és roppant könnyen megközelíthető. Nincs messze a Cedar Pride nevű 6000 tonnás közel 80 méter hosszú nemzetközi szállítóhajó roncsától, amit a Jordán Király 1985-ben sülyesztett el szintén mesterséges zátonynak. Emellett csupán pár méterre található az M42 Duster légelhárító járműtől, amit a köznyelv "a tank" néven ismer.

A roncs átlagos mélysége 16 méter, és normál pozícióban fekszik a sima tengerfenéken, így a 30 méter hosszú és 40 méter szárnyfesztávolságú hatalmas amerikai katonai repülőgép ideális célpontja lehet a búvároknak. A látótávolság kiváló, a felszínről szinte látszik a roncs, amit egyébként az ott készült fotók is alátámasztanak.

divemagazine.co.uk

Egy repülőgép -vagy épp a közismert tank - roncsa mindig is kicsit idegen volt a víz alatt, hiszen nem tartozik a tengerhez mint pl egy hajó, viszont éppen ezért különleges élmény a búvárok számára egy többnyire a fejük fölé magasodó hatalmas repülőgépet körbe merülni. Bár a repülőgép károsanyag mentesítése során a motorokat sajnos eltávolították, a hatalmas gép így is lenyűgöző. A roncs farnehéz lett, ezért olyan benyomást kelt, mintha épp felszálláshoz közeledne.

A repülőgép természetesen a búvárok számára kedvező átalakításokat is kapott, így a hatalmas belső térbe be lehet úszni, ha pedig meglátogatjuk a pilótafülkét, szembesülhetünk a roncs kitalálóinak sötét humorával - a pilótának beöltöztetett csontvázzal, ami inkább komikus látvány mint ilyesztő. Bár ez utóbbi véleményt állítólag nem feltétlen osztják azon búvárok, akik a roncsot először egy éjszakai merülés keretében keresték fel :D A pilótafülke egyébként ideális fotóstéma, hiszen a "kapitány" mellett az alapvető vezérlők, a kormányoszlop is helyén van - és remélhetőleg a helyén is marad, és nem köt ki néhány emléktárgyvadász búvár táskájában.

A roncs egészen biztosan hatalmas turisztikai vonzerő lesz, bár Jordánia nem kimondottan a búvárok mekkája, hiszen meglehetősen rövidke tengerparttal rendelkezik, a mesterséges zátonyok és mellette a csodálatos felszíni látnivalók (pl. Petra, Wadi Rum) mindenképp a meglátogatandó országok listájára helyezi minden búvár számára.

[ divemagazine.co.uk ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Jordánia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés