»» ««

Az óceán szerkezete I.

Tudomány
2/2. oldal


Az óceáni medence általános szerkezeti jellemzői

Az óecán szerkezete
Az "óceán" kifejezés hallatán mindenki általában egy rendkívül nagy kiterjedésű tengerre gondol. Az, hogy egy tenger óceánnak minősül-e, nem a medence méretétől, hanem néhány szerkezeti sajátosságtól függ. Az óceánokat általában a következő közös szerkezeti tulajdonságok jellemzik:

- ultrabázikus kőzetekből álló, nagy sűrűségű, de vékony óceáni kéreg,
- kontinentális küszöb (self),
- kontinentális lejtő,
- kontinentális talapzat
- mélytengeri (abisszikus, vagy abisszális) síkság,
- középóceáni hátságrendszer,
- mélytengeri árkok.

Az előzőekben felsorolt szerkezeti elemek közül kifejlett mélytengeri árokrendszerrel csak a konvergens lemezmozgások miatt bezáródó óceánok rendelkeznek. Nem véletlen, hogy a Csendes-óceán területén találhatóak a legnagyobb mélytengeri árkok (Aleut, Japán, Filippínó, illetve Marianna-árok), a pacifikus és az eurázsiai lemez ütközése, kollíziója miatt. Az egészen fiatal, és még csak tengervályú szerkezettel rendelkező óceáni medencéket a rendkívül keskeny self, és -értelemszerűen - a mélytengeri árokrendszer hiánya jellemzi. A keletkezési fázisban lévő, és az utóbbi jellemzőkkel rendelkező fiatal óceánra jó példa a Vörös-tenger.

A kontinentális küszöb

Először tekintsük át a kontinentális küszöb, vagy másként a self jellemzőit. A self valójában nem az óceáni medencéből jön létre, hanem a kontinensek tengerszint alatti folytatásának tekinthető. A self területeket általában az előzőekben bemutatott tengerelöntés, a transzgresszió keletkezteti. Self területek azonban más módon is létrejöhetnek, így például az alábukó óceáni kérget borító üledéknek a kontinens szegélyére történő "felkenődésével" az ún. konszumáció révén. Minden bezáródó óceán a kontinensek területét gyarapítja a konszumáció által, a kontinensek szegélyére forrasztott, és később kiemelkedő, kőzetté vált üledékekkel. Szintén a self terület gyarapodásának eredeti formája az óceáni medencékbe ömlő, bővizű folyamok által a torkolatvidéken lerakott, folyamatosan növekvő hordalékkúp keletkezése. A Gangesz például évente több milliárd tonna üledéket rak le a Bengáli öbölben, fokozatosan feltöltve azt. (A Gangesz hordalékkúp üledékeinek legvastagabb összlete eléri a 15.000 méteres vastagságot!) Az észak-adriai kiterjedt self pedig a Pó folyam által szétterített, az Alpokból származó, és leülepedő szárazföldi eredetű hordalék eredménye. Valamennyi self közös jellemzője, hogy lejtőszögük a tenger alatt is azonos a kontinensek lejtőszögével. Ott, ahol a lejtőszög értéke megnövekszik, elérkezünk a kontinentális küszöb szerkezeti értelemben vett határához. A hipszografikus görbe szerint a kontinensek és az óceáni medence közötti átmeneti területet, addig szokás a kontinensekhez tartozónak tekinteni, amíg el nem érjük a 200 méteres vízmélységet. Ez azonban, az előzőekben említett lejtőszög változás helyszínén, nem minden esetben 200 méteres vízmélységben észlelhető. A self területek átlagos vízmélysége így ténylegesen 150-200 méter között ingadozik. Nem egységes a self területi kiterjedése sem. A kontinentális lábazat például rendkívül széles a Jeges-tengerben. Mind a Ferenc József-föld, Novaja Zemlja, vagy az Újszibériai-szigetek ugyanazon a hatalmas kiterjedésű selfen "ülnek" amely nem más, mint Szibéria partvidékének tenger alatti folytatása. De például a Brit-szigetek térsége és az Északi-tenger is egy hatalmas, 1300 kilométer széles, és 1600 kilométer hosszú kontinentális talapzat része. Szintén a világtenger legkiterjedtebb self területei közé tartozik a nagy Szunda-szigetek és a Maláj félsziget által határolt sekélytengeri medence, vagy például az Ausztrália és Új-Guinea között húzódó Arafura-tenger. Szűkebb tengeri hazánk, a Földközi-tenger vidékén klasszikus self-tengernek tekinthetjük az Égei-tengert, vagy az Adria legnagyobb részét.

A self területeken a leggazdagabb a tengeri élővilág, itt tapasztalhatjuk a legnagyobb biodiverzitást. A selfeken találhatjuk a Föld legjelentősebb halászati körzeteit, és egyben fontos bázisai a tenger alatti ásványkincsek, így különösen a szénhidrogének kitermelésének is.

A selfet borító víztömeget két fő zónára, a parti (litorális) és az ún. neritikus övre osztjuk fel. A litorális öv a felcsapódó vízpermet szintjétől az árnyékzóna mélyebb, nagyjából 80-120 méteres vízmélységig terjedő területéig húzódik. A parti öv, mint a tenger és a szárazföld határa, szintén több zónára tagolható. A tenger "legfelső" szintje az ún. fröccsenéses, vagy szupralitorális zóna. Ez a csak a hullámpermettel érintett terület jelenti az egyik legnagyobb alkalmazkodási kihívást, az itt, a levegő és a víz határán megtelepedett tengeri élőlények számára. A partvidék második szintje az árapály-öv, más néven a medilitorális zóna. Az árapály-öv a tengerjárás függvényében a közepes legkisebb, illetve a közepes legnagyobb vízszint közötti területen húzódik, ennek megfelelően hol elborítja a tenger, hol pedig ideiglenesen szárazra kerül. Az árapály zónában élő szervezetek egyaránt ki vannak téve a hullámverés hidrodinamikai nyomásának, és apálykor a víz hiányának. Az árapály szintet a megvilágított, az ún. infralitorális zóna követi. A megvilágított zóna már folyamatosan víz alatt áll, amelynek vastagsága egyaránt függ a víz átlátszóságától, a fenékviszonyoktól, illetve a napfény beesési szögétől. Az infralitorális zóna határát a fénykedvelő (fotofil) szervezetek, a fotoszintetizáló algák, illetve tengeri virágos növények jelölik ki. Az előzőekben említett együttes tényezők miatt, az infralitorális zóna mélységhatára területenként változó, általában 20 és 80 méteres vízmélység közé esik. A legalsó szint az árnyékzóna, a cirkalitorális öv. A cirkalitorális zóna ott kezdődik, ahol a fénykedvelő szervezetek számára már nincsen elegendő mennyiségű fény a folyamatos fotoszintézishez. Ha a fényviszonyok függvényében kívánjuk definiálni a cirkalitorális zóna határait, úgy a felszíni fénymennyiség 10%-tól a 0.05%-áig terjedő mélységtartományt soroljuk ide, amely hozzávetőleg 80 méteres mélységtől egészen 150 méter vízmélységig terjedhet. A selfnek a parti öv mögötti, egybefüggő víztömegét neritikus övnek hívjuk. A neritikus öv -amelyet általában a 150-200 méteres vízmélység jellemez-, a kontinentális küszöb határáig terjed. Ott, ahol véget ér a self, a kontinentális lejtő felbukkanása jelzi, hogy elindultunk a mélytenger világa felé...

Dr. Elter Tamás
PADI Instructor
MARINE LIFE Oceanográfiai Központ

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bunny 2010 feb 05. 16:05  
NA látod, belőled nem lett földrajt tanár, ők meg nem utaznak annyit, mint te. Végülis csak te jártál jobban :)
 5. pygmy 2010 feb 05. 14:14  
köszi. a földrajzot nagyon szerettem, de sajnos praktikusabb tárgyak és témák felé terelgettek. egyébként meg simán rávágtam az általánosban gyakran feltett kérdésre, hogy mi akarsz lenni kisfiam, ha nagy leszel, azt, hogy olyan, mint Cousteau kapitány:) hmm, a Precontinenten már jártam, ha innen nézem, nem olyan rossz...
 4. shark 2010 feb 05. 14:04  
Félretéve a tréfát, Magyarországon csak a geográfus képzés keretén belül oktatnak általános tengertant. Nemzetközi viszonylatban is elismert magyar oceanográfus szaktekintély Dr. Czelnai Rudolf professzor, aki  vendégkutatóként - többek között-, a világhírű Woods Hole Oceanográfiai Intézetben is végzett fizikai oceanográfiai tárgykörű kutatásokat.
Mivel a tengertan ma már a kutatási területek szerteágazósága miatt abszolút nemzetközi együttműködésen alapuló tudományág, művelésében tengerrel nem rendelkező országok kutatói is részt vesznek.
 3. Vanek 2010 feb 05. 13:56  
Fenét! Meg akar lógni róla...
 2. shark 2010 feb 05. 13:54  
Úgy látom, szereted a vizsgákat, ez derék dolog!

Üdv:

Shark
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés