»» ««

Első világháborús rombolót találtak

Külföld

Skóciában, Orkney közelében bukkantak rá az 1918-ban elsüllyedt HMS Nessus roncsára.

Az egyik helyi hajóról merülő technikai búvárok a parttól 13 mérföldre találtak az M-osztályú rombolóra, Kevin Heath kutató által gyűjtött adatok alapján. A haditengerészet és más intézmények adatbázisait böngészték át a hajón után nyomozva. A Leigh Grubb által vezetett búvárcsapat 68 méteres mélységben bukkant a roncsra, és a megfigyelések alapján azonosíthatónak tekinthető.

A három darab négy hüvelykes ágyú alapján Mark Leicester búvár határozta meg első világháborús rombolóként a hajót, ami biztossá tette, hogy a Nessust találták meg. A többi közelben levő romboló a második világháború során süllyedt el, mint a HMS Daring és a HMS Imogen. A búvárok által kiemelt tárgyakon, hajófelszereléseken 1901, 1902 és 1912 évszámokat találtak.

A Nessus részt vett a jütlandi ütközetben, elsüllyedését egy másik brit hajóval történő okozta. A HMS Nessus és a HMS Maenad a HMS Amphirite cirkálót kísérte, ami aknákat telepített éppen Skócia partjainál. A közelben ólálkodó tengeralattjárók miatt folyamatosan kitérő manővereket végző, cikkcakkban haladó hajóraj ködfoltba került, és a Nessus véletlenül a cirkáló elé került, ami letarolta. A súlyosan sérült hajót két másik romboló próbálta vontatni, de a rosszabbodó időjárásban végül elsüllyedt, emberáldozatot nem követelve.

A csapat már több más roncs megtalálásánál és azonosításánál működött együtt az Orkney közeli vizekben. A sikereik közé sorolható, amikor megtalálták a HMS Duke of Albany gőzöst, és ők azonosították a német U92 és U102 tengeralattjárókat. A két utóbbi hajó pont ott süllyedt el, ahol a másik brit hajót elgázoló cirkáló dolgozó.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés