»» ««

A Ferenc József nyomában

Adria

Civil és harci búvárok vizsgálják az Adriában fekvő egykori cirkálót.

Civil és harci búvárok vizsgálják május végén az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének egykori SMS Ferenc József cirkálóját, amelynek roncsa több mint kilencven éve pihen az Adriai-tenger mélyén, a montenegrói és horvát határon, negyvenöt méter mélységben.

A roncs sajátos földrajzi helyzete miatt hosszú éveken keresztül nem sikerült magyar búvároknak engedélyt kapni a felkeresésére - közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. Bocskai lövészdandár parancsnoka és Czakó László, a Czakó Búvár Kft. ügyvezetője közös sajtótájékoztatón csütörtökön. A dandár Kossuth laktanyájának úszómedencéjénél megtartott tájékoztatón és búvárbemutatón a tábornok elmondta: örömmel fogadták a civil búvárok megkeresését, 60 év óta ugyanis először vehetnek részt tengeri merülésben magyar harci búvárok.

Az expedíciót a Honvédelmi Minisztérium is támogatja, ugyanis a magyar katonahagyományok ápolása mellett, a jelenlegi kiképzés és a jövőépítés szempontjából is fontos a különleges bevetés - tette hozzá a tábornok megjegyezve, hogy a dandár katonái víz alatti biztosítási feladatokat, megfigyeléseket, és egyéb, a dokumentálást elősegítő feladatokat látnak majd el, így szakmai munkájukkal hozzájárulnak az elsüllyedt cirkáló állapotának részletes felderítéséhez.

A neves debreceni búvár, Czakó László évtizedek óta kutatja az Adriai-tengerben az egykori Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének elsüllyedt hajóit. A legnagyobb csatahajóra, a Szent Istvánra 1994-ben talált rá 70 méteres mélységben, azóta több expedícióval térképezte fel a roncs helyzetét, és számos fotó és filmfelvételt készített róla. Eddig öt monarchiabeli hajóroncsot találtak meg, de már ismerik a hatodik, a Wildfang romboló koordinátáit, a hajóroncsot a következő években szeretnének megtalálni. A kutatás rendkívül lassan megy, mert a horvát hatóságokról évente csak két napra kapnak merülési engedélyt - mondta a búvár. Czakó László hozzátette: pénteken öt harci búvárral kiegészülve indulnak el a Ferenc József cirkálóhoz, amelyet először 2009-ben egy általa vezetett búvárexpedícióval tártak fel.

Az I. világháború befejezését követően a cirkálót francia felügyelet alatt munícióraktárként használták, a lefoglalt 26 osztrák-magyar hajó lőszerkészletét halmozták rá. 1919. október 17-én egy heves vihar alkalmával a cirkáló felborult és elsüllyedt a 17 fős francia őrszemélyzettel együtt. Czakó László a 2009-es merülésen látottak alapján azt valószínűsíti, hogy a hanyag, egyoldalú horgonyzás és a nyitva hagyott fedélzeti nyílásokon beömlő víz miatt süllyedt el a Monarchia egykori büszkesége a tengeri viharban. Czakó László most egy újabb, második expedíciót vezet az elsüllyedt hajóra, s az ebben való együttműködésre kérte fel az 5. Bocskai István Lövészdandár harci búvár csoportját. Miklós Bence zászlós, búvárkoordinátor ezzel összefüggésben közölte: az expedíciós merülés a hagyományőrzésen túl kiképzési célokat is szolgál. A roncs mély víz alatti elhelyezkedése miatt ideális extra mélymerülések gyakorlására, végrehajtására, amelyre Magyarországon nem nyílik lehetőség a természeti adottságok miatt.

A hajóroncs terjedelme miatt is tanulságos a merülés kiképzési jellege, mivel a víz alatt felderítési, illetve megközelítési feladatokat is lehet gyakorolni. Az elsüllyedt csatacirkálót körülvevő természeti adottságok (például tengeri áramlás, könnyen felkavarodó üledék miatti rossz látótávolság) szintén egyedülálló kiképzési körülményeket biztosítanak, mivel a katonákat megtanulhatják hogyan reagáljanak és oldjanak meg merülés közben adódó vészhelyzeteket, problémákat - sorolta a búvár zászlós. A katonák speciális búvárruhában merülnek, amelyen a honvédség, a dandár és zászlóaljuk címerét is viselik. Az erre az alkalomra készült pólójuk elején az egykor vízen úszó cirkáló, hátán pedig az elsüllyedt hadihajó látható - tette hozzá.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. baluka 2012 jún 01. 13:19  
Nem a második alkalom, mert a múlt évben is volt két nap lehetőség a roncs merülésére, kicsit drága viszont, mivel mindkét ország részére fizetni. Egyébként nagy élmény, főleg, ha jó a látótáv és nincsenek áramlatok. Viszont érdemes a teki cucc a mélység miatt. Én 19 percet tudtam a roncson tölteni 15-ös palackkal, de tudtam volna még mit felfedezni. Jól esett a dekópalack, szerencsére nem volt rá szükség. A 46 méter a hajócsavar helyén lenn, az átlagos merülési mélység a 37-40 m. A hídra bemenni viszonylag könnyű, de a halászhálókra vigyázni kell. A roncs kutatása során azért sokkal több információ került napvilágra, mint amennyi a cikkben le van írva. A hajócsavart már korábban leszerelték róla, és kísérlet történt a hajó kiemelésére is. Ezt támasztja alá, ha jól emlékszem 2 karnyi vastag drótkötél keresztben a hajótest alatt. Valószínűleg a roncs sem az elsüllyedés pontos helyén nyugszik ennek köszönhetően. Sok elakadt halászháló is megnehezítheti a merülést. Kovács Attila a cavtati Epidaurum dc. oktatója valószínűleg többet tud a roncsról, mint én. Sajnos, mint minden roncsot ezt is fosztogatják. Czakó Laci épp tavaj konstatálta, hogy a "Kaiser Francz Jozef" feliratból már az O betű megtetszett valakinek. Hogy milyen eszközzel sikerült a leszerelés, rejtély. Én örülök, hogy búvár katonáink nemcsak a 0 látású folyókban merülhetnek végre, és a hagyományőrzés és kiképzési feladat, egy igazi élménnyel párosul.    
 11. Káplán 2012 máj 31. 12:47  
Erre értettem, hogy valaki nincs képben VAGY sokkal triviálisabb oka van ennek.
 10. raindrop 2012 máj 31. 12:36  
több ponton én is érzek furcsaságokat a cikkben. Az az évi két nap hogyan elég bármire is? Sok nemzet hunyó volt ebben az elsüllyedésben, és ha már a HM is benne van a buliban, miért nem lehet jobban előmozdítani a kutatást? De jó lenne hallani mindenféle, államok közti megállapodásokat ez ügyben... 26 hajónyi lőszer... valóban harci búvároknak való hely! Sok sikert hozzá!
"60 év óta ugyanis először vehetnek részt tengeri merülésben magyar harci búvárok"
- khm...

 9. hopposztkopp 2012 máj 29. 18:45  
Nos, ha lehet választani, akkor egy katona legyen velem. Mert  legalább szófogadó, csendes és fegyelmezett. A saját pénzen képzett Tech. csak egyedül szeret merülni. Annak egy merülőpár már púp a hátán.
(Látszólag annyira hasznosnak tűnik ez, mint jegesmedvének a sivatagi túlélőtúra, de csak az irigység mondatja velem. ) Itt egy parancsnok van és a többi mind hallgat rá, ha civilek mennének egynek több csillagja és mondandója van mint itt az egész szakasznak. Nem mellesleg ezek a búvárok már mind játszottak bombával, aknával - a technikai búvárkártyámon meg még nem szerepel ilyen.  Ahol merülnek meg tele van ilyennel. Igaz, hogy sokévesek, de....
 8. Káplán 2012 máj 29. 15:58  
Jó kérdés. Valószínüleg katonai búvárok azok, csak valaki nincs képben. :)

A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés