»» ««

Bombákat kerestek a régészek

Külföld

A skóciai tóban az ugráló bombák töltet nélküli prototípusait sikerült megtalálni.

A második világháború egyik érdekes hadművelete volt az Operation Chastise, amikor maroknyi angol bombázó egy különleges, a víz felszínén "pattogó" bombával indított támadást a Ruhr-vidék gátjai ellen. A gátrombolók sikerrel jártak, és óriási kárt okoztak két gát 1943. május 17-i elpusztításával. Az Upkeep nevű bombát feltaláló Barnes Wallis henger alakú, több, mint négy tonnás bombája úgy pattogott a víz felszínén, mint egy kacsázó kő, így elkerülhette a gátakat védő hálókat, amelyek miatt torpedóval értelmetlen volt a támadás. A bombát ledobás előtt még nagy sebességgel meg is forgatták, ennek jelentős szerepe volt abban, hogy a gátnál lesüllyedő bomba végzetesen megrongálja a gátat.

A feltaláló viszont egy másik ugráló bombával is kísérletezni kezdett. A Highball gömb alakú volt, és olyan célpontokat szerettek volna támadni vele a tengerészeti gépek, mint a Tirpitz. A gátrombolónál lényegesen kisebb bomba a tervek szerint 431 kilós lett volna, így nem nehézbombázók, hanem Mosquito típusú gépek is hordozhatták volna, akár két darabot is. Az 1942-ben meginduló munka 1943-ra jutott el abba a szakaszba, amikor egy skót tóban élesben is lehetett tesztelni az éles robbanótöltet nélküli eszközöket. Noha a kísérletek során sikerült továbbfejleszteni az eszközt, végül az éles bevetésére nem került sor. A háború után az amerikaiak is végeztek kísérleti dobást, ám a bomba az idnító gépre pattant vissza, ami le is zuhant, ezek után a programot törölték.

A skóciai Loch Strivent a közelmúltban azért keresték fel a régészek, hogy megtalálják a Highball bombák prototípusait. A kutatók a nemzeti archívum filmfelvételei alapján próbálta meghatározni a bombák becsapódásának a helyszínét. Négy napig hajtottak végre eredménytelen merüléseket, ezek után távirányítású robotot vetettek be. A munkát igencsak megnehezítette, hogy nagyjából méteres átmérőjű kőtömbök borítják a tó fenekét- hasonló méretűek és alakúak, mint a bombák. A tó iszapos aljzata pedig villámgyorsan fel tud kavarodni, minimálisra redukálva a látótávolságot. Végül a robot segítségével egy láncot fedeztek fel, ami egy horgonyhoz vezetett, majd pár percen belül öt Highball bombát láttak a kamera által közvetített képeken 45-50 méteres mélységben. Úgy vélik, hogy ezek a célt tévesztett tesztbombák lehetnek, és a mélységben még lennie kell több hasonlónak. Szeptemberben a csapat újból visszatér, hogy befejezze a tófenék feltérképezését. Talán egy bombát is kiemelnek, hiszen ebből még egyetlen darab sincs a múzeumokban. Mindenesetre egy újabb olyan kutatásról mondható el, hogy eredménnyel zárult, ami a történelem víz alatt megbúvó darabját tárta fel.

[ DIVE, Wikipedia ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés