»» ««

Magyar messer mentése

Magyarország

Látványos videón látható, hogyan kezdték meg a második világháborús vadászrepülő kiemelését a Balatonból.

A Magyar Honvédség öt alakulatának, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek többnapos megfeszített munkájának eredményeképp október 10-én sikerült a felszínre hozni a második világháború során a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép első nagyobb elemét – adta hírül a honvedelem.hu. Így az egyetlen magyar gyártmányú Messerschmitt kerülhet a felszínre.

foto: hmzrinyi.hu

A négy és fél méter víz, illetve nyolcvan centiméter iszap lepte roncsdarabokat a kiemelés után a művelet vezetési pontján, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják.

Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse hangsúlyozta: a tisztítás az első és legfontosabb dolog. Ez azért fontos, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni.

A hadtörténész hozzátette, bár az időjárás az elmúlt napokban nem kedvezett a munkafolyamatoknak, tovább folytatták a roncs feltérképezését. Ennek eredményeként felszínre került az első nagyobb elem is: a légcsavaragy, kettő légcsavartollal.

A munkálatokban részt vesz az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred állománya. A teljes roncs kiemelésére várhatóan október 16-án kerül sor.

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének hatszázhúsz négymotoros bombázójából és háromszáz kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a magyar királyi honvéd légierő tizennyolc vadászrepülőt tudott harcba küldeni.

A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a "magyar tengerbe" veszett.

Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján 2020 szeptemberében az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai – a Jackal Cave 2020 gyakorlat kiképzési tervébe illesztett feladatként – gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében.

A dandár víz alatti akadályok, elsüllyedt eszközök felderítésére specializált műszaki alegysége megtalálta a hetven-nyolcvan centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet. A minimális látótávolság ellenére sikerült néhány roncsdarabot felszínre hozni. A szakértők megállapították, hogy egy, a második világháborús német-magyar repülőgyártási program részeként Magyarországon gyártott Me 109-es maradványait találták meg a katonák.

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. A műveletet a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége koordinálja és a haderő több alakulata is részt vesz benne. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja kerül a Balaton vizére.

[ lelepo.hu ] Fotók: honvedelem.hu

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés