»» ««

Kiemelésre várva

Egyéb

Egy második világháborús német bombázó jó állapotban megmaradt maradványait szeretnék múzeumban kiállítani.

A Dornier Do-17 típusú kétmotoros bombázó 1937-ben jelent meg először a légtérben, és a II. világháború kezdeti időszakában jelentős számban vetették be a németek a keleti illetve nyugati fronton egyaránt. A 18 méteres fesztávolságú, nagyjából egy tonnás bombaterhet szállító géppel repülő egységek jelentős veszteségeket szenvedtek el az angliai csatában, ugyanis a korszerű angol vadászgépek lényegesen gyorsabbak voltak a kissé lomha bombázóknál. 1941-re az elavulttá vált gépek egy részéből éjszakai vadászt alakítottak ki, de már nem sok jelentőségük volt a légi hadviselésben. Az utolsó szolgálatban álló példányok a finn légierő kötelékében voltak, egészen 1952-ig.

A Do-17-esről úgy tartották a legutóbbi időkig, hogy a legyártott több, mint 2000-ből nem maradt egyetlen kiállítható példány sem, de 2007-ben Hollandiában fedeztek fel sekély vízben egyet, majd 2008-ban Kent közelében, Goodwin Sands előtt bukkantak rá egy példányra. Ez utóbbinak felfedezését 2010-ig titokban tartották, nehogy szuvenírvadászok zsákmánya lehessen a kifejezetten jó állapotban felfedezett roncs. Az alig 15 méteres mélységben nyugvó repülőgép a szonárfelvételek szerint teljesen egyben van, a helyükön vannak a szárnyak, a vezérsík, a motorok. A búvárok is alaposan átnézték a helyszínt, és nyitva találták a bombatér ajtaját, amiből arra következtetnek, hogy valószínűleg a találatot kapott gép legénysége kioldotta a bombákat mielőtt kényszerleszállást hajtott volna végre a tengerre.

A történelmi jelentőségű repülőgéproncs jó állapota és a viszonylagosan kis mélység miatt terv is született, hogy a maradványokat kiemelik és a RAF múzeumában állítják ki a Dorniert. Jelen pillanatban ennek anyagi hátterét igyekszenek megteremteni, hogy a repülőgépet ne csak búvárok láthassák, hanem szélesebb közönség is.

[ Wikipedia, stuff.co.nz ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés