»» ««

Tragikus barlangi baleset

Külföld

Egy rutinos búvár vesztette életét a Weeki Wachee barlangrendszerben.

A Weeki Wachee tó arról ismert, hogy sellőruhás hölgyek adnak elő különféle víz alatti programokat a látogatóknak. Ám a mélyben egy barlang is található, ahol rendszeresen merülnek a búvárok, akik tisztában vannak ennek a veszélyeivel. Időnként azonban az alapos felkészülés ellenére bekövetkezik a legroszabb.

A közelmúltban a 29 esztendős Marson Kay sokadjára merülte már társaival a barlangot, amikor felemelkedés közben utat tévesztett és egy szűk járatban rekedt. Társai pedig gyorsaságuk ellenére sem volt képes megmenteni. A tampai Karst Underwater Research civil szervezet és a floridai víz alatti barlangok feltérképezésével foglalkozik. A csoport már évek óta hajt végre kutatómerüléseket a Weeki Wachee rendszerben, és ebben vett részt Kay is. Társai tudták róla, hogy a barlangi búvárkodás a szenvedélye.

Marson Kay és öt társa a délutáni órákban indult el a merülésre. Nagyjából 55 méteres mélységig jutottak el a Weeki Wachee barlangrendszerben, amiben 30 méteres mélységben néhány igen szűk rész van. Felemelkedés közben itt került bajba Kay, aki utat tévesztett és egy különösen szűk járat felé indult el. Képtelen volt átjutni, a víz pedig olyan erősen áramlott, hogy nem tudott kiszabadulni. A többi búvár megtalálta a bajba jutottat, de nem tudtak segíteni neki, ezért a felszínre menve riasztották a többi segítőt. A mentőcsapat percek alatt elérte a megjelölt helyet, ám Kay akkor már mozdulatlan volt, a reduktor sem volt a szájában. A felszerelését levágták róla és így vitték a felszínre.

A csapat mindent megtesz a merülések biztonságáért, és Marson Kay egyike volt a legrutinosabb tagoknak. Több barlangban merült és mentőexpedícióban is részt vett. Mivel Gainesville városban lakott, akár hetente 2-3 alkalommal is merülhetett a környék számos barlangjának valamelyikében. A sok merülésnek köszönhetően széles körű tapasztalatra tett szert. A Weeki Wachee viszont az áramlás miatt nagyobb kihívást támaszt a búvárokkal szemben. A tragikus baleset napján Kay-t menyasszonya is elkísérte a merülőhelyre.

A halottkém néhány nappal a baleset után tette közzé a jelentését, és a halál okaként embóliát jelölt meg, tehát búvárbalesetnek minősítette az eseményt. A Karst Underwater Research összefoglalója szerint Kay sikeresen elérte a kitűzött mélységet, majd jelzett társainak hogy felszínre emelkedik. Noha ott volt a vezetőkötél, a búvár másik irányba indult, valószínűleg túl gyorsan kezdett emelkedni, és az embólia miatt elvesztette tájékozodóképességét, és egy egészen szűk résbe préselte be magát, ahonnan nem sikerült gyorsan kiszabadítani. Csapata szomorúan emlékezik a rutinos csapattagra és közkedvelt emberre.

[ tampabay.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. bruce 2012 ápr 09. 10:11  
Én sokkal inkább úgy fogalmaznám, hogy a búvárkodás mindig is rejtett veszélyeket magában, amit egy owd korlátokkal szinte teljesen minimalizáltak, de ahogy haladunk feljebb -vagyis inkább lejjebb a mi esetünkben - a létrán egyre inkább nő. A zárttéri, pláne mély merülés főleg áramlásban már elég sok szorzó a veszélyességi mutatón. Fel lehet készülve kiválóan, lehet tökéletes a felszerelés, túlbiztosított minden, ettől még simán meghal.
 4. kovax 2012 ápr 09. 09:34  
ezt most még én is megértettem :-) a vicc meg ütős volt :-)
 3. hopposztkopp 2012 ápr 09. 09:24  
Mifelénk azt mondják: öreg motoros is rutinból hal meg.
Tudomásul kell vennünk, itt a hiba nem egy fekete pont. Mindig az idétlen vicc jut eszembe az ilyen esetek kapcsán, amikor is az először ejtőernyővel ugró ami. katonát kiképzik. Mikor kiurottál, meghúzod ezt a foganytút és nyílik az ernyő, ha mégsem meghúzod a másikat és kinyílik a tartalék ernyő. Mikor földet érsz, ott vár egy jepp és visszahoz a bázisra. A katona ugrik, meghúzza a fogantyút : semmi. Megúzza a másikat: semmi. A francba, ha leérek és a jeep sem lesz ott, hogy visszavigyen -  hát q.ra kiakadok.
Lesz még néhány ilyen baleset, mert  - bár mindenki megtesz mindent ami. szokás szerint☺- rossz az az oktatás, ahol nem az ember sérülékenységére helyezik a hangsúlyt.
 2. Káplán 2012 ápr 08. 13:50  
Nem igazán ünnepi hangulatot fokozó hír.
 1. Bunny 2012 ápr 08. 13:44  
Király lehet zárt tér, mélység és áramlás együtt.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés