»» ««

Tragikus baleset a Baradla barlangban

Magyarország

Életét vesztette S.E. budapesti 38 éves kutatóbúvár, aki eddig ismeretlen okból lemaradt társaitól a Baradla-barlang jósvafői Rövid-Alsó barlangjában szombaton délután - közölte a rendőrség.

A kutató kellő engedéllyel rendelkezett, és arról, hogy mi történt, még nincs pontos információ. A Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének vezetője szerint bejáró búvárkodás volt a szerencsétlenséggel zárult szombati merülés.

A búvár eltűnését észlelve a többiek azonnal értesítették a mentőket és ezzel egy időben társuk keresésére indultak. Eszméletlenül találták, s a barlangban egészen a végsőkig próbálkoztak újjáélesztésével. A halál pontos okát csak a boncolás után lehet megállapítani. Elképzelhető, hogy rosszullét okozta a tragédiát.

Birgés Sándor - bár néhány méterre tőle játszódott le a dráma - a mai napig nem tudja, miért halt meg a barátja és búvártársa.

- Párosan merültünk. Ketten már befejeztük a túrát, a felszínről figyeltük a kötelet, amely a víz alatt lévő két társunkat biztosította - emlékezett a túravezető, a hét végi kirándulás szervezője. Birgés elmondása alapján S.E. jelezte társának, hogy forduljanak vissza. El is indultak, eközben történt a baj.

- Egy úgynevezett szifonban, vagyis vízzel teli járatban veszett nyoma a búvárnak. Végigjártuk a 12 méter hosszú szakaszt, és végül a biztosítókötél alatt, 2-3 méter mélyen akadtunk rá a testre - ismertette a mentés részleteit Grúber Péter (30), a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársa.

- Az eszméletlen férfit egy órán át próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Csak a boncolás derítheti ki, mitől halt meg. Annyi biztos, nem a levegője fogyott el. Valószínűleg rosszul lett, és pánikba esett - vélte a barlangi mentő.

Bár hivatalosan kutatni mentek Aggtelekre a budapesti Apokrif Sportklub búvárjai, és rendelkeztek is az ehhez szükséges engedélyekkel, információink szerint feleségestül, barátnőstül inkább kalandtúrára indultak, mivel a tragédia helyszínén már nincs mit felderíteni.

- Ezt a szakaszt 1982-ben teljesen feltárták. Magyarországon csak kevés merülésre alkalmas terep van, viszont ha valaki kutatásra kér engedélyt, akkor búvárkodhat. Valószínűnek tartom, hogy ezt kihasználva, szórakozni indultak. Az alsó - barlang egyébként könnyű terepnek számít - mondta el a Blikknek egy neve elhallgatását kérő tapasztalt búvár.

[ NOL , Blikk ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés