Havi fotó- videó verseny

2017 Évtized

 
 
10 éves a havi fotósversenyünk! Ennek apropójából az elmúlt évtizedben készült legjobb víz alatti képedet várjuk. Most kivételesen lehet már győztes képet is küldeni.
Beküldve 8 kép
» Verseny információ

Amit a tenger visszaadott

Egyéb
2010. december 26.
A váratlanul erős téli vihar után került elő egy ókori szobor Izraelben.

From Flickr by random exposureÉvezredek óta nyugodott háborítatlanul Askelon antik kikötőjében a hófehér márványszobor, ami egy tógás nőt ábrázol. A fej- és karok nélküli római szobor úgy bukkant elő, hogy darabjaira szakadt egy 100 km/órás széllökések és a 10 méteres hullámok által ostromolt szikla.

A szobor Judea római megszállásának idejére datálható, tehát 1800-2000 éves lehet. A leletet egy tengerparton sétáló ember találta meg, de mostantól múzeumban tekintheti meg minden érdeklődő. Yigal Israeli, egy kutató elmondása szerint a régi kikötőhöz tartozó szikla összeomlása után került a tengerbe a szobor, ami aztán "visszaadta" azt az embereknek.

Ám a régészek öröme nem teljes, mert Ceasarea híres antik kikötője viszont veszélybe került, miután elpusztultak az azt védő hullámtörők. A víz ennek hiányában gyakorlatilag elmoshatja azt. A helyi illetékesek már felhívták a kormányzat figyelmét arra, hogy sürgősen tenni kellene valamit a Heródes által épített kikötő megmentéséért. Úgy gondolják, csak idő kérdése, mikor tűnik el ez a nagy jelentőségű emlékhely, ami az ország földközi-tengeri partszakaszának egyik izgalmas látványossága. Noha már eddig is károkat szenvedtek az ókori épületek, az igazi problémát a modern hullámtörő megsemmisülése okozhatja.

[ Daily Mail nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.Powered by babelrabbit engine © 2004-2017 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség