»» ««

Veszélyes szemétszedés

Külföld

Egy angliai folyóban töltött több órás merülés után a szemétszedő önkéntesek egy része megbetegedett.

Az Avon folyó egy szakaszát kívánták megtesztítani önkéntes búvárok bevetésével, és a Calne Divers által toborozott lelkes csapat rengeteg szemetet szedett ki a vízből. Minderre Chippenham városban a híd környékén került sor, ahol nagyjából 800 méteres szakaszon terveztek dolgozni. Több, mint 40 bevásárlókocsi, 20 bicikli, sőt, egy teljes buszmegálló is a mélyben volt, utóbbin még a szemetest és a menetrendet is megtalálták.

A klub tagja, Jon Dodsworth viszont sajnálkozva arról is be kellett számoljon, hogy öt búvár röviddel a merülések után megbetegedett. Mivel összesen tíz fő vett részt a munkában, meglehetősen magasnak tűnik a megbetegedések aránya. A zavaros vízben leginkább tapintással tájékozódó búvárok hat órán dolgoztak a sok szemét begyűjtésén, és a fent említett nyolcvanas évekből származó buszmegálló mellett kisebb-nagyobb hulladékok serege került a kezük közé. Dodsworth szerint nem nagyon van adat arra, volt-e errefelé valaha folyótisztítás ilyen módon, az utóbbi 25-30 évből nem tudnak ilyenről. Annyi szemét volt a vízben, hogy a hajó elindulása előtt meg kellett tisztítani az utat előtte, öt bevásárlókocsi kiemelésével.

Az örömöt viszont erősen lerontotta az, hogy a vélhetően fertőző víz miatt hasmenéssel járó betegségek csaptak le a búvárokra, akiknek egyikéről meglehetősen rossz hírek érkeztek. A szervező ezért úgy tartja, hacsak legközelebb nem találnak egy szponzort akinek köszönhetően full face maszkban merülhetnek, a búvárok nem fognak hasonló akcióban részt venni a jövőben.

[ BBC ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Bevi 2011 dec 24. 15:26  
A markolo se hasznal sokszor, ez egy specialis kotro aminek fel lehet emelni a kabinjat kb 3 meterre, amint belement a folyoba azonnal besullyedt az iszapba kb 2 meter melyre, fel napig szivattyuztunk
mire elertuk a vonohorgot  hogy a vontatot ra lehessen akasztani. Eppen ezert sokszor buvarok tisztitjak a folyokat foleg varosokban. Sokszor helyi klubok csinaljak jotekonysagi akcioban.
 16. kovax 2011 dec 24. 10:19  
mondom, bonyolultan.... :-)
 15. hopposztkopp 2011 dec 24. 09:31  
Az egész ilyen egyszerű. Kinek fekália, kinek "gazdagon terített asztal", amiből ismét zabálnivaló fekália lesz.
Másrészről, aki ilyen helyen merül, oka van rá. Számoljon a következményekkel. Elég nyilvánvalóak. Búvár helyett vannak már markológépek is ilyen munkákra. Azok nem fertőződnek meg.
 14. kovax 2011 dec 23. 19:17  
" egyszerűbben is lehetett volna "  mi ilyen bonyolultan kedvelünk :-)
 13. Luciferin 2011 dec 23. 17:54  
"meg eletemben nem lattam akkora homarokat mint ott"
Hát igen. Üdülőhelyen sokan esznek fekete kagylót (diet kedvéért Mytilus edulis). Általában a szállodai szennyvíz kifolyók biomasszában gazdag részein van a legtöbb. (Mondjuk ezt egyszerűbben is lehetett volna írni.) Coli, herpesz van ott minden...
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés