»» ««

Feltárják a tenger mélyén pihenő kikötővárost

Egyéb

Hamarosan feltárulhat a brit Atlantisz titka - az egykor virágzó tengeri kikötőváros mintegy 1500 évvel ezelőtt szakadt a tengerbe.

Stuart Bacon és David Sear, a nagy-britanniai Southampton Egyetem régészei hamarosan feltárják a Suffolk partjainál eltűnt város, Dunwich romjait.

Dunwich 1500 évvel ezelőtt Kelet-Anglia központja volt. A tengeri kikötő a gyapjúkereskedelem egyik jelentős fellegvárának számított. A település sorsa 1286-ban pecsételődött meg, amikor egy nagy erejű tengeri vihar pusztított a keleti partvidéken. A meggyengült partfal fokozatosan a tengerbe szakadt, és Dunwicht is magával ragadta. A városnak csak egy kis része - a mai Dunwich nevű falu - maradt fenn.

Először Stuart Bacon bukkant rá az eltűnt város nyomaira a tengerfenéken, az 1970-es években. Azóta már közel ezerszer merült le a romokhoz. "Három templomot és egy kápolnát találtunk eddig. Mivel a víz nagyon zavaros, a látástávolság gyakorlatilag csak pár centiméter" - mondta a BBC Newsnak Bacon.

A technika fejlődésének köszönhetően hamarosan "akusztikus képekkel" sikerül feltérképezni az elsüllyedt középkori világot. A kutatók szonárral (hangimpulzusokat kibocsátó és azoknak a tereptárgyakról való visszaverődését érzékelő szerkezet) és víz alatti kamerákkal térképezik fel a 3-15 méter mélyen lévő romokat.

A tervek szerint a kutatás júniusban kezdődik, és év végéig tart. A kutatás költségét 20-25 ezer fontra becsülik, amelyet egy alapítvány (Esmee Fairbairn Foundation) finanszíroz. A kutatás során készült képek és a város rekonstruált térképe a dunwichi múzeum gyűjteményét gyarapítja majd.

[ ma.hu ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés