»» ««

Több tiszteletet várnak el a búvároktól

Külföld

Egy háborús sírhellyé minősített angliai roncs állítólagos fosztogatása miatt emeltek szót, de Floridában is gondot okoznak a tolvajok.

A HMS Ghurka nevű hajó 1917. február 8-án süllyedt el, mert egy német tengeralattjáró által elhelyezett aknára futott Dungeness közelében. A 880 tonnás, Tribal osztályú torpedóvető hajót 1907-ben építették, nagyjából 80 méter hosszú volt, és elsüllyedése a legénység 75 tagjának életét követelte. A maradványok tisztán látszanak a tengerfenéken, így a Diver magazin legjobb roncsmerüléseket összegző Top 100 listájára is felkerült, ám arra is felhívták a figyelmet, hogy sokak végső nyughelye lett a Ghurka.

Mindez azonban többeket hidegen hagy, és a figyelmeztetések ellenére behatolnak a roncsba, onnan kisebb tárgyakat emelnek el, ráadásul nem saját polcukra szánják ezeket, hanem eladják. Ezért emeltek szót azok, akik számára felháborító az ilyesfajta szuvenírgyűjtés, az országukat védő tengerészek maradványainak bolygatása. A legénység egy részét a robbanás ölte meg, mások pedig megfulladtak, mire odaért az első segítséget nyújtó hajó a helyszínre. Noha a búvárok többsége erre tekintettel van, és csak megnézi a roncsot, nem ér semmihez, mindig akadnak akik megszegik a szabályokat. Ezért szerették volna elérni, hogy a védelmi minisztérium hivatalosan is háborús sírhellyé nyílvánítsa a Ghurka maradványait, ami tavaly meg is történt. Innentől kezdve kizárólag a minisztérium engedélyével bíró expedíciók kaphatnak engedélyt olyan merülésekre, ahol fizikai kontaktusba kerülnek a ronccsal. A törvény védelme talán visszatartja majd a jövőben a gyűjtögetőket, akik időnként nem tisztelik az áldozatok emlékét.

Floridában több ezer roncs van a Florida Keys National Marine Sanctuary területén, és a tudósok sok munkát fektetnek a maradványok azonosításába, az érdeklődők oktatására, az ismeretterjesztésére. A védett övezetben merülő búvároktól pedig azt kérik, hogy ne emeljék ki és vigyék el a horgonyokat, vagy az egyéb olyan tárgyakat, amelyek esetleg a roncs azonosításában segíthetnének. Legutóbb az egyik helyen arra lett figyelmesek, hogy a lelőhelyen talált fűtőanyagot gyanúsan szabályos halmokba rendezték, talán azért, hogy később ki tudják emelni azokat. Ez újra arra figyelmeztet, hogy a törvény tiltása ellenére vannak gyűjtögető búvárok Floridában is, akik tevékenységükkel a múltat feltárni kívánó régészek munkáját nehezítik meg.

[ CDNN , KeysNews.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 16. elche 2009 nov 28. 12:41  
ENSZ-egyezmény van, aztán helyi szabályozás van, de mindenütt más, akad ahol kiadják licencbe a roncsfeltárást és az állam meg a magáncég meghatározott arányban osztozik a leleteken. De elég sok helyen a régészek egyáltalán nem támogatják az ilyesfajta kincskeresős bulit, mert úgy vélik, a történelmi emlékek feltárásának és kiemelésének meg kellene maradnia a tudósok kezében. A magáncégek, főleg a részvénytársaságok, abban a helyzetben vannak, hogy folyamatosan eredményt kell prezentálniuk a részvényesek felé, így jönnek a bombasztikus bejelentések, stb. De azt, hogy mennyire összetett ügy ez, bizonyítja amikor az Odyssey leletét a spanyol államnak ítélte egy floridai bíróság.
 15. pygmy 2009 nov 28. 12:35  
Kincskeresők, vagy kalandorok, vagy régészek?? Biztos van valami szabályozás erre is, nem? Hisz egy roncsot ugye először meg kell keresni (találni)... aztán fel kellene tárni... aztán valaki okos eldönti, hogy merülhető vagy sem, vagy hogy is van ez?
 14. Káplán 2009 nov 27. 15:54  
Kincskeresők vajon mennyi tiszteletet adnak?
 13. Káplán 2009 nov 27. 11:13  
Úgy kisebbek a járulékok.:)
 12. medve 2009 nov 27. 09:59  
ja, és köszönöm!
A további 11 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés