»» ««

Cápák a múltból

Tudomány

őskori cápafosszíliákat találtak Az Egyesült Államokban.

Három - eddig ismeretlen - őskori cápa fosszíliáit tárták fel az Egyesült Államokban, Arizona államban, ahol a tengeri ragadozók legváltozatosabb "gyűjteménye" élt a perm időszakban, 270 millió évvel ezelőtt.

A leletekről a Historical Biology című folyóirat legújabb számában jelentették meg tanulmányukat az Észak-Arizonai Földtani és Paleontológiai Hivatal múzeumának szakemberei. A Nanoskalme natans, azaz az "úszó törpepenge" mindössze egyméteres volt, és borotvaéles, pengeszerű fogakkal bírt. Nagy valószínűséggel kisebb halakra vadászott, de alkalomadtán a döghúst sem vetette meg - olvasható a Discovery News hírei között.

A Neosaivodus flagstaffensis egy közepes méretű, kétméteres cápa volt, amelynek fogazata arról tanúskodik, hogy a csigaházas polipokat (Nautiloidea) kedvelte. A Kaibabvenator swiftae hatméteres cápa volt, félelmetes, recézett fogakkal "felfegyverkezve". Nagy valószínűséggel kora csúcsragadozója lehetett, hasonlóan a jelenkori nagy fehér cápákhoz (Carcharodon carcharias).

"270 millió évvel ezelőtt, 45 millió évvel az első dinoszauruszok megjelenése előtt a cápák voltak a tengerek urai. Rengeteg fajuk élt, és csupán más, nagyobb cápáktól kellett rettegniük" - hangsúlyozta John-Paul Hodnett, a tanulmány vezető szerzője.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés