»» ««

Kerülik a találkozásokat a vemhes cápák

Tudomány

Vemhességük nagy részét a nyílt tengeren töltik a fehér cápanőstények.

Az amerikai Fallbrookban lévő Marine Conservation Science Institute (MSCI) munkatársai tanulmányuk elkészítéséhez négy nőstényt láttak el jeladókkal, így követve több éven át az állatok mozgását a Csendes-óceánban.

A megfigyelések szerint a fehér cápák (Carcharodon carcharias) a Kaliforniai-félsziget partjainál párzanak, majd több mint 15 hónapra kiúsznak az óceánba. Mikor vemhességük előrehaladott állapotba jut, visszatérnek a mexikói partokhoz, majd a tizennyolcadik hónapban világra hozzák utódjukat. Nem sokkal később ismét teherbe esnek és újra kiúsznak a nyílt tengerbe. A tudósok feltételezése szerint a nőstények vemhességük alatt kerülik a hímeket - az időnek csak 4,2 százalékában tartózkodtak olyan régió közelében, ahol hím fehér cápák cirkálnak.

"A párzási időszakban sok sérülést látni a hímeken és a nőstényeken is. Bár egyelőre nem tisztázott, a hímek a táplálékért, a nőstényekért vagy mindkettőért harcolnak-e, mindenesetre ez az agresszió lehet az oka, hogy a nőstények kerülik őket" - mondta el Michael Domeier, a tanulmány szerzője.

A vemhesség utolsó hónapjaiban a nőstényeket a partok közelében a halászat is fenyegeti - véli Domeier és szerzőtársa, Nicole Nasby-Lucas. A tanulmány az Animal Biotelemetry című szaklapban jelent meg.

Nagyon költséges a cápák jeladóval való ellátása. Az állatokat speciális csalétek segítségével elfogják, majd több órán át a kutatóhajón tartják, ahol hátúszójukban elhelyezik a jeladót, amely műholdnak küld jeleket. A tanulmány szerzői szerint a jeladók ezúttal jobb elemeket kaptak, mint a korábbi vizsgálatok alkalmával, így először sikerült több mint egy éven át figyelemmel követni nőstény fehér cápákat.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés