»» ««

400 éves cápa időkapszulák

Tudomány

A grönlandi cápák extrém hosszú életet élnek, a legöregebb vizsgált példány közel 400 éves volt.

A grönlandi cápa extrém élettartama miatt is különleges védelmi státuszt érdemelne - véli Praebel professzor az UIT Norvég Arktikus Egyetemtől. Úgy véli, hogy a cápák génjei választ adhatnak arra a kérdésre, hogy miként élhetnek bizonyos gerincesek ilyen hosszú ideig. Prof Praebel csapata Dániából, Grönlandból, az USA-ból és Kínából származó cápauszonyokból vett DNS mintákat tanulmányozta az "Old and Cold" projekt részeként.

A tudósok már szekvenálták majdnem 100 grönlandi cápa teljes mitokondriális DNS-adatait, de el kell különíteniük a "hosszú élettartamú" géneket, amelyek megmagyarázhatják, mi határozza meg a különböző fajok életkilátásait.

A grönlandi cápa a mély észak-atlanti vizeken köztük Észak-Britanniában található, és része a 110 millió éves alvó cápa családnak. Az eddigi legöregebb cápa egy 5 méteres nőstény volt, 392 évesnek számolták a kutatók (plusz / mínusz 120 év).

"Mivel a grönlandi cápa több száz évet él, elég ideje van ahhoz, hogy nagy távolságokra költözzenek, amit a genetikai eredményeink alá is támasztanak" - mondta Prof Praebel.

A legtöbb vizsgált példány genetikailag hasonló volt a több ezer kilométerre vizsgált példányhoz. Lehetséges, hogy a párosodás a sarkvidéki fjordokban történik, majd szétszélednek.

Az ipari forradalom előtti élő cápákat Praebel professzor "élő idő-kapszulák" -ként írta le, és kijelentette, hogy szövetük, csontjaik és genetikai adataik segíthetnek mérni az éghajlatváltozás, az ipari szennyezés és a kereskedelmi halászat hatását az óceánok élővilágára.

Közben egy másik kutatócsoport publikálta, hogy a grönlandi cápák szokatlanul lassú a szívritmusa - 10 másodpercenként csak egy ütés. A megfigyelés egy nemrég megjelent expedíciós Grönlandon történt, amelyet a Prof. Steffensen vezetett a koppenhágai egyetemen a Sanna kutatóhajó fedélzetén.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Malahy

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés