»» ««
Jules hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
2256. Jules Ugrás 2007 okt 18. 12:15  
Még egy kép, kicsit nagyobban:

2255. Jules Ugrás 2007 okt 18. 12:11  
Nos,

a színek helyretétele nem könnyű, sokszor nem is lehetséges (attól is függ, mit szeretnél).

Ha a fehéregyensúlyt szeretnéd piszkálni, akkor FCP-ben alkalmazhatod a 3-way color corrector filtert. Ennek a viuzuális változatában látsz 3 színkört. A színkörök alja-oldalán pedig pipettákat, a másik oldalán meg fehér karikákat. Ekkor elrendezed a final cut-ot pl. color correction ablakfelosztáshoz (window layout: color correction), s így egyszerre látod a szűrőt, a hisztogramokat (waveform monitor, RGB-parade stb.)  látod a javítani kívánt klipet a canvas-on (főleg, ha rajta állsz a timeline-on). Nem árt, ha az effekt alkalmzása előtt kettőt kattintasz a klipre, hogy az megjelenjen a viewer ablakban is.

A blacks feliratú kör pipettájával keresel egy általad feketének látott színt a képkockán, és ráböksz. Ezután ugyanezt megcsinálod a whites feliratú kör pipettával, értelemszerűen a fehér színre alkalmazva - vagy amit fehérnek szeretnél látni-tudni.

Azután bizergálhatod a mids feliratú gömbben levő karikát (ha simán húzod egérel, lassan megy, ha command-ot is nyomsz közben, akkor gyorsabban).

Ha nem sikerült jól az operáció, akkor a színkörök melleti (alul) fehér karikára kattintva reset-elni lehet a munkát. És lehet újra kezdeni.


Van a színkorrekcióra külön program pl. a Final Cut csomagban levő Color, azonban ahhoz pilótavizsga kell, viszont mozifilmeket is lehet vele fényelni. Esetleg nézd még meg az Ediust, az talán egyszerább, de az nincs mac os x-re.

Ha ennél többre van szükség, akkor RTFM :-)

Próbálok képet is csatolni.

  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 A lélek tükre
228. Jules Ugrás 2007 okt 17. 18:55  
Láttam már gyűrűs vakuval készült képeket, víz alól, ha jól emlékszem Martin Edge-től. Persze, behatárolt az alkalmazási területe.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-04 A divecenter.hu videós versenye
171. Jules Ugrás 2007 okt 17. 14:10  
Akárhogy is lesz, úgy pörög ez a fórum, hogy csak na. :-) Mire felébredek így kora reggel, már sok-sok érdemes hozzászólást kell olvasnom...

Valamiért abba nem megyek bele, hogy kinek a dolga a nehezebb, szerintem egyértelmű - bár így ez kétértelmű.

A költségeknél az utazási része egyforma - leszámítva a túlsúly-pótdíjakat -, de sajnos a Garfi által említett 300 ficcs, egy rendkívüli esetet jellemez inkább. Ha csak egy HC7-es kis Sony-t nézünk, az rendes tokkal, HID-lámpákkal együtt inkább az 1 millió felé van. És akkor még nem kapsz pl. kézi fehéregyensúlyt stb.

De ezek eszköz és pénztárca-függő dolgok.

A lényegi rész a film/videó felépítésén, történetén van (persze nem árt, ha a néző nem dobja kia a taccsot, miközben a rázkódó felvételeket néz), s a képek technikai minőségét felülírják a kompozíciós megoldások.

Szerintem a DC-videós versenye remekül sikerült. Bizonyos szempontból épp jó, hogy három nevező volt, mert senki sem marad le a dobogóról. Hacsak az ördögi Bunny nem ír egy olyan szavazóprogit, hogy lehesen negatívan is szavazni...

Hogy mi legyen ezután? A többek által is emlegett negyedéves határidő nem hangzik rosszul, ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy nehéz minden egyes negyedévben mindenkinek jó filmet leadnia. A "Bali túrán összejön vagy 5-10 filmre való anyag" című dologban őszintén szólva nem hiszek). Ugyannakkor vannak szorgalmas videósok, jókora háttéranyaggal, így végül is járhatónak tűnik (egy kötött téma és egy szabad téma).

Az éves nagy öszesítésű versenynek bizonyos értelemben talán több értelme van. Egy éves versenyt meg lehet hirdetni regionálisan vagy "világszinten" is. A tubusos módszerrel a szervezőknek nincs gondja a filmekre, minthogy ez egy netes verseny. A tubus miatt lecsökkenek a különbségek a kis kamerák és a nagy kamerák között. A nyertes filmeket be lehet mutatni Tengeri Són vagy más rendezvényen. Lehet közönségdíj és zsűridíj is (ElChe biztosan tudnak filmes szakikat felvonultatni ehhez). Ezáltal a DC bekerülhetne a nemzetközi keringésbe, s ezzel Magyarország is jelen lehetne ezen a "piacon". A nyertes meg kapna egy egyhetes kúrát és túrát Hévízen:-)

A kiíráson lehet filózni, lehet videoklipet csinálni, kisfilmet, kicsit nagyobb filmet... Édesvíz, tengervíz... Stb.

Ennek többek között az is előnye lenne, hogy a hazai videósok könnyebben juthatnának nagyobb közönséghez. Most is fel lehet rakni a tubusra, de máshogy néz ki, ha pl. a wetpixelen, vagy a digideepen, vagy a divephotoguide-on megjelenik a versenynaptárban a DC videós versenye. Ugye felmerül a díjazás költsége is, ami a nagyobb gondot jelenti, de talán ki lehet erre valamit találni - végül is vannak itt túraszervezők, és sokan még nem jártak a Vörösön, sok helyen tárgynyeremények vannak stb. Lehet szép plakettet tervezni...

Nem beszélve arról, hogy ha valaki erre a versenyre csinál egy komolyabb kisfilmet (vagy nagyfilmet), akkor azt továbbküldheti más helyekre is.

Tudom ez, amolyan DIR-es személet, ha csináljuk, csináljuk jól:-)



  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 A lélek tükre
219. Jules Ugrás 2007 okt 17. 13:36  
tessék gyűrű(s) vakut használni:-) ring flash
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-04 A divecenter.hu videós versenye
141. Jules Ugrás 2007 okt 16. 22:11  
de értékelem a rám kedvező felvetéseket:-)
140. Jules Ugrás 2007 okt 16. 22:10  
Nana, a karácsonyi ötlet jó. Reagálok hosszabban is, csak most rohannom kell...

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2543. Jules Ugrás 2007 okt 15. 21:51  
Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv[ma.hu] A közérthetően megfogalmazott, hasznos kézikönyv kitér a szerzői jogvédelem alapfogalmaira, részletezi a szerzői jog védelmének polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközeit egyaránt. A könyv különös figyelmet szentel az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően hatályba lépett új, meglehetősen összetett vámjogi szabályozásoknak, valamint részletesen vizsgálja az új technológiákra vonatkozó, a műszaki intézkedés kijátszásának és a jogkezelési adat meghamisításának tényállását is. A kötet továbbá tartalmazza a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-részleteket, és kitér az elmúlt évben foganatosított BTK jogszabályi változásokra is. A jogszabályok között megtalálható a Szerzői Jogi Szakértő Testület állásfoglalása a magáncélú másolásról.

Bár az 1999-es új szerzői jogi törvény hatályba lépését követően nem sokkal született olyan kézikönyv, mely az internet szerzői jogi kérdéseire is koncentrálva beszél a témáról, és lassan az egyetemi jegyzetek száma is bővül, mégis 2006-ig hiányzott a piacról az a szemlélet, melyet a Szerzői Jogi Kézikönyv képvisel. A napokban az ASVA honlapján immár a kötet megújult, frissített változatát olvashatják az érdeklődők. Az útmutató elsősorban azoknak a szakembereknek szól, akik a szerzői joggal a gyakorlatban találkoznak, de akik nem feltétlenül jogi végzettségű szakemberek.

Az ASVA-t 1992 -ben azzal a céllal alapították, hogy védje a az audiovizuális művek szerzői jogait és fellépjen a filmek, videokazetták, DVD-k, videó CD-k, interaktív játékok (PlayStation) illegális másolása, terjesztése és letöltése, valamint.a kábeltelevíziós jellopás ellen .Az alapítvány támogatói többek között az alábbi szervezetek: Magyar Filmkiadók Egyesülete, Magyar Videó Kiadók Egyesülete, UIP Duna Film, SPI International, Warner Home Video, Antenna Hungária, Magnew, továbbá kábeltelevíziós műsorkészítők (Discovery Europe, Zone Vision, HBO, Eurosport, MTV Europe), valamint interaktív játékforgalmazók (Sony Playstation). Társszervezete a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation). Az ASVA együttműködik többek között az ORFK-val és VPOP-vel, valamint egyéb érdekvédelmi szervezetekkel az audiovizuális műveket érintő, szerzői jogokat sértő ügyek felderítésében és az azok elleni küzdelemben.

Megtekinthető: http://www.asva.hu/kezikonyv.htmlA ma.hu-ról és a beszeljukmac.com-ról
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
566. Jules Ugrás 2007 okt 15. 17:06  
Misoda? Most hódoltam előtte... :-)
564. Jules Ugrás 2007 okt 15. 13:47  
Ja, talán. De 10.5.2 előtt még nem állok át. Amúgy Firefoxszal tényleg a jó helyre ugork, szóval megkövetlek a második pontért.

Amúgy nem lehetne olyan feature a DC-, hogy lássuk, ki van épp on-line?
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
2213. Jules Ugrás 2007 okt 14. 19:53  
A másik induló Cseh Attila és Lívia filmje, a címe: The Garden (A kert).


2210. Jules Ugrás 2007 okt 14. 19:20  
Szia, a hazai kocsiról Archi tud felvilágosítást adni, az én genfőbl induló autómban van bőven hely, mert csak egyedül ülök benne. Elugorhatsz easyjettel, és mehetünk együtt. Jómagam 24-28.között leszek ott.
2207. Jules Ugrás 2007 okt 14. 16:06  
fokszy: őszintén szólva csak tetszett a megvalósítás, és nem lehet jobb gombbal menteni:-)

Más: közzétették az Antibes-i programot, nagyon sok film lesz, szerintem több mint tavaly. És két magyar versenyző is van a videósok között...

Archin és rajtam kívül jön még valaki a fesztiválra a DC-s közönségből? 4 ember kocsival kijön kb. fejenként 20 000 ft-ből, a szállás 30-xxx euró között van naponta.

http://www.underwater-festival.com/fr/programme/PROGRAMME2007.pdf
2203. Jules Ugrás 2007 okt 14. 12:36  
http://pixelcandy.tomyeah.com/

érdekes lehet talán ez is, fokszy.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 A lélek tükre
39. Jules Ugrás 2007 okt 13. 23:52  
Erről eszembe jut a következő kicsit off örténet:


Az elefánt sose felejt ! Lenyűgözően megható történet!!!
1986-ban a Northwestern University diplomaosztó ünnepsége után Mkele Mbembe Kenyában töltötte a nyár nagy részét. Egyik kirándulása során, amikor átverekedte magát egy sűrű bokron, Mbembe egy elefántbikával találta szembe magát amint az állat az egyik mellső lábát a levegőbe emeli. Az elefánt elég kimerültnek nézett ki, ezért Mbembe óvatosan megközelítette, és ahogy elétérdelt hogy megvizsgálja az állat lábát, észrevette hogy egy jókora “szálka" van beágyazódva a talpába.
Amilyen óvatosan csak lehetett Mbembe kihúzta a szálkát, mire az elefánt óvatosan lerakta a lábát a földre. Az elefánt arccal az ember felé fordult és meglehetősen nagy kíváncsisággal az arcán bámulta az embert néhány feszült percen keresztül.
Mbembe mozdulatlanul állt, és semmi másra nem tudott gondolni, csak hogy most bele lesz tiporva a földbe. Egyszercsak az elefánt egy hatalmasat trombitált, hátat fordított, és elsétált.
Mbembe sosem felejtette el ezt a napot...
Húsz évvel később Mbembe a kisfiával sétálgatott a chicagoi állatkertben, és ahogy az elefántok kerítéséhez közeledtek az egyik állat egyenesen megindult Mbembe és fia Tapu irányába. A hatalmas állat bámulta Mbembe-t, és az egyik mellső lábát a levegőbe emelte, majd lerakta. Ezt egy jónéhányszor megismételte, majd egy hangosat trombitált, végig az ember szemébe nézve. Mbembe visszaemlékezve az 1986-os találkozásra az elefánttal, azon törte a fejét, hogy ez vajon ugyanaz az állat-e. Mbembe összeszedte a bátorságát, és megvárta amig minden látogató odébbáll, majd átmászott a korláton és megindult az elefánt felé.Csodálkozva nézett az állat szemébe, mire az elefánt trombitált újra egy nagyot, körbeölelte az ormányával Mbembe egyik lábát és hozzávágta a korláthoz, majd odament hozzá és halálba tiporta...
Valószínűleg nem ugyanaz az elefánt volt az...  
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
2191. Jules Ugrás 2007 okt 13. 23:01  
Az unterwasser csigás versenye. Van jópár fórumlakó, akire lehet szavazni. Az imént Thomas állt az élen, de azért a többiek is kaptak most újabb szavazatokat. Thomas képe a 76. a sorrendben.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2527. Jules Ugrás 2007 okt 13. 23:00  
Nem tudom odahaze mikor lesz, de tegnap volt szerencsém megnézni az új 3D imax mozit, a Sea Monster-t. Nagyon szépen megcsinálták a prehistorikus halakat s egyebeket...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
2189. Jules Ugrás 2007 okt 13. 22:56  
Szavaztam én is, most úgy látom 211 ponttal az első vagy:-)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2423. Jules Ugrás 2007 okt 10. 17:03  
Írtam mailt...
2422. Jules Ugrás 2007 okt 10. 16:40  
Na jó, feltettem a betonfúrót:

1. nekem a mostani rendszer (ezt illetően!) tűnik fapadosnak, elmaradottnak. Dupla írt egy szép hosszú hozzászólást, ennek egy rszére akartam reagálni. Valóban noymtam egy commadn-c-t, meg command-v-t. Nem törtek le öreg ujjaim.

Na de utána az én szövegem - pedig hagytam két üres sort - összefolyt Dupláéval, a kettő hierarchikus kapcsolata nem látszott, szóval adtam a sz-nak egy pofont.

Szóval ezt reklamáltam. Igenis szeretnék idézni, főleg ha egyszerre több postra reagálok, s akkor nem kell kiírogatni, hogy lásd Bunny xxx, meg Che xxx stb.  Ez így átláthatatlan.

2. Kényelmi hiány: ha rábökök a vlasz funkcióra, az ablakne ugrik a beíró ablakhoz, hanem marad ott, ahol megnyomtam a gombot. Fel kéne ugrania.... Vagy csak Safarinál nem ugrik?
2401. Jules Ugrás 2007 okt 10. 14:09  
Én is velük beszéltem igaz még tavaly nyáron.
2400. Jules Ugrás 2007 okt 10. 14:08  
Külön kiemelődne az idézet a másik hozzászólásból.
2393. Jules Ugrás 2007 okt 10. 13:38  
Bunny, lehesen már idézni normálisan a fórumban, ha kérhetem...

2392. Jules Ugrás 2007 okt 10. 13:36  
Ha csak szűk körben ajándékozod, senkit nem sért, ha netre, vagy versenyre szánod, az ARTISJUS-nál kell bejelenteni az igényt, ők megmondják milyen átalányt kell fizetned a célzott felhasználásért, (egyáltalán nem horrorisztikus nahyságrend) onnantól jogtiszta vagy.
Kipróbáltam a dolgot. 3 hellyel kell megegyezned:

1. zeneszerző: elvi megegyezés, hogy hozzájárul a zenéje felhasználásához (ez lehet ingyen is)
2. a hely, ahol feljátszották
3. A kiadó-terjesztő, aki elérhetővé tette

Ha ez a három megvan (és a 3. általában pénzt is kér), akkor jön az Artisjus, ahol net esetén meghatározott pénzt kell fizetni letöltésenként. Pl. 6 forintot. Ez ugye a tubus esetén pl. 1000 x 6 a jelenlegi esetben többeknél.

A dolog trükkös: elvileg a film producere (elkészítője) csak az 1-3 pontot fizeti, a netes részt az fizeti, akinek a szerveréről letölthető a film. Ha a szervez szerődésében erről nincs szó - mármint hogy a szerverre feltöltő állja ezen díjakat - akkor alapesetben a szerver technikai üzemeltetője fizet.
2376. Jules Ugrás 2007 okt 10. 11:15  
Azzal, hogy a tubusra kikerült, már az egéz világ láthatja a filmet, nem csak 8 fő. Ez a cc koncepció amúgy életképes...
2365. Jules Ugrás 2007 okt 10. 10:02  
Esetleg keressétek meg Grósz Arthurt, aki a zárt terek zenéjét írta-komponálta, www.arthurgrosz.hu

Kifejezetten filmzenéket ír, és érdekli a víz alatti világ. Viszont nem ingyen dolgozik, de jutányos áron.
2357. Jules Ugrás 2007 okt 10. 01:32  
Hallgassátok Rodrigez:Aranjuez opuszát (klasszikus zene). Nagyon szép... klassziikus spanyol gitár, plusz népi dallamok
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-09 Kritikák kereszttüzében Antibes
3. Jules Ugrás 2007 okt 09. 12:53  
Itt a fórum: http://wetpixel.com/forums/index.php?showtopic=20748

A bármilyen állatkert, delfinárium stb kérdése ettől függetlenül is mindig vitákat vált ki, etikai-környezetvédelmi stb okokból. Ugyanakkor az a fajta "hisztéria", hogy akkor nem küldök képet nem hiszem, hogy a célravezető út. Jártam sok efféle helyen, láttam sokféle megoldást - a Marineland most következik. Ahogy másnak, ennek az éremnek sem csak egy, henm nagyon sok oldala van, ezt sem lehet fekete-fehéren megítélni. Jómagam pl. fontosnak tartom az okató-bemutató jellegű parkokat (enek nagyon szép példája az eilati park), mert kisgyerekes szülőként ez nekem jó lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekeket megismertessem ezzel a világgal. (Igen, tudom, hogy x számú állatot fogságban tartanak. De ezek nagy része eleve ott született, odakint nem tudom, mennyi esélye lenne.)

Szóval, kinek mi a véleménye?
1. Jules Ugrás 2007 okt 09. 12:15  
Annyi pontosítás: tavaly nem a rendezvényközpontban, hanem Port Vaubanban, a kikötő mellett felállított óriási sátroban került sor a rendezvényre. A helyszínválasztásról a wetixelen is komoly vita folyt. Egyelőre az az álláspont alakult ki, hogy meg kell nézni a központot, hogy mennyire a szórakoztatás és mennyire az oktatás-kutatás a fő szempont.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2335. Jules Ugrás 2007 okt 08. 19:14  
Nem mostanában puffantották le Guevarát? Évfordulója van.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-04 A divecenter.hu videós versenye
125. Jules Ugrás 2007 okt 08. 13:49  
majd viszek néhány somogyi bicskást...
mea culpa mea maxima culpa
123. Jules Ugrás 2007 okt 08. 11:49  
elnézést, elnézést...
122. Jules Ugrás 2007 okt 08. 11:49  
ne már, Vas?
120. Jules Ugrás 2007 okt 08. 11:33  
Nem, bizonyos Garfilm filmgyártó vállalat meglátogatása. ha a hegy nem megy Mohamedhez...
118. Jules Ugrás 2007 okt 08. 09:52  
Már tervbe van véve Zala megye is...
115. Jules Ugrás 2007 okt 08. 02:42  
Ááá, a a videós cuccokat nem abból a fizetésből vettem. Igazából ezek a cég tulajdonában vannak. A külügyes fizetésből nem telik ilyen úri hobbira, max teniszezésre... :-)

A lámpa amúgy nagy Sony-kameraakkukkal megy, előnye, hogy merülések után gyorsan cserélhetőek, főleg ha van tartalék darab. Van másik videólámpám is, de ott nem cserélhető az akksi. Ezt úgy tervezték, hogy álló nap menjen, a töltés meg mehet éjszaka, vagy külön töltővel, menet közben. + nagy előny, hogy szabályozható a teljesítménye (35-50 watt között, HID).

Valóban aranyárban van, de a többi versenytárs sem sokal olcsóbb, ha olcsóbb ennél. (Halcyon videólámpa, GreenForce lámpák, Salvo lámpák..).

Amúgy üdv NYC-ből...
108. Jules Ugrás 2007 okt 07. 11:02  
Tavaly párszor csőbe húzott a nagy lámpa, az első alkalommnak Bunny is tanúja volt. Végül is nem nagy ügy, miért is kellene egy 4600 EUR-ós lámpának üzembiztosan működnie? Addig volt világításom, amíg a vele szállított akkuk bírták, aztán a töltője nem töltötte fel az akksikat. Tkp. a lámpa mint olyan remek, mert teljesítményszabályozós, szép fénye stb., csak a töltője nem állt a helyzet magaslatán. Végül is a cég ingyen megjavította, ez másodjára sikerült is nekik, azóta szépen megy. A Ships már azzal készült. Amúgy a kis Amphibico lámpák nagyon beváltak, kicsik, könnyűek, és éjszaka, vagy üregekben nagyon jó fényt adnak, nem ég szét semmi, nincs hotspot, és sokáig bírják...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 A lélek tükre
9. Jules Ugrás 2007 okt 06. 21:36  
Csinálj szavazást minden kép alá...:-) Biztos megvan 5 perc alatt:-DDDD

Aki a legtöbbet eltalálja, nos, az nyert!
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-04 A divecenter.hu videós versenye
103. Jules Ugrás 2007 okt 06. 20:43  
Épp ezt akartam mondani Kékbálnának. Majd elmegyünk leforgatni a TAKA III - Bunny strikes back epizódot, s akkor hogy fogsz annak örülni, hogy Wagsy ott lakik. :-) El tudnék képzelni 1-2 hónapot ott, manta meg cetcápa szezonban...
97. Jules Ugrás 2007 okt 06. 18:06  
Wagsy-nek Phenomja van (még), azon 94 fokos a nagylátószögű a lencserendszer, a közeliekhez használ flat-portot is, meg dioptereket is.

Na meg azért a Ningaloo-zátony ott van a világ legjobb merülőhelyei között... S ő ott lakik...
91. Jules Ugrás 2007 okt 06. 12:23  
Garfi, lett egy rajongód a wetpixelen... Wagsynak nagyon tetszik a filmed. Ez az ő weboldala: www.hdvunderwater.com
90. Jules Ugrás 2007 okt 06. 11:02  
Ott egy smiley a végén....:-)
82. Jules Ugrás 2007 okt 05. 22:41  
Na, visszatérve vidéki, netmentes kiruccanásomról:

68. Bunny: kezdesz remek újságíró lenni: "Jules lehet itt zúgolódni, a tény az tény. Itt voltál, benne  voltál az egészben és végül nem küldtél filmet, mert szűk a téma. " Csak egy dolgot hagytál ki: végig elleneztem a témát:-)

Ugyanakkor a szabadon választott faj narrációval már sokkal jobb megközelítése a témás ügynek, a lényegi munka, ahogy korábban már írtam, ebben az esetben a film lényegére koncentrálna. A negyedéves szakaszolás is jó. Szóval ez jó ötlet, IMHO.

72. Luci, egy szerencséd van, nincs rólad anyagom...:-) Jó ötlet.

73. Garfi: ez is jól ötvözi az eddig elhangzottakat, jó kompromisszum, jó ötlet.

Szóval, ahogy munkahelyemen mondanák: Úgy érzem, hamarosan közös nevezőre jutunk, és elkészül a végleges dokumentum..."

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2304. Jules Ugrás 2007 okt 05. 22:32  
Persze, a név OK, de fogalmam(munk) sincs, hogy ki ő. Esetleg küldhetne egy "making of favorit" anyagot a DC-re:-)
2300. Jules Ugrás 2007 okt 05. 22:21  
Hehe, akkor ott lettem volna, mert azt csak velem együtt lehet kibérelni - s akkor nem is ég ki a sárga uszony...
2294. Jules Ugrás 2007 okt 05. 22:13  
Nem is tudom, az senkit sem érdekel, milyen kamerát használtak a víz alatti felvételekhez? :-)
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-04 A divecenter.hu videós versenye
62. Jules Ugrás 2007 okt 04. 22:57  
Azért aludj jól...:-)
60. Jules Ugrás 2007 okt 04. 22:45  
S továbbfűzve: a videóknál (ahogyan a kritkák is írták) szerintem a lényeg elsősorban azon van, hogy a film témáját, ötletét az egyszemélyes rendező-vágó-producer hogyan tudta filmben (filmnyelven megfogalmaznia) megvalósítania? Illett-e egymáshoz a zene és a kép, jók voltak-e a vágások (pl. volt-e "jump cut", ugrott-e a kép, vagy természetesen következett az egyik a másikból), átadta-e a vélt mondanivalóját a film a nézőnek, a néző unta-e, vagy rágta a körmét izgalmában, stb.? Szükség volt-e minden jelenetre, vagy sok üresjártat volt, ami nem vitte előre a témát.

Teljesen mindegy a téma.

Szeretném felidézni Darth-Digilóg meglehetősen őszinte és nyers kritikáit, főleg a fotós verseny elejéről. Ennek ugyanígy helye van itt is. (Nem tőlem.) Ha azt szeretnék, amit Che már írt, hogy legyen narrátoros, összeszedett kisfilm a hazai mezőnyben, akkor ezt egyszerűen komolyan kell venni. Nem a verseny miatt, mert az játék. Hanem saját magunk miatt. P. gondolok arra, hogy egy - akár közösen - készített kisfilmmel oda lehessen menni pl. Che kedvenc tanárához, Szőke Kapitányhoz, és megkérni, ugyan mondjon már véleményt. A legjobb, ha ő életében nem volt víz alatt, de a filmhez viszont kiválóan ért - témától függetlenül.
59. Jules Ugrás 2007 okt 04. 22:33  
Így van, amatőr, mondhatni, hobbivideósok vagyunk. Ki ezért, ki azért csinálja. De ezzel nem értek egyet:

"hanem olyan emberek, akik számára sok szempontból újdonság a valamilyen elvárásokhoz való igazodás. Időtartam, téma... Ez szerintem így jó."

Mindannyian csináltatok már filmet, s mindegyiknél volt valami elvárás, valaminek megfelelni akarás: egyen jópofa túra-dvd, reklámanyag a cégnek stb. Itt "újdonság" max az, hogy bele kell férni 3-4 percbe, és ematt egy csomó (egyébként szép) képet nem lehet beleteni, szelektálni kell, gondolkodni kell.

Azt hiszem eddig mindenki (élen jómagammal) olyan témát, megközelítést javasolt, ami legfőkébb neki megfelel. Éppen azért, mert tudja, hogy ilyen anyagai vannak. S ez a háttér rendkívül különböző, szerencsére.

Tehát az inspiráció - hobbi-voltunkból kiindulva - éppen a már meglevő, sokszor adhoc, szerencse alapon felvett anyagokból jöhetnek.

Az témás dolgok az eilati versenynél is kimerül abban, hogy van 3 nap, van 90 sec időtartam, és van egy helyszín, ahol forgatni lehet (s van roncs, tisztítóállomás, korallzátony, homok stb.) S lássuk, ebből ki mit hoz ki tehetségének, látásmódjának köszönhetően. De ebben az esetben adott a lehetőség, hogy menj be a vízbe, és csinálj valamit.

A DC versenyén viszont nem ez a helyzet. Vélhetően senki sem fog csak azért elutazni merülni a kiírás után, hogy legyen anyaga a témához. Ha a cél az, hogy a videósok bizonyos előre definiált határokon belül (elsősorban időtartam) elkészített filmeket mutassanak be, akkor épp a témát nem szabad korlátozni, hiszen nem tudható, kinek mi áll rendelkezésre. Ha lenne idehaza száz videós, akkor ez nem lenne gond, de tekintve, hogy valamivel kevesebben videózunk, ezt figyelembe kell venni. IMHO.

Az bizonyos mértékben természetes, hogy a ténylegesen versenyzők véleményént ebben a témában súlyozottabban szeretnétek figyelembe venni, pl. itt is választhat  témát a győztes.
55. Jules Ugrás 2007 okt 04. 21:31  
Azt nem értem, miért kell megmondani, hogy miről szóljon (nagyjából) a film. Ez bizonyos módon korlátozás.

A "2 perc anyaga meg biztos van" szólással nem tudok mit kezdeni. Ha vkinek nincs (nekem pl. egy árva teknősőöm nincs), akkor nem küld. Ez ok. De ha meg csak negyon kevés anyag van, az megint nem jó. Ha nincs témakorlátozás, akkor több anyag lesz, ebben biztos vagyok.

Ha én lennék a kubai forradalmár így írnám ki a versenyt:

max 5 perc
max 30% felszíni
s kb negyedévenkénti határidővel. (Ha valaki ez alatt az idő alatt megcsinál 3-4 filmet is, az csak jó, küldje be az összeset, mennyiségi korlát ne legyen.) És kész...

Ez adna egy bizonyos rendszerességet, tervezhetőségets egy éves távlatban összejöhet (ha fordulónként csak három film is lesz) kb 12-18 film, ami már komoly mennyiség. Mindenki olyan filmet csinálhatna, amihez kedve, ötlete és anyaga is van. Pl. arra tényleg kíváncsi lennék, hogy te, Garfi milyen 3 perces csinálsz teknősről, hiszen nagyon szép képeid vannak, tehát a szépséggel, stabil kamerával nem lenne gond, de mit tudnál nekem/nekünk elmondani egy teknősről, vagy arról a fajta teknősről, vagy a teknősökról általában (életmód, szaporodás, útvonalak stb...).
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés