Havi fotó- videó verseny

2017 Évtized

 
 
10 éves a havi fotósversenyünk! Ennek apropójából az elmúlt évtizedben készült legjobb víz alatti képedet várjuk. Most kivételesen lehet már győztes képet is küldeni.
Beküldve 8 kép
» Verseny információ

Megtalálták Szent Pál templomát

Külföld
2007. december 7.
Megtalálták a Messinai-szorosban azokat a köveket, amelyek először "hallhatták" Itáliában Szent Pál prédikációját.

Az egykori Artemisz-szentély, amelynek maradványai Reggio Calabria és Messina között nyugszanak a tenger mélyén, a 16. században süllyedt el, de 7-8. századi dokumentumok utalnak arra, hogy itt járt Szent Pál apostol és engedélyt kért, hogy falai között hirdethesse Jézus Krisztus evangéliumát.

Kérése teljesülhetett, egy feltétellel: addig beszélhet, amíg egy törött oszlopra helyezett gyertya a végére ér. Amikor azonban a gyertya már-már ellobbant, a hagyomány szerint az oszlop gyúlt lángra és Szent Pál ennek fényénél hirdethette tovább az igét. Ez az oszlop a mai napig látható a Reggio Calabria-i katedrálisban, de ugyanitt épült fel az Artemisz-szentélyen Itália első keresztény temploma, amely egy 16. századi folyószabályozás következtében merült alá.

Ennek a templomnak romjait találták meg a búvárok a víz alatti homokba fúródva a calabriai tengerparttól alig 30 méterre, 7-8 méter mélységben. A történelmi leletet Carmelo Santonocito írónak köszönheti a világ, aki történelmi regényben akarta felidézni a városban Kr. e. 5. században uralkodó görög Anaxilaosz türannoszt. Santonocito előtanulmányaiba bevonta Daniele Castriziót, a messinai egyetem régészét is, és így tudták meghatározni az egykori szentély helyét. Néhány hónapja kezdték még csak el a víz alatti kutatást, de máris számos követ és oszlopot találtak egy 80 méteres átmérőjű területen, és a formák is arra utalnak, hogy ezek valamikor egy görög-római szentély részei voltak - írta a La Repubblica című olasz napilap.

[ MNO ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.Powered by babelrabbit engine © 2004-2017 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség