Havi fotó- videó verseny

2016 Partra vetve

 
 
Felszíni képeket várunk búvárokról, ha humort is csempészel bele, az se baj.
Szavazási határidő: 2016 május 29. 21:00
Beküldve 8 kép
Beküldve video snitt
Verseny fóruma » Verseny információ

Mélytengeri korallok a Földközi-tengerben

Tudomány
2010. október 8.
Váratlan felfedezést tettek izraeli tudósok egy expedíció során.


Dc szafari augusztusban!
Hirdetés

(C) NautilusA Haifai Egyetem szakemberei a Nautilus kutatóhajóval szálltak vízre. A kutatócsoport az első mélytengeri korallzátonyra bukkant rá a Földközi-tenger térségében, Izrael partjai közelében. A néhány kilométeren át húzódó terület 30-40 kilométerre van Tel Avivtól, 700 méteres mélységben. A kutatók elmondása szerint ennek a körzetnek az élővilágát igen gyérnek ismerték, ez az új felfedezés olyan volt, mintha oázisra bukkantak volna a sivatagban. "Nem vártuk, nem tudtuk, sőt még csak nem is képzeltük hogy beleakadunk ezekbe a zátonyokba, ráadásul ilyen nagyokba", mondta el Dr Yizhaq Makovsky, a projektet vezető kutató.

Két és fél heti vizsgálódás után, ami alatt a kutatóhajó távvezérelt robotjai időnként 1,7 kilométeres mélységbe is eljutottak, a Nautilus visszatért a partra, és megkezdődött az eredmények feldolgozása. A legérdekesebb felfedezés természetesen a mélytengeri korallzátony, aminek komoly jelentősége van. A vizsgálatával talán meg lehet érteni, hogyan képesek ezek között a körülmények között életben maradni bizonyos fajok.

Dr Makovsky arról is beszélt, hogy ez a felfedezés arra is rávilágít, mennyi meglepetés várhat még minket a mélytengerek feltárása közben. Véleménye szerint azonnal védelem alá is kellene helyezni ezt az új korallzátonyt, a világ más pontjain levő korallos élőhelyekhez hasonlóan. A tengerfenékről származó minták elemzése mellett vizsgálják azokat a felvételeket is, amelyek első ízben természetesen élőhelyükön készültek mélytengeri élőlényekről, és az expedíció során két roncsra is rábukkantak. Az egyik különleges hal, ami felbukkant a kamerák előtt, a Chimaera monstrosa, egy ősi cápafaj egyede, de még nem azonosított rákot is találtak.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.Powered by babelrabbit engine © 2004-2016 Bunny - All rights reserved , Tárhely: NLG
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség