»» ««

India vizeiben is új fajokra leltek

Tudomány

Úgy fest, a világ bármely pontján kezdenek el alaposabban kutatni, nagy felfedezések várnak a tudósokra.

Egy új cápafaj mellett 84 egyéb, korábban még Indiában még nem megfigyelt mélytengeri élőlényt találtak egy kutatás során. A Mustelus manglorensis nevet kapott cápa a nyestcápafélék (Triakidae) családjába tartozik, és 500 méteres mélységben találtak rá Mangalore partvidékén. A többi faj közül 15 olyan cápa, amelyeket még soha nem láttak ezekben a vizekben. Különböző angolnákat is találtak a nagy mélységben, 500 méter alatt. Többféle horgászhalra is rábukkantak 500-800 méteres mélységben.

A kutatást indiai szakemberek végezték, B. Madhusoodana Kurup vezetésével. A munkát a kormányzat támogatta, és a feladat elsősorban az volt, hogy a mélytengeri halállományról szerezzenek ismereteket. Az évtizedes kutatás során az ország északi és déli részén egyaránt mintákat gyűjtöttek és elemeztek. A Kozhikode-Mangalore régió biodiverzitását nagyon gazdagnak találták a kutatók, itt 121 faj egyedeit azonosították, ezen a területen belül is 500 és 800 méter között volt a legnagyobb a változatosság. A mélytengeri fajokra jellemző módon egészen furcsa szerzetek is előbukkantak, áttetsző illetve fekete testű élőlények, visszafejlődött szemű, hiányzó vagy különösen nagy fogú állatok is a tudósok hálójába kerültek. Sok faj esetén nyomon lehetett követni az elterjedés útját, a trópusi vizektől egészen a Földközi-tengerig.

[ The Hindu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés