»» ««

Ha a hatóság vizsgálódik...

Külföld

Külföldön is nyomás nehezedik a hatóságokra, ha egy búvár életét veszti egy barlangban.

A közelmúltban történt tragédia a Molnár János-barlangban kérdéseket vetett fel, és az illetékes hatóság a nálunk szokásos módon azonnal lezárással reagált a balesetre. Gyakorlatilag minden érintett megszólalt már az ügyben, de arról még csak találgatásokat lehetett hallani, hogy mi történik a jövőben, folytatódik-e a kutatás, ki fogja a barlangot hasznosítani, tehát nem teljesen áttekinthető a folyamat.

Ha határainkon túlra tekintünk, láthatjuk, hogy más országokban is komoly vizsgálatokat igyekeznek indítani, ha bekövetkezik egy nagy nyilvánosságot kapó barlangi búvárbaleset, ám a jelek szerint a búvárok és a hatóságok inkább együttműködésre törekednek. A közelmúltban Ausztráliában egy 40 esztendős, 10 éves búvármúlttal rendelkező férfi vesztette életét a Tank Cave nevű rendszerben. Mivel ugyanitt hunyt el az év elején Agnes Milowka, a nemzetközi szinten is jól ismert búvár, felmerült a kérdés, nem túlzottan veszélyes sportról van-e szó. A barlangi búvárok szövetsége (Cave Divers Association of Australia, CDAA) részéről az elnök viszont rámutatott, hogy két egészen más jellegű eseményről van szó. Agnes Milowka a barlang még nem ismert részének felderítésére indult, itt tévedt el és vesztette életét. A mostani balesetben a búvár és társa a tervet betartva merültek, majd az előre megbeszélt módon indultak a kijárat felé. Amikor az első búvár a felszínre ért, hiába várta társát. Visszamentek érte, és alig 50 méterre a kijárattól találták meg eszméletlenül, üres palackokkal. A helyszínre érkező mentőbúvár szerint egyszerűen nincs magyarázat a balesetre. A rendőrség szakértője szerint sem a barlang, mint helyszín volt a baleset elsőszámú oka. Megvizsgálják az elhunyt férfi felszerelését, de a rendőrségi nyomozó is azt állítja, nem világos, mi történhetett a búvárral.

A Tank Cave igen bonyolult barlangrendszer, számos járattal. A terület, ahol a barlang található, az év elején került a CDAA birtokába. A hatóság is elismeri, hogy a CDAA biztonsági előírásai megfelelnek a barlang nyújtotta kihívásnak, csak megfelelő képzettség birtokában lehetséges az itteni merülés. A baleset után a CDAA saját hatáskörben függesztette fel a merülést és áttekintik a biztonsági szabályokat is abból a szemszögből, hogy lehetséges-e bármit érdemben módosítani azokon.


[ news.com.az, cavedivers.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés