»» ««

Teszt: Bare ruhák hideg vízhez

Felszerelések

Ami a májusi Adriában is megfelelő hővédelmet nyújt, abban lehet bízni- száraz- és nedvesruhát teszteltünk.

A Bare Elastek ruhái a kanadai gyártó csúcsmodelljei a nedvesruhák között, a 7 mm-es változatot kifejezetten hideg vizekhez ajánlják. Az Elastek annyit jelez, hogy a ruha egésze elasztikusabb anyagból készült, emiatt a gyártó szerint jobban illeszkedik és könnyebb felvenni. Karnál és lábnál neoprén mandzsettái vannak, a hátul levő cipzár alatt pedig neoprén gátolja meg a víz beszivárgását. A nyak is úgy van kialakítva, hogy a lehető legkevesebb víz szivárogjon be. A Bare ruhák különlegessége, hogy 16 férfi és 14 női méretben lehet rendelni, így erősebb vagy vékonyabb testalkatra is akad megfelelő konfekcióméret. Az Elastek ruhák két színváltozatban vásárolhatók, így a kék helyett piros betétekkel is kérhető. A ruha térde is megerősített. A ruha viselhető önmagában, csuklyával, csuklyás mellénnyel vagy aláöltözővel is, tehát elég jól kombinálható.

A Bare Elasteket kézbe véve is érezhető, mennyivel rugalmasabb az anyaga, mint a hagyományos neoprén. A belső, plüss hatású borítás csúszik a bőrön, egyszerűsíti a ruha felvételét. Bár a ruha használója megpróbálkozott a vékony lycra aláöltözettel, de a gyakorlat azt igazolta, hogy erre nem igazán van szükség, mert a ruha önmagában is elég meleg, és ilyesmi nélkül egyszerűbben fel is vehető. A kar- és lábmandzsettákat nyilván illik kímélni, mert amíg nincs rajtuk sérülés, a tapasztalat szerint igen jól zárnak. Érdemes kitapasztalni, hogy érdemes belebújni az Elastekbe, a harmadik-negyedik alkalommal a 7 mm-es vastagsághoz képest már elég gyorsan ment az öltözés.

A ruha a 13-16 fokos adriai vízben vizsgázott- nagyon jóra. Miközben a víz alatt a vastag anyag ellenére megmaradt a mozgásszabadság, a jól záró mandzsetták miatt csak az első pillanatokban érződött a víz hidegsége, utána aránylag komfortosan lehetett eltölteni 35-40 percet a mélyben, minden további neoprén réteg felvétele nélkül. A vetkőzésnél derült ki, hogy a kevés beszivárgó víz a remekül záró mandzsetta miatt a lábnál gyűlt össze. Összességében kifejezetten tetszett a Bare Elastek 7 mm ruha: ha valaki a szárazruhánál jóval olcsóbb vastag nedvesruhában képzeli el a hideg vizes búvárkodást, jól jár vele.

A másik "áldozat" a Bare Trilam Tech Dry szárazruha volt. Ez a ruha még a Bare trilam ruhák között is olcsónak számít, pedig idei, azaz 2011-es fejlesztés, és szintén élethosszig garanciás. Elsőre feltűnt a ruha anyagának vékonysága és ebből fakadó könnyűsége, az átlagos trilam szárazruhához képest érzésre fele súlya van, ami egy repülős úton igen értékes tulajdonság, hővédelemről pedig úgysem lehet beszélni a trilaminált anyag esetén, aláruha mindegyik alá kötelező.

A ruha legnagyobb érdekessége kétségkívül a könnyen járó műanyag cipzár. Kicsit kétkedve néztünk a teszt elé, de a gyártó szerint a TIZIP MasterSeal 10 cipzárok azonban nem csak hogy nagyon ellenállók, de tökéletesen vízzárók is, mozgatásukhoz pedig kb. annyi erő kell, mint egy táska lezárásához, szürreális élmény. Régóta nem volt ilyen mértékű újítás a szárazruhák között, ezért nagyon kíváncsian vártuk a teszt lehetőséget.

Élesben igazán könnyű felvenni az elől lévő cipzár miatt, az aláruhán nem tapadt, így könnyű volt benne mozogni, a cipzár valóban zárt és a technika működik, úgyhogy panaszunk nem lehetett a ruhára, igazán kellemes merülőtárs volt. A ruhán szokásos módon elhelyezett szelepek illetve térdvédő található, a felsőtesthez való hossz igazítást pánt teszi lehetővé, belül nadrágtartó segít a ruhát fixen tartani. Az általunk próbált példány neoprén nyakmandzsettát kapott (kérhető latex anyagúval is) ami nagyon jó választás, mert a nyakat melegen tartja, emellett latex karmandzsetták voltak rajta. A lábrész lehet csizma illetve neoprén zokni (Soft Boot), amihez külön cipőt kell viselni.

A tesztelt felszereléseket az Aquanauta Búvárcentrum jóvoltából próbálhattuk ki, köszönjük!
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés