»» ««

Az újdonságok bűvöletében

Felszerelések

Úgy fest, tendenciává válik a meglehetősen bonyolult felszerelések fejlesztése. A jövő kérdése, mennyire állják az idő próbáját.

Aqualung SlingshotA realitás az, hogy még ma is akadnak olyan több évtizede piacra dobott termékek (elég példaként a JetFint vagy a Mares Avanti uszonyokat említeni) amelyek kiváló képességeik miatt ma is népszerűek. E sorok írója például egy alkalommal kipróbálta a háttámlás-galléros kombinációt, és meglepetésre nem volt semmi gond, azaz úgy fest, egy 15-20 éves (persze mai viszonyoknak megfelelő állapotú) felszereléskombináció a búvárok többsége számára hibátlan lenne.

Az üzlet viszont nem működik úgy, hogy mindig a régi felszereléseket ajánlja a gyártó. Igen, emberi hiba, hogy minden érdekesség, újdonság jobban megmozgatja a fantáziánkat, akár van értelme, akár nem. Ez pedig piacot teremthet minden elképzelésnek. Van, ami bejött és nagy szeletet hasított ki magának, mint mondjuk a hasított uszonyok, más újítások viszont eltűntek a süllyesztőben.

Most két olyan termékről szeretnék szót ejteni, ami inkább a bonyolítás irányába mutat, de személyes próba híján inkább csak ismertetőnek szánom soraimat. Az első egy különleges uszony, az AquaLung Slingshot, ami nagyobb kényelmet és hatékonyságot ígér. Bár a Power Bands és a Mid-foot Flex Joint is roppant egzotikusnak hangzanak, az igazi különlegesség a három állású "sebességváltó", amivel az uszonyozás nehézsége befolyásolható. Ez utóbbi a gyártó szerint a víz alatt is könnyedén állítható, akár kesztyűben is. Igazság szerint azonban csak egy dolog biztos: nem lesz olcsó. Ami pedig valószínű, az az, ha bármi problémája lesz, törés vagy egyéb gondok, még a mindent megbütykölni képes divemasterek is csak a kezüket fogják széttárni...

Whites Fusion A Whites új, szabadalmazott szárazruhája, a Fusion pedig a hideg vízi merülések kedvelőinek világába hoz újat. Legalábbis a gyártó állítása szerint: miközben szárazruháról van szó, a nedvesruhához hasonló komfortot és merülési érzést ígér. Ezt úgy érik el, hogy két különálló réteget integráltak (szóval megint nem az egyszerűsítés volt a cél), amiből a belső, vékony biztosítja a szárazságot, a külső pedig a melegen tartást. A külső fedőrétegből többféle is van, amit akár merülésről merülésre cserélhet a búvár, mert tépőzárakkal lehet rögzíteni a belső ruhához.

Aki többet merül szárazruhában, nyilván ezer kérdést tenne fel, mit és hogy oldanak meg ennél a ruhánál, de személyes próba nélkül nem nagyon lehet mondani semmit. Mint ahogy a sebváltós uszonyra se, bár talán egyszer még új kézjellel kell ismerkednünk: kapcsolj kettesbe!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Bunny 2007 dec 12. 08:53  
No drága barátaim, akik tegnap az újhegyiben jártak, láthatták ismét uszonyokat próbálgattam, most egyedül. Kaptunk a divextől egy slingshot-ot, ez az aqualung uszony amiről a cikkben is írunk.
Na, hát a régi igazság itt is érvényes, minden szentnek (meg nem szentnek) maga felé hajlik a keze. A vége nálam is az lett, hogy a V12 a király :)

Nade a lényeg, mit tud az aqualung slingshot uszony: anyagában és kialakításában egy hagyományos uszony, tehát úszásellenállása azokhoz hasonló. A lapát független a lábrésztől, pontosabban oldalt kapcsolódik, ami jó dolog, mert nem feszíti/ terheli a lábfejet. A sebességváltás egyszerű, lentebb hanyi hosszászólásában a képen megnézhető a dolog. A piros bigyó egy erős gumi, ezért hívják slingshot (magyarul csúzni)-nak. Ezt a gumit meghúzva lehet beakasztani három vájatba, minél távolabbiba kerül, annál feszesebb lesz.
Az uszony pedig mivel ez a gumi tartja és adja át az erőt úgy működik, hogy ha a gumi lazább, könnyebben hajlik a csapokon, tehát lágyabbnak érzed, ha pedig a gumi feszül, nehezebben enged az uszony keményebbként működik.

Szóval a sebváltó működik, azt kell hogy mondjam. Amiért én mégsem váltanék rá, amellett hogy nekem a leglágyabb állapotban is túl kemény volt a V12-höz képest (mondjuk ahoz nagyjából minden keménynek számít, tehát ez nem mérvadó) az az, hogy a vájatok nem tudom mennyire bírják az állandó állítgatásból adódó várható kopást. Az is igaz, hogy mondjuk a Mares ABS csatjánál is azt vártam, szétkopik aztán mégsem, tehát ez lehet simán pesszimizmus a részemről.
Egyébként meg aki hagyományos uszonyban gondolkozik, és nyitott az új dolgokra, érdemes megnéznie, mert nem akkora hülyeség mint aminek elsőre látszott.

A sebváltó gumi egyébként a forgalmazó szerint cserélhető, és pár száz forint, az uszony is egész jó bevezető áron van. Nem mondom mennyi, mert ez nem reklámcikk, csak tapasztalat megosztás :D
 16. Garfield33 2007 nov 18. 18:44  
És miért kérdezték ezt az ártatlan dedek?
Jaaa? Merhogy olyan a modorod, mint egy olajbányásznak?
 15. azarabdémon 2007 nov 18. 12:41  
Nekem is van scooter-em, a buli kedvéért nyáron lecipeltük a Balatonpartra. A bámészkodó tinédzserek legbátrabbika megkérdezte: Tessék mondani, olajat találtak a Balatonban és most fúrják?
 14. zsolo 2007 nov 17. 19:18  

Ez azért komolyabb! :)
 13. hanyi 2007 nov 17. 19:09  
Nahááát !
Én meg nyáron azt hittem, hogy valaki egy fűnyíróval rohangászik a víz alatt.
:-)
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés