»» ««

Közösen keresik a kincseshajót

Külföld

Az Egyesült Királyság és Spanyolország megállapodott, hogy együtt próbálnak a HMS Sussex nyomára bukkanni.

A közös archeológiai expedició szeretné megtalálni az 1694-ben elsüllyedt angol hajó roncsát. A projekt irányítója az Odyssey Marine Exploration, ám merev szabályokhoz kell igazodnia.

A kutatásban részt vesz Andalúzia kormányzata is, és a Junta de Andalucia és az angol védelmi minisztérium szakemberei előzetesen egyeztettek róla, az Odyssey szakembereivel közösen. Rendszeres találkozókat terveznek a kutatás ideje alatt, a spanyolok régészeket is delegálnak a kutatók közé. Ezt azért tartják fontosnak, mert szerintük csak így biztosítható, hogy a kulturális örökség védelméről szóló törvény összes előírását betartják.

Az óvatos diplomáciai egyeztetések azután kezdődtek, hogy az Odyssey felfüggesztette a kutatást Gibraltár közelében, ahol a hajó lelőhelyét felfedezni vélték. (Gibraltár kérdése mindmáig érzékeny pont az angol-spanyol kapcsolatokban.)

A HMS Sussex egy 80 ágyús hadihajó volt, amit egy heves vihar süllyesztett el a Földközi-tengeren. Kutatások szerint a hajó rakománya nagy mennyiségű pénzérme volt. Az Odyssey úgy gondolja, hogy sikerült rábukkanni a roncsra, és ezért írtak alá egy exkluzív együttműködési megállapodást a jog szerinti tulajdonossal, az Egyesült Királysággal a feltárás lebonyolítására még 2002-ben. Brit régészek kritizálták ezt annak idején, mivel úgy gondolták az ország is beszállt ezzel a régészetnek álcázott kincsvadászatba.

[ Divenews ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés