»» ««

Egy gépszemélyzet nyomában

Külföld
2013. január 10.

Amatőr búvárok egy angol tóban nyugvó roncs megtalálása után kezdtek nyomozásba.

1945 januárjában a Royal Navy egy Grumman Avenger típusú repülőgépe az angliai Cumbria területén egy meredek hegyoldalba csapódott, magasan a Wastwater nevű tó felett. A Keighley Sub Aqua Club egyik tagjának elmondása szerint a klub rendszeresen merüli a Wastwatert, és a közelmúltban alig hat méteres mélységben megtalálták az Avenger kiszakadt motorját. Úgy vélik, a hegyoldalról lecsúszott gép farokrésze talán egyben lehet még valahol mélyebben, de eddig annak nem akadtak a nyomára. Mivel a Wastwater egész Anglia legmélyebb tava, ez a feladat nem is ígérkezik könnyűnek.

A búvárok viszont nem annyira a roncs megtalálásába fektettek energiát, hanem azt szerették volna megtudni, kik ültek ezen a gépen és mi lett a sorsuk. Sikerült kideríteniük, hogy a három fős legénység valamennyi tagja életét vesztette az éjszakai navigációs gyakorlórepülés során. A pilóta kanadai állampolgárságú volt, míg a fedélzeti rádiós és a navigátor angol volt. A klubtagok a rendelkezésre álló forrásokat böngészve tudták meg, hol nyugszanak a bevetés során hősi halált halt repülősök. Számukra a roncs nem csak egy víz alatt nyugvó látványosság, hanem szeretnének megismerkedni a tragédia emberi oldalával, hogy tisztelettel adózhassanak az áldozatoknak. Ezért szeretnének többet tudni róluk és természetesen a baleset okait is szeretnék feltárni.

[ in-cumbria.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 3.495 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés