»» ««

Kincs a Dunában

Magyarország

Állítólag a mohácsi csata után a Pozsony felé menekülő Mária királyné - II. Lajos király özvegye - ékszerekkel és kincsekkel megrakott hajói a Duna Szob és Esztergom közötti szakaszán süllyedtek el.

A legenda szerint az 1400-as, 1500-as években a török elől menekítették errefelé a vagyonukat a gazdag emberek és az 1526-os történések után maga Habsburg Mária, a tragikus sorsú II. Lajos felesége, akit magyarországi Máriaként is ismer a világ, szintén ezen az útvonalon igyekezett Pozsonyba juttatni a kincseit, valamint a királyi kincstár tartalmát, például a törökök elleni harchoz begyűjtött pénzt.

Hogy mindebből mi igaz, mi nem, azt ma még nem lehet biztosan tudni, a helybéliek körében azonban erősen tartja magát a nézet és úgy gondolják, hogy egyszer sikerül megtalálni a csodás hajóroncstemetőt.

A szóbeszédet egyébként az is erősíthette, hogy 3 évvel ezelőtt - alacsony vízállás mellett - az egyik szigetnek a csücskénél egy megmunkált hajóroncs bordázata állt ki a vízből. A fürdőzők akkor ezt jelentették is, de az azóta levonult többszöri árhullám, valamint az erős viziforgalom következtében ma már semmi sem látszik. Pedig történetileg még igazolható is a helyi legenda.

Régészek idén mindössze két napot töltöttek a térségben, a kutatás idején ott volt a Magyar Televízió MÚLT-KOR stábja is. Igaz, most még nem találtak semmit, de ha igaz, ami a krónikákban olvasható, akkor az elsüllyedt hajók vagy hajók biztosan ott lesznek jövőre is, amikor folytatódhat a kutatás.

[ HírTV ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés