»» ««
elche hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
767. elche Ugrás 2007 jún 13. 11:33  
Én is ezt az Ikelite tokot találtam. De egy ilyen jellegű géphez túlzásnak érzem én is ezt a drága tokot.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Felcsigázva
13. elche Ugrás 2007 jún 13. 10:32  
Féreg?
8. elche Ugrás 2007 jún 12. 16:52  
Jópofa csiga volt. Időnként nyomta az akrobatamutatványokat...
3. elche Ugrás 2007 jún 12. 08:30  
Mivel én még korábban nem láttam ilyet, azt hittem, nem olyan gyakori. Az adatbázis szerint viszont nagyon is sok helyen előfordul... Szóval közönséges. Nehéz az élet.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
280. elche Ugrás 2007 jún 11. 21:34  
Jules koma, én írtam neked pár napja, kaptad? Ha nem, most már végképp email címet váltok a veled való levelezésben, mert a tied tiltott...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
862. elche Ugrás 2007 jún 11. 15:41  
No, itt szerintem több lehetőség is van múzeumilag. Olyan víz alatti múzeum, mint az alexandriai vagy a caesareai nagyon érdekes lehet, de roppantul helyfüggő. Kevés helyen lehet megcsinálni, mert kevés hely annyira érdekes a víz alatt. Az alap szerintem is a látótávolság: amit nem látsz, az nincs, kész. De például olvastam olyat, hogy a "múzeum" egy roncs, tájékoztató táblákkal, előtte elolvasható tájékoztató anyaggal, tehát nem csak azt látod, hogy valami régi hajónál merülsz, hanem tudod, milyen hajó, mikor és hogy süllyedt el, a táblák mutatják mi micsoda, stb. Ezt is jó gondolatnak tartom.

De a felszínen is lehet érdekes az ilyen. Malmöben az újjáépített középkori hajó, amire felmehetsz, mellette egy kisebb, szintén korhű hajó, amivel el is viszik a turistát egy körre, a kikötőben felépített kis korhű műhelyekkel- érdekes volt. Nagyon jó volt a bodrumi víz alatti régészeti múzeum is, látványos és érdekes, körbejárható, nem csak búvár számára. Szóval volna még megoldás.
851. elche Ugrás 2007 jún 11. 11:58  
Erről a témáról bőven eshet szó. Teszünk fel sajtóhíreket, de a háttérről azért elég kevés az ismeretünk, legalábbis nekem személyesen biztosan. Ez a társalgás is hiánypótló, úgy gondolom.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
748. elche Ugrás 2007 jún 11. 10:22  
Nem is támadásra gondolok én, hanem arra, hogy ha kétség merülne fel, milyen technikával készült, milyen helyzetben, tudjon mesélni a készítő. (Pl. éjszaka, két külső vakuval, stb.)

Apropó, most még úgyis van időnk, ha senki nem küld képet: mi lenne, ha a leírásba beszúrná mindenki a kép készítésének helyét? Legalább látnánk, honnan vannak a csigák.
744. elche Ugrás 2007 jún 11. 09:26  
A hétvégi beszélgetésben felkerült pár téma a búvárfotós versennyel kapcsolatban. Az egyik az volt, hogy kerüljenek fel egyszerre a képek, a határidő végén, ne pedig érkezési sorrendben, mert így a versenyzők figyelik más képét. Talán igaz, talán nem, ami miatt én nem támogatom az az, hogy a képekről beszélgetés akkor a beküldés ideje alatt nem lesz, pedig ez talán fontosabb, mint maga a verseny.
A másik az volt, hogy ne nevek, hanem számok jelöljék a beküldőt. A technikai dolgoktól eltekintve, nekem itt az a gondom, hogy amikor beszélgetni kezdünk a képekről (már megint ide kanyarodok vissza:) ), akkor hogy védi meg képét vagy fűz hozzá valamit a "számos" versenyző?
De ez az én álláspontom, másnak lehet eltérő véleménye.
742. elche Ugrás 2007 jún 10. 18:32  
Megtörtént a díjátadás, ezen a képen a büszke győztes mellett én vigyorgok éppen:
 
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
834. elche Ugrás 2007 jún 10. 18:02  
Sejtettem. Nézd, én úgy gondolom, hogy szabadtüdővel ez komoly sportteljesítmény is lehet, és amíg létezik vonóhálós halászat, aligha a szigonyosok tehetnek bármiről, tehát amíg valaki szabályozott keretek közt űzi -és láthatóan te ezt tervezed, elfogadom a dolgot. Inkább csak felfogás kérdése: én fényképezőgéppel "vadászok", de még a horgászat is idegen tőlem.:)
832. elche Ugrás 2007 jún 10. 17:43  
Csak egyszer olvastam cikket manapság aktív szigonyos halászokról, szerintem ez Magyarországon nem igazán népszerű, csak nagyon kevesek által űzött tevékenység. A cikk azt hiszem egy Submarine-ban volt, talán érdemes volna megnézni, hátha ott van név vagy elérhetőség azokhoz, akik értenek hozzá.

A hazai búvárok többsége számára meglehetősen idegen a vadászat, jelen pillanatban ez a helyzet (aminek alapvetően inkább örülni szoktunk). Készülékes búvár részéről meg amúgy sem túk etikus, noha pár helyen a világban csinálják ilyen módon is, szabadtüdőzéssel komoly szinten meg kevesen foglalkoznak nálunk. Pedig az alapokat nyilván először ott kell megtanulni. Lehet, utána a szigonyozás már nem is lesz annyira érdekes.:)
831. elche Ugrás 2007 jún 10. 17:25  
Tartalék akksid nincs a HP-hoz? Nem drága, és azt a második merülést megcsinálhatod vele végig.:)
825. elche Ugrás 2007 jún 10. 15:53  
Most már tudjuk, hol voltál. Vajon az is kiderül, milyen volt?:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
735. elche Ugrás 2007 jún 08. 22:02  
Azért vacakolunk mert jó lenne ha jó lenne. Már ez a videós ügy. De akár azt is mondhatjuk, hogy ez nem verseny, hanem csak mutatunk egymásnak filmecskéket. (Persze ezt eddig is megtettük.) Tehát konklúzió: itt a csigatéma, videót is lehet küldeni, max. 1-2 perc terjedelemben. Aztán lássuk.
A fotóknak akkor lesz galériája, ha küldtök képeket, de egyelőre mindenki "alszik".:) Küldj, és csinálom is!
Holnap pedig ahogy beszéltük, este hat körül. Meglehet, rádcsörgök előtte. Készíts Bambit is, Klára vezet, meg lehet, hogy ki kell vinni egy pohárral a csomagtartóhoz is, ahol a gyereket őrizzük a parti ideje alatt.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
812. elche Ugrás 2007 jún 08. 17:51  
35 euro merülésenként... Hát, azt hiszem nem irreális Rovinjban, mint ahogy a szállás ára sem az. Viszont ettől függetlenül piszok drága a búvárkodás. Szurkolok neked, hogy megérje, de ha nincs szerencséd a roncsoknál nem lesz nagy látótávolság. Ha fontos az ár, legközelebb fontolj meg más úticélt is.:)
806. elche Ugrás 2007 jún 08. 15:35  
Az árban mi van benne? 3 éjszaka szállás, 6 merülés minden felárral (palack, ólom, cucc, roncsfelárak)?
803. elche Ugrás 2007 jún 08. 15:24  
Valaki mindig jár erre, csak péntek délután van, és nagyobb a csend...:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
726. elche Ugrás 2007 jún 08. 14:54  
Szerintem ez egyszerű szélmalomharc, legalábbis a kiadók részéről. A mai világban, ahol óriási adattömeg vándorol, benne képek, filmek, zenék, örülhetnek ha a régebbi zenékért akár valami kis aprópénzt kapnak a felhasználásért. Attól tartok, ki nem fizetnék sokezreket, ugyanis annyi pénzért már találnék egy ügyes fiatal gyereket, aki a filmhez képes megfelelő zenét komponálni. Vagy ezt a témát is megpróbálom megtanulni, mint ahogy sok minden mást is. (Nem csak filmes iskolába jártam...:)))) )
724. elche Ugrás 2007 jún 08. 14:21  
Illetve, még egy gondolat a témához. A téma meghatározása azért sem egyszerű, mert azt mondom, csigás videókat kérünk. De ez mit jelentsen? A film teljes hosszában csigákat? Vagy csak tűnjön fel a filmben csiga?
723. elche Ugrás 2007 jún 08. 14:05  
Azért írtam, hogy lehet téma, csak tágabb keretben. Lehet tőlem Vörös-tenger, édesvíz, ragadozó vagy búvárok a téma, de ne legyen mondjuk dahabi parti merülés, Grüner see, pörölycápa vagy fotómodell ikerpár búvárok.
721. elche Ugrás 2007 jún 08. 14:03  
Jogi szempontból igazad van, én ezzel kapcsolatban viszont úgy vagyok vele, hogy fontos az okozott érdeksérelem mértéke. Tehát egy 2-300 ember által látott videó, aminek bemutatásával én egy fillért nem keresek, nehezen bizonyíthatóan teszi tönkre a zenerészlet szerzőjét. Én is láttam viszont fotóimat más weblapokon, amíg nem írja valaki, hogy ő csinálta, nem dob hanyatt a kérdés. Tudom, hogy nem vagyok világsztár, de amit én csináltam, azt én csináltam.
Egyébként a royalty free dolgok használata jó ötlet, nekem is van CD-m vegyes anyagokkal. Nagyobb nyilvánosság elég nyilván onnan válogatnék.
717. elche Ugrás 2007 jún 08. 13:31  
Ez durva sértés! Mínusz egy üveg...:))))
716. elche Ugrás 2007 jún 08. 13:30  
Mert videósból kevesebb van. Sok amatőr fotósnak van elfekvőben csigás képe, de videó... Ha arról beszélünk, hogy verseny, akkor ahhoz mezőny is kell(ene). Másrészt, a 2-3 perces filmek, amiket vágni kell, önálló kis etűdök, nem pedig csak egy, a témába beleférő snittek, többet mutatnak a filmes elképzeléseiből, és többet tanulhatunk is belőle. Szerintem.
712. elche Ugrás 2007 jún 08. 13:16  
Kétségtelen, a videós verseny nem csak olyan kérdést vet fel, hogy milyen jellegű munkákat várunk, hanem technikaiakat is. A YouTube vagy más videomegosztó roppant egyszerűvé tenné az életet (lenne valami divecenter.hu felhasználó, és akár egy cikkbe is be lehetne linkelni a versenyműveket), és külső nézők is látnák. Minden más megoldás bonyolultabb, bár talán elegánsabb is- megfontolás kérdése.

Mint verseny: én nem feltétlenül "ölnék" a tematikus versenyekért. Vagy csak nagyon bő kereteket meghatározva, pl. víz alatti táj nagylátóbb témákra, szemtől szemben halfelvételekre, búvár a víz alatt, szóval ilyesmi, és 2 v. 3 perces, felirat és szöveg nélküli, összevágott anyagokat lehetne küldeni, filmenként egy zeneszám használható aláfestésként.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-06-02 Könyvajánló: Tauchreiseführer Österreich
5. elche Ugrás 2007 jún 08. 10:54  
Jó kis oldal. Mivel én nem vagyok erős németben, annyira nem is hiányzik a német nyelvű leírás hiánya (bár vannak csatolva beszámolók). A könyv képei azért még jók lennének.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
705. elche Ugrás 2007 jún 08. 10:35  
Az egy hónap utáni törlődést nem támogatom, minden másról lehet tárgyalni.:)
702. elche Ugrás 2007 jún 08. 09:51  
A Taka 2. csak úgy ér, ha van alámondás is. Az tette legendássá, és a képeket nem te csináltad.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
799. elche Ugrás 2007 jún 08. 08:57  
Rovinj szerintem a legdrágább az egész Adrián. Amikor arra jártam, volt ilyen roncs felár, olyan távolsági felár, meg valami védett övezet felár, meg sós víz felár...:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
686. elche Ugrás 2007 jún 07. 15:02  
Hátha találsz valami lehetőséget a személyes lobbitevékenységre. Hidd el, sokkal hatékonyabb.:)
685. elche Ugrás 2007 jún 07. 14:51  
Tudom, hogy a kettőt nem lehet összehasonlítani, mégis épp azt emlegette itt valaki:), hogy még Oly 5050-es gépekkel készült fotók is labdába rúgtak, pedig azért messze van egy jófajta DSLR-től. Szóval szerencsésen elkapott pillanattal kis gép is lehet "nagy gép".
Ennyiben korrektebb a porfólió verseny, mert ott egyetlen jó kép még nagyon kevés.
682. elche Ugrás 2007 jún 07. 13:48  
Szerintem mind a fotózásban, mind a videózásban nagy váltás, hogy létrejött az ún. "webminőség", ami kb. 1 Mpx képeknél, Youtube-minőség filmeknél. Gyakorlatilag jóval több képet látunk képernyőn mint tárlaton, és ez azzal is járt, hogy esetleg messze nem profi minőségű gépekkel is lehet olyan eredményt produkálni, ami ebben a speciális, de nagy forgalmat vonzó közegben jónak számít. Nem annyira a technika tesz naggyá, hanem a produkció, az ötlet, a végeredmény. Amihez nem kell sokmilliós atomcucc. Csak persze míg a szuper szettel könnyű bármire alkalmas képet, filmet csinálni, addig az amatőrök azért moroghatnak, hogy bármilyen jó filmet is csinálnak, multiplexben vetíthetetlen, vagy a képeikből nehéz lesz méteres nyomatot gyártani.

Ha a mi fotósversenyünk is úgy zajlana, hogy 40x50-es nagyításban kellene kiállítani a képeket, rohamosan csökkenne a résztvevők száma.:) Ez addig jó is, amíg sokak mutathajták be a munkáikat a nagyvilágnak. Csak ha ez később egy tömeges igénytelenséggé fajul, az már messze nem lesz olyan jó, mert ezrével nézhetjük a képeket, filmeket, amíg egy jóra bukkanunk. Ha lesz türelmünk odáig eljutni...
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-06-05 Új roncsmerülési rekord
32. elche Ugrás 2007 jún 07. 09:30  
Attól tartok, Bunny kicsit máshogy értette az "öreg búvár" kifejezést. Ez inkább párezres merülésszámra vonatkozik, nem korra.:)))))
27. elche Ugrás 2007 jún 06. 21:28  
Szerintem azért több dolog is volt a háttérben. Épp a minap beszélgettem valakival a régi búvártanfolyamokról; azt hiszem, egészen más szintű követelményeket állítottak a búvárok elé, valószínűleg az átlagbúvár sokkal inkább képes volt egy levegős mélymerülés biztonságos végrehajtására, mint egy mai átlagbúvár. Ha pedig igazam van, akkor inkább maradjon csak az a mélységfétis, a többségnek éppen elég 10-20 méter között a halacskák nézegetése.
Mellesleg hallottam már olyat, hogy idősebb, mélyre sokat és gyakran merülő búvár alapos orvosi vizsgálatán bizony az derült ki, hogy nagyon is meglátszik a nitrogén, csak sokkal csendesebb és külsőre észrevehetetlen módon. A csontozaton meglátszik állítólag.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Kettecskén
231. elche Ugrás 2007 jún 06. 17:43  
Szerintem meg kibírja italozás nélkül. Gondolj bele, leszünk négyen-öten, ez azt jelenti, hogy ha mindenki iszik, egy-egy pohár sör jut. Ilyen kevésért minek belekezdeni? Mindenki tudja rólad, hogy nincs semmi raktárkészleted, hisz antialkoholista vagy.:)))))
Egyébként Bunny jól tudja, hogy nálunk nem nehéz egy kis vendégkuckót találni.:)
225. elche Ugrás 2007 jún 06. 14:55  
A könyvek gyűlnek, egyelőre inségesebb időkre tartogatom őket. Nincs minden hónapban karácsony.:)
224. elche Ugrás 2007 jún 06. 14:55  
Bunnyt? Csakis a csomagtartóban vagyok hajlandó fuvarozni.:))))
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-06-05 Új roncsmerülési rekord
13. elche Ugrás 2007 jún 06. 09:46  
Szerintem régen tök butaság volt levegős mélymerülést csinálni. Ma azért már más világ van, be lehet kerülni a Blikkbe...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
769. elche Ugrás 2007 jún 05. 22:35  
Ne essünk költői túlzásokba.:) A május végi Adrián azért még akadna 1-2 feltétele annak, hogy az ember 3 órát akarjon egyhuzamban a víz alatt tölteni.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
654. elche Ugrás 2007 jún 05. 18:05  
Ne keseregj, a lényeg érthető.:)
650. elche Ugrás 2007 jún 05. 17:46  
Tudod, fura dolog ez. Azt hiszed, érted ezt a világot, nagyjából tisztában vagy azzal, ami körülvesz... Aztán egyszer csak valaki kimondja azt a szót, hogy sü..., és minden összeomlik körülötted. Többé semmi sem az, aminek látszik. Főleg nem, ha víz alatt van.:)))))))
645. elche Ugrás 2007 jún 05. 15:07  
Luciferin azt állította, hogy ő most Adria egy hétre.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-06-04 Nyaralási ötletek búvároknak
13. elche Ugrás 2007 jún 05. 15:04  
Utánanézek én is. Emlékszem egy olyan búvárbázisra, aki pár napos időtartamokra kiadja a klubházat, puritán felszereltségű, de aludni lehet benne, a palackot töltik, és aztán merül kedvére mindenki. A fjordok nagyon gyorsan mélyülnek, szerintem elég sok helyen partról is jó lehet a merülés. Megjegyzem, Svédországban amikor merültem, az skipperes merülés volt, a kapitány kivitt a helyre a merülés áráért, tartott egy eligazítást, aztán mindenki merült kedve szerint. És így sem volt olcsó.
Ja igen, a linken amit mutattam, néhány ház mellé külső motoros csónak is benne foglaltatik a bérleti díjban.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
639. elche Ugrás 2007 jún 05. 14:09  
A kevésbé finom, ami senkinek sem kő'...
Elnézést.:)
637. elche Ugrás 2007 jún 05. 14:06  
És te nem kaptál semmilyen díjat? Szinte hihetetlen.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
759. elche Ugrás 2007 jún 05. 13:25  
Szerencsés alkatod van.:) Ha belegondolok, régebben a búvároknak lehetősége sem volt jó ruhát venni, mégis merültek, mentek mélyre mellény nélkül, szóval valószínűleg ha nem lenne más megoldás, merülnénk mi is úgy, ahogy tudunk.
Én már elkényelmesedtem, de szurkolok a magadfajta kitartó embereknek.:))))
751. elche Ugrás 2007 jún 05. 09:24  
Teljesen igazad van. Amit én mondtam, az szerintem egy jó megközelítés az átlagos búvárokra nézve. És Bunnynak igaza van, ahogy telik az idő, egyre fázósabbak leszünk.:)))
744. elche Ugrás 2007 jún 05. 00:23  
Olyan szél, hogy még a hajók sem mennek ki? De jó, hogy nem mostanra szerveztem semmi melegvizes kúrát magunknak.:) Mert ha másnap ki is mennek a hajók, a látótávolság azért az arcukba röhög a búvároknak...
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-06-04 Nyaralási ötletek búvároknak
10. elche Ugrás 2007 jún 05. 00:20  
Kellene, de még van egy kevés a sörömből.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
742. elche Ugrás 2007 jún 05. 00:20  
Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, magatoknak: hol akarsz merülni? Vagy ha úgy igazabb, hol lesz lehetőség és mennyit merülni? Egy sima 5 mm overáll nekem az Adrián már nem lenne elég, azt hiszem. Édesvizekben is necces. Tehát 5+3 a minimum, de inkább 5+5 vagy félszáraz. De a nyári dél-mediterrán országok, Egyiptom meg egész évben merülhető egy 5 mm ruhában.

Habár... Amennyiben elég jól illeszkedik (időnként ez azt jelenti, hogy cipőkanállal kell beleerőszakolni a búvárt...), akkor egy overáll egészen hideg vízben is megfelel. Én, aki igyekszem többet és változatos helyeken merülni, olyan végeredményig jutottam, hogy több ruhám van. Száraz, félszáraz, 5 mm overáll, vékony. Ami nagyon bevált, az a félszáraz Mares, 15 fok környékén aláveszek egy 2 mm rövidruhát, de még 25 fokos vízben sem rossz, ráadásul aránylag kevés ólom kell hozzá, kis helyet foglal, könnyű felvenni, ha meleg a víz, 3 mm-es csuklyát veszek hozzá, ha hideg, akkor meg vastagot. Na ezt a ruhát cserélem most le egy új félszárazra. Az 5 mm-es, egyrészes csuklyás, elől cipzáros ruhám kellemes ugyan, ha a víz meleg, de 20 fok környékén már jön a borzongás. Szóval az én tapasztalatom az, hogy ha lehet, inkább hátul cipzáros modellt érdemes választani, bár manapság már eleve szinte csak olyanok vannak. Pár ódivatú, kertésznadrágos fazon még a Decathlonban fordul elő, olcsó, de... De. A korszerűbb ruhák pedig már ott is annyiba kerülnek, mint máshol. Hétvégén láttam, egy overáll 40 rugó körül van, hozzá egy rövid felső 20... Ez már nem olcsó.

Egyébként én is Bare szimpatizáns vagyok, bár olyan ruhám pont nincs. Ja, amit nem érdemes elhinni, az a "vékony ruha, ami kétszer olyan vastagnak felel meg a hiperszuper anyag miatt" szöveg. Láttam búvárt a hajón ilyen cuccban, aztán a következő merülésen már rángatta a ruha felé a kölcsönkért shortyt.:)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés