»» ««

Ütközés az Antarktisznál

Környezetvédelem

Várható módon, a Sea Shepherd hajók találkozása a japán bálnavadászokkal nem zajlott le békésen.

A január elején a térségbe érkezett aktivisták sokáig eredménytelenül keresték a bálnavadászflottát. A Sea Shepherd azzal vádolta Új-Zélandot, hogy a japánok helyzetének titkolását gazdasági érdekei diktálják. Amikor később mégis sikerült megtalálni a bálnavadászokat, olyan hírek röppentek fel, hogy egy új-zélandi illetékes szivárogtatta ki a pontos koordinátákat.

A bálnákat védő hajók egyikéről egy kis csónakkal két aktivista próbált a japánok közelébe jutni néhány nappal ezelőtt, majd a legnagyobb hajóval történt ütközés után csónakjuk megsérült. A ködös időben szem elől tévesztették őket, és csak nyolc órányi keresés után bukkantak rájuk újra. Mindenesetre a két Sea Shepherd hajó folyamatosan árnyékként követi a bálnavadászokat, és az állatok védelme érdekében folyamatosan úgy manővereznek, hogy a közelükben levő hajók ne tudjanak célozni. A japán hajók egyike, a Kaiko Maru, még nem tisztázott módon február 12-én nekiment az egyik aktivista hajónak, a Robert Hunternek. A Robert Hunter sérülései nem jelentősek, a japánok viszont vészjelzést adtak le.

A közelben levő Greenpeace hajó, az Esperanza egyből elindult, hogy segítséget nyújtson, ám az állítólag megrongálódott hajócsavarú japánok később visszavonták a vészjelet. A japán illetékesek terrorizmusról beszélnek, a Greenpeace pedig közölte, továbbra sem ért egyet azzal a kockázatos bálnavédelmi módszerrel, ami emberéleteket veszélyeztethet. (A szerk. megjegyzése: a két természetvédő szervezet közti nyilatkozatháborúba mi a magunk részéről nem kívánunk beszállni egyik oldalon sem.) Hasonlóan nyilatkozott korábban Új-Zéland miniszterelnöke is, míg Paul Watson kapitány kijelentette, illegális vadászatról van szó ami ellen semmit nem tesz a nemzetközi közösség, nem riadnak hát vissza a szélsőséges lépésektől sem.

Heves reakciói és vádaskodása ellenére Japán érzi, hogy nem sikerült megnyernie a nemzetközi közösség szimpátiáját, bármit is mond a terroristának nevezett aktivistákról. Ezért aztán egy gyorsan összehívott IWC (Nemzetközi Bálnavadászati Tanács) ülésen akar a helyzet "normalizálása" érdekében tenni, azaz legalizálná a bálnavadászatot, hogy a fő támadási felületet megszüntesse. A tagországok jelentős része viszont bojkottálja a tanácskozást. Mindenesetre a japánok egyre nehezebben tudják védeni álláspontjukat, ugyanis a bálnák húsa iránti kereslet folyamatosan csökken: szűk egy év alatt 3634 tonnáról 4403-ra nőtt a lefagyasztott, eladatlan hús mennyisége. (Izlandon is hasonló a helyzet, ráadásul annyira nem kell senkinek a bálnahús, hogy a Greenpeace 170 tonnányi, szemétdombra került húsról számolt be.)

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés