»» ««

A Nagy Bálnavándorlás

Környezetvédelem

A Greenpeace honlapján bálnák vándorlását lehet nyomonkövetni.

A Greenpeace egyik fő kampányának (Tengerek és óceánok védelme) keretein belül létrehozott egy új honlapot, (www.greenpeace.hu/balna/) melyen műholdas jeladók segítségével nyomon lehet követni a veszélyezetett hosszúszárnyú bálnák éves vándorlását az Antarktisz menti Dél-tengeri Bálna Rezervátum felé.

Ez a "Nagy Bálnavándorlás" elnevezésű projekt fontos tudományos információkat fog szolgáltatni a bálnák mozgásáról, élőhelyeiről és populációjuk alakulásáról. A honlap egyben egy ablakot is nyit a nyilvánosság felé, melyen keresztül bárki figyelemmel kísérheti a bálnák haladását, és más információkhoz is hozzájuthat, melyek a tengeri élőlényeket fenyegető veszélyekkel kapcsolatosak.

Japán idén 935 csukabálnát, sőt, 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú és 50, szintén a kihalás szélén lévő barázdás bálna leölését tervezi. Mindezt az ún. "tudományos kutatás" álcája mögé bújva. A Greenpeace "Nagy Bálnavándorlás" projektje bebizonyítja, hogy a bálnáknak nem kell meghalniuk azért, hogy a tudomány megkapja a válaszokat.

"A déli Csendes-óceán hosszúszárnyú bálnáinak megfigyelése során nagyon fontos tudományos információkhoz juthatunk, miközben egyetlen bálnának sem kell meghalnia." mondta Sara Holden, a Greenpeace International kampányszervezője. "Az elmúlt 20 évben, az állítólagos japán "tudományos kutatás" miatt többezer bálnát leöltek, ám semmivel sem tudtak meg többet a bálnákról, mint korábban. Ez a jelölési projekt valódi tudományos eredményeket fog produkálni, egyetlen szigony kilövése nélkül is."

A Greenpeace aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a sérülékeny, kis, elkülönült bálnapopulációk tagjai is áldozatává válhatnak a japán bálnavadászoknak, ez pedig végleg megpecsételheti sorsukat.

"A japánok által a déli vizeken leölt bálnák húsa valójában szinte semmiféle bevételt sem generál, miközben a Csendes-óceán szigetvilágában élőknek a bálnák megfigyelésére kialakított turizmus többmilliós éves bevételt jelentene." -mondta Junichi Sato, a japán Greenpeace bálnavadászat elleni kampányának vezetője. "A japán kormány bálnavadászati programja nagyban veszélyezteti ezen államok gazdaságát."

A "Nagy Bálnavándorlás" internet oldal felhívja a figyelmet a különböző tengeri rezervátumok kialakításának fontosságára is, hogy a tengerek és óceánok biztonságos élőhelyekké váljanak a cetek és más tengeri élőlények számára.

[ Greenpeace ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés