»» ««

Ismét buktak a bálnavadászok

Környezetvédelem

Évek óta komoly csatározások folynak az IWC alatt, aminek most is a további tiltás lett a végeredménye.

A Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) beszámolója szerint az International Whaling Commission (IWC, Nemzetközi Bálnavadászati Tanács) legutóbbi marokkói ülésén a japánok és a hozzájuk hasonlóan bálnát vadászó nemzetek újabb offenzívát indítottak. Szerették volna bizonyítani, hogy a teljes tiltásnak nincs értelme, vagy esetleg a tiltás ellenére akartak kvótát engedélyeztetni maguknak.

A két napon át zárt ajtók mögött folyt egyeztetések végeredménye az lett, hogy minden marad a régiben: bálnára vadászni tilos, és a moratóriumot megszegő országok (Japán, Norvégia, Izland) minden bizonnyal folytatják ennek ellenére a vadászotat ilyen-olyan indokkal. A kvótákat azért vetették el a vadászatot ellenző országok, mert elvi kérdésnek tartják, hogy ha valami tilos, akkor nem lehet meghatározni egy "mégis elejthető" egyedszámot, legyen az tíz vagy ezer bálna.

A bálnavadászat legnagyobb ellenzői a latin-amerikai országok és Ausztrália, míg az EU némileg ingadozott a döntés előtt, ugyanis hajlott volna valamiféle alkura. Végül az európaiak is a teljes tiltás mellett foglaltak állást. Ezek után Japán nem kérte, hogy szavazásra bocsássák indítványát a kereskedelmi célú bálnavadászat engedélyezéséről, mert borítékolható lett volna a presztízsüket romboló vereség. A WDCS ezek után azt sürgeti, hogy ideje lenne felszámolni a "tudományos célú" bálnavadászatra vonatkozó kiskaput is, ami méltatlan az emberiséghez a 21. században.

[ WDCS ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. BoGyesz 2010 jún 26. 07:09  
Japan, Norvegia es Izland mellett Kanda, Gronland, Indonezia, Oroszorszag es az USA is balnavadaszik. Regen nagy tamogatoja voltam a Sea Shepherdnek, de ket Whale Wars es egy keves olvasgatas utan mar nem vagyok benne biztos. Azert valasztottak ki Japant, mert azok szerencsetlenek es nem mernek visszatamadni. Felreertes ne essek, nagyon is a balnavadaszat ellen vagyok, de ez amit a Whale Wars-ban leadtak mar vicces volt. Egy cikkben olvastam, hogy regen beprobalkoztak kanadai hajok ellen is, de akkor a parti orseg nekiment a Sea Shepherd hajonak es megmondtak nekik, hogy legkozelebb elsullyesztik oket. Azota nem mennek oda. A japan hajokat meg megtamadjak es ha esetleg valaki megserul, azt a japan hajon fogadjak es ellatjak. Kicsit vicces volt. Orosz hajokat sem tamadnak erdekes modon... :-)

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés