»» ««

Antarktiszi bálnacsaták

Környezetvédelem

2008 végén is útnak indul a japán bálnavadász-flotta, de ebben az évben csak a Sea Shepherd természetvédői állnak velük szemben.

Az Antarctic Whale Sanctuary (Antarktiszi bálnavédelmi övezet) területén most is megjelennek a japán hajók, hogy tudományosnak nevezett bálnavadászatot folytassanak. Az ismeretszerzés roppant fontos lehet nekik, hiszen most is legalább ezret szeretnének elejteni. Az utóbbi években két szervezet küldte el hajóit, hogy a bálnavadászatot akadályozza, a Greenpeace és a Sea Shepherd, ám az előbbiek ez évben először nem lesznek ott. A hírek szerint két japán aktivistájukat tartóztatták le, akik a feketén értékesített bálnahúsról készítettek felvételeket, és az ő helyzetüket nem akarják nehezíteni. Szóban persze most is a bálnák védelmére kel a Greenpeace, de ez eddig sem jelentett sok akadályt a japán vadászoknak.

A Sea Shepherd tehát egyedül marad a flottával szemben.
Paul Watson kapitány a szervezet zászlóshajójáról, a Steve Irwinről vezeti csatába kis csapatát, akikhez csatlakozik az amerikai környezetvédelmi ügynökség szakértője, Scott West is. A szokásos módon jól szervezett médiakampány kíséri a Sea Shepherd útját, az Ausztráliába érkezés már eseménynek számít, és tévéstáb is jelen lesz majd a vadászok üldözésének időszakában. A Sea Shepherd neves támogatókat állított maga mellé most is, és valószínűleg újból készülnek pár meglepő ötlettel.

Paul Watson egyébként nem hagyta szó nélkül a Greenpeace távolmaradását sem.
Könnyen kritizálhatja őket, hiszen maga is Greenpeace alapító, és az utóbbi években folyamatos volt a konfliktus és a nyilatkozatháború közöttük. A Sea Shepherd első embere rámutatott, hogy a Greenpeace távolmaradásával feladta egy fontos célját, ám ennek kései bejelentése azért is furcsa, mert a bálnák megmentésére, az antarktiszi kampányra összegyűjtött nem kevés adomány nem arra lesz elköltve, amire szánták.

Az Operation Musashi nevű akcióban a Sea Shepherd célja továbbra is az, hogy amíg a flotta közelében maradnak, a japánok egy bálnát se tudjanak megölni. Nem riadnak vissza attól sem, hogy egészen a japán hajók közelébe kerülve akadályozzák őket, és a menekülő japán hajók csak feleslegesen fogyasszák az üzemanyagokat. Így gazdaságilag is veszteségessé válna a bálnavadászat. A japán most is, mint minden évben, ökoterrorizmust emlegetnek, és állítólag a japán parti őrség felfegyverzett hajóját küldik a térségbe, ami Paul Watson szerint ellentétes az Antarktisz térségére vonatkozó nemzetközi szabályozással. Ráadásul az aktivisták ez évben is hangoztatják, hogy a vadászat akadályozását kizárólag olyan eszközökkel tartják elképzelhetőnek, amelyek nem veszélyeztetik senki testi épségét, mint ahogy a korábbi kampányokat sem kísérték az aktivisták okozta sérülések.

Kapcsolódó link: Sea Shepherd
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés