»» ««

Rájöttek, miért pusztulnak sorra a szürke bálnák

Környezetvédelem

... és a válasz nem túl megnyugtató, az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős.

Az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős annak a többtucatnyi szürke bálnának az elpusztulásáért, amelyek tetemét az elmúlt hetekben sodorta partra a víz az Egyesült Államok nyugati részén.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig 57 szürke bálna vetődött partra és pusztult el a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonal mentén. "A bálnák a mexikói telelőhelyeikről úsznak fel északra, ám a jelek szerint út közben elfogy az energiájuk" – mondta Michael Milstein, a NOAA szóvivője.

Az eddig megvizsgált tetemek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek. A szakemberek elmélete szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli "nyári rezidenciájukon" a Bering-tengerben és a Csukcs-tengerben. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet egy évben és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig, vagyis pusztulásuk okát is északon kell keresni.

Az elpusztult állatok többségére a San Franciscó-i öböl és a Puget-tengerszoros környékén találtak rá. Milstein szerint a bálnák talán táplálékszerzés céljából álltak meg, de az is lehet, hogy "kimerültek és pihenőhelyet kerestek maguknak".

A kutatók szerint ugyanakkor más oka is lehet a bálnák pusztulásának. A szürke bálnák északkelet-csendes-óceáni populációja ugyanis nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ami azt jelenti, hogy az állatoknak talán versengeniük kell a táplálékért. "Ahogy egyre nő a populáció, úgy egyre több állat fog elhullani időre időre" – jegyezte meg Milstein.

A Bering-tenger és a Csukcs-tenger rendkívüli melegedést mutat 2016 óta, ami rekordmagas vagy rekordhoz közeli vízfelszíni hőmérsékletet és a tengeri jég példátlan megfogyatkozását jelenti. A klímakutatók és biológusok szerint a tengeri jég hiánya és az ebből fakadó rendkívüli meleg, számos aggasztó problémával, köztük a madarak és fókák pusztulásával áll összefüggésben a térségben. Az egész táplálékláncra hatással van, az algáktól kezdve a világítórákokig.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés