»» ««

Az EP a bálnavadászat ellen küzd

Környezetvédelem

Továbbra is tiltaná az Európai Parlament a bálnák kereskedelmi célú vadászatát és beszüntetné az állatok tudományos céllal engedélyezett leölését.

Az uniós fellépésről szóló jelentést 626 igen, 12 nem szavazattal 19 tartózkodás mellett fogadták el az EP- képviselők.

Az Európai Parlament arra kéri az uniós országokat, hogy "összehangolt és koherens módon támogassa a bálnák egész világra kiterjedő legmagasabb szintű védelmét, és hozzon megfelelő intézkedéseket a bálnák és egyéb cetfélék populációjának megőrzésére".

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tilalmat hirdetett a kereskedelmi célú bálnavadászatra. A nagyobb bálnafélék populációja azóta ugyan nőtt, a leölt bálnák száma azonban mégis emelkedett, a tilalom ugyanis a bálnák különleges engedéllyel, tudományos céllal történő befogására nem vonatkozik. A moratóriumot egyébként nem írta alá a bizottság összes tagja, így a kereskedelmi vadászat még mindig folyik.

Az EP továbbra is fenntartaná a tilalmat a kereskedelmi bálnavadászatra és a bálnából készült termékek nemzetközi kereskedelmére. Az EP-képviselők menedékhelyeket jelölnének ki az óceáni és tengeri térségekben, ahol határozatlan ideig tilos lenne mindenféle bálnavadászat, és védett tengeri területeket hoznának létre, ahol a bálnák különleges védelemben részesülnének. A cetféléket fenyegető egyéb veszélyekkel -éghajlatváltozás, a hajók által okozott ütések, járulékos kifogás, vagy az ember által okozott víz alatti zaj- azonban a védett területeken kívül is foglalkozni kell- írja az Elspeth Attwooll brit képviselő által készített jelentés.

Az EP szerint a tudományos célokra engedélyezett bálnavadászatot is be kell szüntetni. Ha egy-egy esetben mégis engedélyezik, akkor csak a bálnavadászati bizottság tudományos bizottsága által megszabott kvóták és útmutatások alapján, teljes körű nyilvántartással, jelentéstétellel és szigorú ellenőrzésekkel lehet végezni - vélik a képviselők.

Az EP-képviselők szerint "az EU-nak a globális fellépést megelőzően fel kell lépnie a bálnákat fenyegető veszélyek leküzdése ellen a közösségi vizeken és a közösségi hajók tekintetében". A jelenlegi uniós élőhelyvédelmi irányelv egyébként nem engedélyezi a kereskedelmi bálnavadászat újrakezdését egyetlen bálnaállomány esetében sem az Európai Unió vizein- derül ki a jelentésből.

(A szerk. megjegyzése: majd kiderül, a szavakon túl mennyire van szándék a japánok által vezetett bálnavadász-lobbival történő összetűzésre. Bár a szavak szintjén Ausztrália is a bálnavadászok ellen van, az Antarktisz körzetéből visszatérő Sea Shepherd hajót mégis ausztrál rendőrök várták a kikötőben, akik a japán kormányzat nyomására átkutatták a hajót és minden videofelvételt lefoglaltak.)

[ Pénzcentrum.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 24. Kékbálna 2009 már 08. 20:21  
Az ilyenben témában könnyű préda vagyok. :)
 23. raindrop 2009 már 08. 20:15  
reméltem, hogy legalább neked tetszeni fog. ja, pénteken volt egy film az egyik ismeretterjesztő csatornán a bálnákról, szép felvételekkel, érdekes feltevésekkel, amit aztán megpróbáltak a tudósok bizonyítani "terepen". csodálatraméltó lények.
 22. Kékbálna 2009 már 08. 20:10  
Nagyon tetszik! :)
 21. raindrop 2009 már 08. 17:31  
és egy jó nagy - életnagyságú - poszter a bálnáról
 20. Vanek 2009 már 04. 10:15  
Hm, nem lehet, hogy esetleg a városi embert kéne betiltani?
Meg azokat a "környezettudatos" mérnököket, akik a szép korszerű légkondis irodákban alkotnak nagyszerű terveket jobbnál-jobb dolgokat kiagyalva, amik végülis különböző módokon (gyönyörű autókkal, halászhajókkal, stb...) járulnak hozzá a környezet rombolásához? Aztán persze este megvacsiznak egy elegáns étteremben, friss tenger gyümölcseit rendelve. Közben szörnyülködve diskurálva a bálnavadászatról...
A további 19 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés