»» ««

Elégedett bálnavadászok

Környezetvédelem

Mostanában nem Japán, hanem Izland és Norvégia van a bálnavédők fókuszában.

Ez a két észak-európai ország ugyanis továbbra is nagy számban ejt el tengeri emlősöket. Az izlandiak jelentése szerint a június 16-án kezdődött bálnavadászati szezon során 134 barázdás bálnát lőttek ki a halászok, ami valamiveel kevesebb, mint az évre engedélyezett 180. Az izlandiak úgy vélik, pozitív hatása van az egész ország szempontjából, hogy 150 embernek adott munkát a bálnavadászat, és az exportból is szép bevételekre számítanak.

Az utóbbi viszont nem egyszerű feladat. Júliusban egy német kikötőből visszafordították a Japánba küldött bálnahúst szállító hajót, és az izlandi Samskip vállalat bejelentette, többé nem szállít bálnahúst. Így aztán valószínűleg nem is tudták volna eladni a csukabálnák húsát, ha sikerült volna az engedélyezett 216 állatot kilőni- ehelyett csak 38-at ejtettek el. A bálnavadászok szóvivője szerint az ország éttermeiben nő a kereslet a bálnahús iránt, amit így nem tudnak majd kielégíteni. A szóvivő szerint ezért hibás a korábbi miniszter, aki kiterjesztette a bálnavédelmi övezetet- ezt a döntést utódja megváltoztatta, így aztán az izlandiak reményeik szerint még többet lőhetnek ki a tengeri emlősökből.

Norvégiában is elégedettek a bálnavadászok, mivel az április 1. és szeptember 30. között tartó idényben 17 hajó összesen 590 állatot ejtett el, noha ez alig a fele az 1,286 egyed kilővését engedélyező kvótának. Az elégedettségre az ad okot valószínűleg, hogy a tavalyihoz képest 125-tel nőtt a kilőtt bálnák száma. A norvég halászok szerint is nő a kereslet a bálnahús iránt, ezért a vadászat gazdaságilag is indokolt. Mások szerint ez viszont nem igaz, mert az olajban gazdag országban a bálnát hagyományosan csak a szegények ették, egyáltalán nem volt keresett ínyencség. A halászok bizakodnak, hogy ha a körülmények kedvezően változnak a számukra, még jobban megközelíthetik az engedélyezett kvótát.

Izland és Norvégia az a két ország, ami az 1986-os nemzetközi moratórium ellenére egyértelműen kereskedelmi célú bálnavadászatot engedélyez (a japánok ugyanis "tudományos célú" programnak nevezik a saját vadászatukat). A nemzetközi közösség nem nézi jó szemmel a tengeri emlősök vadászatát, és ezeken az országokon belül is többen úgy vélik, a környezettudatos utazók egy része pont tiltakozásul választ magának más úti célt. A vadászok szerint egyébként a szigorú védelem indokolatlan, hiszen nagyon nagy számban élnek bálnák az Atlanti-óceán északi részén.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés