»» ««

Elbuktak a roncskeresők

Külföld

Egy finn búvárcsapat évtizedes jogi harca zárult eredménytelenül egy roncs feltárásáért.

A történet még a 1999-re nyúlik vissza, amikor a Pro Vrouw Maria nevű búvárcsapat a Finnország délnyugati részén levő Tammisaari városának közelében rábukkant a Vrouw Maria nevű, 18. századi hajóroncsra, nagyjából 40 méteres mélységben. A finn örökségvédelmi hivatal felügyelete alatt álló tengerészeti múzeum kérte a roncs pontos helyzetének megadását, ám a búvárok úgy nyilatkoztak, "megfontolják a dolgot". A búvárcsoport ugyanis szerette volna a feltárást, majd a roncsban található értékek felszínre hozatalát. A csoportot vezető Rauno Koivusaari akkoriban arról nyilatkozott, hogy a hivatal először állásajánlattal, később fenyegetőzéssel próbálkozott. A búvárok tehát folytatták a roncs merülését, a feltételezések szerint ugyanis a Hollandiából Szentpétervárra tartó hajónak jelentős ezüst rakománya volt. A búvárok néhány tárgyat a felszínre is hoztak, ami a hivatal szakemberei szerint törvénytelen volt, mivel minden 100 évesnél régebbi roncsot jogszabály véd, és a kérdéses hajó ennél jóval régebben, 1771-ben süllyedt el.

Évekkel később még mindig folyt a vita a roncsról. A búvárok hosszadalmas jogi csatározásba kezdtek ugyanis az örökségvédelmi hivatallal, hogy eldöntsék, kit illetnek a roncsban talált értékes leletek. A felfedezők azzal érveltek, hogy joguk volt a tárgyak felhozatalára, emellett anyagi kompenzációt is vártak, és mivel ők voltak az elsők a lelőhelyen, a teljes rakomány kiemelésének jogát is maguknak követelték. Először a helyben illetékes bíróság utasította el a keresetüket 2004-ben. A következő évben a fellebbviteli bíróság is úgy döntött, hogy a roncs és annak rakománya az állam tulajdona, 2005 novemberében pedig a legfelsőbb bíróság is elutasította a fellebbezés tárgyalását. A roncs nagyon drágára becsült feltárása és kiemelése iránt ekkoriban már az oroszok is érdeklődtek. Noha finn vizeken nyugvó hajóról van szó, az oroszokat is érdekli a Nagy Katalin cárnő számára értékeket szállító Vrouw Maria sorsa.

A búvárcsoport pedig tovább harcolt, immár európai szinten. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mert szerintük a finn állam megsértette jogaikat azzal, hogy megtiltotta számukra a roncs vagy abból származó tárgyak kiemelését. A bíróság viszont elutasította keresetüket, így vélhetően a vita jogi része ezzel le is zárult. Az majd csak a továbbiakban derül ki, hogy a roncs érdemi feltárását sikerül-e megvalósítani, akár az oroszok közreműködésével és finanszírozásával.

Kapcsolódó linkek:
Vrouw Maria Maritime Museum
Vrouw Maria (Museovaristo, Finnország)

[ A Helsingin Sanomat nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2010 már 18. 10:43  
Saját érdekeikre történő hivatkozásra gondolhattak ....
Tényleg amatőrök, de nem az 1 szerint. Pénzért bevállalhatták volna a feltárást.:)
 2. Bunny 2010 már 18. 08:23  
Nem is értem hogy gondolták, ha a törvény egyértelműen szabályozza ezt a dolgot, akkor mire hivatkozva akarták ők kiemelni a rakományt?
 1. pygmy 2010 már 18. 08:08  
amatőrök. nem kellett volna szólni, csak csendben, feltűnés nélkül dolgozni...

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés